Menu
 

Ekonomists: Februārī Latvijā pieauga mazumtirdzniecības apgrozījums

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēc straujā tirdzniecības apjomu krituma janvārī, februārī mazumtirdzniecības rādītāji Latvijā ir uzlabojušies, lai arī nozares darbību joprojām ir ierobežota. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, mazumtirdzniecības apgrozījums februārī salīdzinājumā ar janvāri pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 4,4 %.

Vienlaikus gada izteiksmē mazumtirdzniecībā turpinājās ievērojams kritums un salīdzinājumā ar 2020. gada februāri tirdzniecības apgrozījums Latvijā salīdzināmajās cenās samazinājās par 8,5 %. Mūsu klientu kredītkaršu apgrozījuma dati gan liek domāt, ka tirdzniecības rādītāji Latvijā martā turpināja uzlaboties un nozare, iespējams, pat varētu atgriezties pie pozitīvas gada izaugsmes, jo pērn marta vidū sākās Covid-19 pandēmijas pirmais vilnis, kuram sekojošais tirdzniecības apjomu kritums.

Februārī tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu salīdzinājumā ar janvāri noteikti veicināja tirgojamo preču klāsta paplašināšana pārtikas veikalos. Tā rezultātā mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikas veikalos palielinājās par 1,7 % salīdzinājumā ar 2020. gada februāri. Papildus tam februārī par 5,2 % pieaugu degvielas tirdzniecība, kā arī turpināja strauji augt elektropreču tirdzniecība un tirdzniecība internetā, kas februārī pieauga par attiecīgi 20 % un 20,5 %. Tikmēr vislielākais kritums februārī bija vērojams apģērbu un lietotu preču tirdzniecībā, kur apgrozījums saruka par attiecīgi 63,8 % un 94,4 %.

Lai arī tirdzniecības apjomi ir samazinājušies, Latvijas iedzīvotāju ienākumi turpina augt un bankās strauji palielinās mājsaimniecību noguldījumi. Janvārī mājsaimniecību noguldījumi Latvijā pieauga par 14 % salīdzinājumā ar 2020. gada janvāri. Tas ir tādēļ, ka ierobežojumu radītie zaudējami vismaz daļēji tiek kompensēti uz budžeta deficīta valsts parāda pieauguma rēķina, piemēram, ievērojami uzlabojot dīkstāves pabalstu un apgrozāmo līdzekļu regulējumu. Tādēļ tirdzniecībā šobrīd veidojas ievērojams potenciāls atliktam patēriņam, ko veicinās arī valdības lēmums izmaksāt vienreizējus atbalsta maksājums pensionāriem un ģimenēm ar bērniem.

Tāpat, neskatoties uz ierobežojumiem, ekonomika nestāv uz vietas, un uzņēmēji turpina pielāgoties jaunajai situācijai gan paplašinot tirdzniecību internetā, gan radoši interpretējot un piemērojot tirdzniecībai noteiktos ierobežojumus. Mūsu klientu kredītkaršu apgrozījuma dati liecina, ka tirdzniecības rādītāji martā turpina uzlaboties, un tas liek domāt, ka Latvijas ekonomikas jūtība attiecībā pret ierobežojumiem mazinās. Taču šis process nav vienmērīgs, un tirdzniecības nozares ietvaros nenoliedzami notiek liela tirgus daļu pārdale, kā arī atbalsta mehānismi komercplatību īpašniekiem un īrniekiem joprojām šķiet nepilnīgi.

Protams, ierobežojumi tirdzniecības nozarei joprojām ir būtiski, un februārī tirdzniecībā kritums Latvijā, visticamāk, būs ievērojami lielāks nekā ES vidēji. Tāpat tirdzniecībā šobrīd būtiski atpaliekam arī no Lietuvas, kur februārī mazumtirdzniecības apgrozījums bija gan pērnā gada līmenī, lai arī Covid-19 saslimstība tur ir mazinājusies būtiski straujāk nekā Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.