Menu
 

Karikatūra. Vai tas pārstāv Latviju? Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Ilustrācija - Agris Liepiņš Ilustrācija - Agris Liepiņš

Pirms neilga laika dziedātāja Samanta Tīna beidzot nodeva publikas vērtējumam Eirovīzijas dziesmu “The Moon is Rising” un tās videoklipu, kas jau radījis kardināli atšķirīgu attieksmi Latvijas mūziķu un skatītāju vidū.

Pati dziedātāja par to saka: “Šī dziesma ir par spēcīgām un apbrīnojamām sievietēm – par mums visām! Vēlos, lai mēs neslēpjamies un nebaidāmies no savas unikalitātes un atšķirīguma, tāpēc dziesma aicina ikvienu sievieti ar savām rokām sevi kronēt jeb pieņemt sevi un būt par savas dzīves noteicēju, iemīlēt sevi un noticēt sev, jo tad taču arī citi mūs mīlēs! Es ticu, ka tas maina arī apkārtējo cilvēku attieksmi, bet ar to nav gana – tāpēc manā dziesmā svarīgākais vēstījums ir: “Ja vēlies ko man teikt, pasaki to man acīs! Pieņemam un mīlam sevi, esam lepni par to, ko Dievs mums ir devis un kādus mūs radījis, bet ikvienu atšķirību uztveram kā bagātību.” Es esmu par vienlīdzību!” 

Asi uz to reaģējis mūziķis Kaspars Pudniks: “Samanta Tīna un Latvijas Televīzija iespļauj dvēselē Latvijas sabiedrībai un latviešu tautas gadsimtos koptajām tradicionālajām vērtībām! Pirms dalos ar savu sāpi, vēlos pateikt, ka nenoliedzu dziedātājas Samantas Tīnas milzīgās darba spējas izvēlētajā profesijā un viņas sasniegumus. Vēlu viņai veiksmi! Taču vienmēr kaut kur ir robeža, kuru pārkāpt nedrīkst. Diemžēl tas ir noticis. Ceru, ka Samanta Tīna attapsies un sapratīs, ka nedrīkst vienos svaru kausos ielikt savu vēlmi uzvarēt konkursā, otros – tautas godu un cieņu.

Runa ir par Eirovīzijas dziesmas “The Moon Is Rising” videoklipā redzamo vēstījumu sabiedrībai, kurā Samanta, manuprāt, atklāti propagandē LGBT vērtības. Man tas nav pieņemams. Iespējams, ka daudzi no jums tajā neko sliktu nesaskatīs, taču atcerieties, ka velns slēpjas sīkumos, lai cik skaisti tie būtu iesaiņoti un gardi pasniegti. Un tik tiešām – joprojām neesmu nevienu viedokli publiskajā telpā dzirdējis no mācītājiem, no tiesībsarga Jansona, no Valsts bērnu tiesību  aizsardzības inspekcijas, no mūsu inteliģences pārstāvjiem utt. Es joprojām to gaidu, jo tas NAV NORMĀLI! Ir jāsāk beidzot par to runāt un jāpieliek tam trekns punkts uz visiem laikiem! Cik var ņirgāties par tautu, par ģimenēm, par mūsu bērniem, par mums!

Man nav pieņemams, ka videoklipā propagandē lesbiešu, geju, transseksuāļu un transvestītu kopienu idejas un politiku. Man nav pieņemams, ka videoklipā publiski skūpstās divas sieviešu dzimuma pārstāves. Man nav pieņemams, ka to redz bērni. Man nav ne jausmas, kas notiek Samantas Tīnas galvā un kādi ir viņas mērķi, taču dusmīgāks es esmu uz Latvijas Televīziju, ka viņi ko tādu atbalsta un raida.

Es vēlos norādīt un uzsvērt, ka Latvijas tauta NAV deleģējusi šo konkrēto dziesmu pārstāvēt Latviju Eirovīzijas konkursā. Mēs par to neesam balsojuši. Šķiet, nav ne mazāko šaubu – ja latviešu tautai būtu jābalso par šo dziesmu, noskatoties videoklipu, Samanta nekur nebrauktu. Mēs balsojām pagājušajā gadā par citu dziesmu! Šogad mums netika dota iespēja iebalsot šo konkrēto dziesmu, lai tā pārstāvētu Latvijas vārdu pasaulē. Šķiet, ka tas tika darīts apzināti. Ceru, ka nē, bet ja tā ir, tad tas ir kā duncis mugurā. Es nevēlos, lai pasaulē domātu, ka Latvijā tiek gaidīti visi pasaules LGBT locekļi. Šī dziesma ir bez Latvijas tautas mandāta!

Nav šausmīgi nomirt no Covid-19. Šausmīgi ir nomirt ar kauna sajūtu sirdī, nespējot ielūkoties acīs ne sev, ne vecākiem, ne saviem bērniem… Tādēļ pieprasu izgriezt no videoklipa seksuāla un amorāla rakstura kadrus un tos vairs nedemonstrēt publiskajā telpā. Un aicinu Latvijas Televīziju aizdomāties, kam un ko viņi rāda.”

Jāpiebilst, ka šis mūziķa ieraksts no “Facebook” tika dzēsts.

Viņam piekrīt arī mūziķe Maija Lūsēna: “Tā kā Latvija nav balsojusi par šo dziesmu, tāda dziesma nekādā gadījumā nevar pārstāvēt Latvijas valsti! Otrkārt, dziesmas piedāvātais videoklips ir ļoti tendenciozs, ar vērtībām, kuras ir svešas latviešu dzīvesziņai. Treškārt, dziesmas vēstījums par stiprām sievietēm ir apšaubāms ar to, ko redzam klipā, jo Latvijas stiprās sievietes nav tīnītes, kas savā starpā bučojas. Latvijas stiprās sievietes ir mātes saviem bērniem.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.