Menu
 

Ekonomists: Rūpniecība Latvijā veiksmīgi pārvar Covid-19 pandēmijas otro vilni

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists
Publicitātes foto Publicitātes foto

Rūpniecība Latvijā šobrīd ir viena no nozarēm, kas vislabāk ir spējusi pārvarēt Covid-19 pandēmijas otro vilni, un spēcīgs globālais pieprasījums liek domāt, ka šogad tā varētu būt viena no straujāk augošajām nozarēm Latvijā.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada februārī salīdzinājumā ar pērnā gada februāri ražošanas apjomi Latvijas rūpniecībā pieauga par 1,5 %, savukārt apstrādes rūpniecības izlaide palielinājās par 0,8%. Turpmākajos mēnešos pieaugums kļūs straujāks, kas saistīts gan ar spēcīgu globālo pieprasījumu pēc dažādām rūpniecības precēm, gan zemo izlaides apjomu pērnā gada pavasarī, Covid-19 pandēmijas pirmā viļņa laikā.

Februārī daudzās nozarēs ražošanas apjomi pārsniedza pirms Covid-19 līmeni, taču atsevišķās nozarēs joprojām ir jūtama Covid-19 krīzes ietekme un ražošanas apjomi atpaliek no iepriekšējā līmeņa. Februārī salīdzinājumā ar 2020.gada februāri apģērbu ražošana Latvijā augusi par 19,5 %, iekārtu ražošana par 7%, ķīmisko produktu un auto detaļu par attiecīgi 8,1%, un 6,8% un koka izstrādājumu ražošana – par 4,1%. Savukārt samazinājusies tekstilizstrādājumu, nemetālisko minerālu un gatavo metālizstrādājumu ražošana par attiecīgi 11,2%, 5,3% un 7,1%.

Manuprāt, šobrīd ir ļoti labi priekšnosacījumi Latvijas rūpniecības tālākai izaugsmei vismaz šī gada pirmajā pusē. Globālais pieprasījums pēc rūpniecības precēm ir ļoti spēcīgs, un daudzās nozarēs krājumu līmenis ir būtiski sarucis. Pasaules tirdzniecība ir pilnībā atguvusies no Covid-19 pandēmijas satricinājumiem pērnā gada sākumā, un šī gada martā ražotāju noskaņojums Eiropā un citviet ir sasniedzis rekordlielus augstumus. Arī Latvijā martā ražotāju noskaņojums turpināja uzlaboties, un par ražošanas apjomu kāpumu Latvijā liecina arī elektroenerģijas patēriņa pieaugums.

Tas liek domāt, ka šogad rūpniecība būs viena no straujāk augošajām nozarēm Latvijā. Pēc manām prognozēm, rūpniecības pieaugums Latvijā šogad varētu būt aptuveni 4–5%. Martā, aprīlī un maijā rūpniecības gada pieauguma cipari, protams, būs ļoti lieli, jo ražošanas apjomi tiks salīdzināti ar 2020.gada zemo bāzi, taču izaugsme turpināsies visa gada garumā. Šobrīd lielākās bažas rūpniecībā rada transporta izmaksu straujais pieaugums un izejvielu, kā arī dažādu detaļu pieejamība. Piemēram, procesoru deficīts pasaulē pēdējos mēnešos ir licis autoražotājiem īslaicīgi apturēt ražošanu dažādās pasaules valstīs. Tas ietekmē piegādātājus arī citās nozarēs un valstīs.

Vienlaikus nav skaidrs arī, cik noturīgs būs pašreizējais pieprasījums pēc rūpniecības precēm. Ierobežojumi pakalpojumu nozaru darbībai ir mainījusi patēriņa struktūru par labu precēm, taču, Covid-19 saslimstībai mazinoties, patēriņa struktūra, visticamāk, normalizēsies. Arī fiskālie stimulēšanas pasākumi nevar tikt ilgstoši turpināti esošajos līmeņos. Tādēļ gada otrajā pusē un 2022.gadā globālais pieprasījums pēc precēm varētu kļūt mērenāks, savukārt ekonomikas izaugsmi vairāk virzīs pakalpojumu nozaru atkopšanās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.