Menu
 

Dzintris Kolāts. Komandantstunda? Drīzāk komandantminūte! Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Grūti pateikt, vai, lasot šīs rindas jaunā gada pirmajās dienās, būs tā, kā vēl vecā gada nogalē drūmiem vaibstiem noteica valdības gudrinieki: ieviešam komandantstundu! Baiss teksts. No vēstures un drūmām kara filmām atceramies, ka tad nedrīkst nekur iet un pārkāpējus ņem ciet. Ja paliki dzīvs, ļoti laimējās.

Realitātē mums drīzāk ir tāda komandantminūte no 31. decembra līdz 4. janvārim un 8.–9. janvārī jeb pareizticīgo Ziemassvētkos. Un arī tad no pulksten 22.00 līdz 5.00, ja vien līdz avīzes iznākšanai laiki nebūs jau pārbīdīti uz priekšu, atpakaļ un vēlreiz uz priekšu, bet drīkstēšanas un nedrīkstēšanas vispār būs tādā juceklī, ka veikalos nopērkamo preču dalīšanas haoss liksies vien sīkums.

Ja atmet bēdas par kopīgas jaunā gada sagaidīšanas liegšanu vienas vai otras pašvaldības centrālajā laukumā, faktiski nekas pārmērīgs netiek nodarīts. Vairākums jau tāpat šajā laikā – no desmitiem vakarā līdz pieciem rītā – nodarbojas ar mājsēdi. Vai mājguļu. Tiešām šim vīrusam ir kaut kāda nakts iedaba, kad tas kļūst sevišķi riebīgs? Jā, daža pļēgurošana, kad bračkas sanākuši nosvinēt nedēļas pēdējo ceturtdienu, var būt potenciāls slimības pārneses punkts, taču lielākas ļaužu pulcēšanās tomēr redzam citās vietās un citos diennakts laikos.

Otra lieta – šīs jaunās “izpriecas” izpildes kontrole, jo īpaši gadu mijā. Kāds asprātis prognozēja, ka visa policija varētu ņemties, piemēram, pa Ķengaragu. Un, ja vēl Pļavniekus pieliek klāt, vai vispār kāds pārraudzītājs paliks citām apkaimēm? Protams, tik traki nebūs, turklāt armija solot papildspēkus. Taču vienalga daudz kas paliks nenosegts.

Šobrīd vairāk uzturos Salacgrīvas novadā, kur ir divas (!) pašvaldības policistes un, ja nemaldos, viena Valsts policijas darbiniece, kura gan uzsver, ka viņa nemaz tāda īsta policiste nav. Tas šai gadījumā nav būtiski. Būtiski, ka izkontrolēt visu un visus gadu mijas staigāšanā ir neiespējami. Tie, kuriem vajag varoņdarbus, meklēs iespējas tāpat. Un atradīs. Jo īpaši ārpus Rīgas. Jā, tajā skaitā arī Pierīgas novados, kur daudzi brauks vasarnīcās atslābināties un uzturēt možu garu. Redzēsim, ko rādīs Jaungada kriminālā statistika.

Pats trakākais ir kārtējo ierobežojumu fantastiskās interpretācijas, kas rodas gandrīz ātrāk nekā paši noteikumi: veikali būšot ciet, frizētavas tāpat, brīvdienās jāsēž dzīvoklī, izvedīšot bruņumašīnās... Kur gan it kā sakarīgi cilvēki visu to rauj? Tas nu man nekādi nav skaidrs. Un tad vēl “specrota”, kas nelaiķa izvadītāja tonī apgalvo, ka būs vēl trakāk un ka tā turpināšoties gadu, divus, trīs...

Savukārt cita kategorija vēl arvien to uztver par pilnīgu taisnību. Blakus juceklīgo ierobežojumu un aizliegumu kaleidoskopam tas drausmīgi nogurdina. Cilvēks kļūst apātisks, kašķīgs vai histērisks un nu jau inficē apkārtējos nevis ar vīrusu, bet savu attieksmi. Par šo risku valdošo kungu un dāmu runās maz dzirdēts. Kur nu! Kur nu tik augstos plauktos… Bet viens mazs paldies, ka turamies, nebūtu par skādi. Taču kaut kā nesanāk…

Ja nu valdības dižie prāti neaizdomājas, “Rīgas Apriņķa Avīze” gan pateiks: paldies, lasītāj, ka turies! Atbalstīsim un sapratīsim viens otru jaunajā, 2021. gadā! Labu veselību, un netici visam, ko gudro gudrinieki un stāsta stāstnieki!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.