Menu
 

Ekonomists: Martā Latvijā atgriezusies neliela inflācija

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP

Martā pirmo reizi kopš pērnā gada vidus Latvijā ir atkal vērojama neliela inflācija, un salīdzinājumā ar 2020. gada martu patēriņa cenas Latvijā ir augušas par 0,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija.

Inflācijas atgriešanās noteikti nav pārsteigums un jau bija gaidāma, jo, sākot ar martu, visi ekonomikas rādītāji tiek salīdzināti ar pandēmijas sākumu pērnā gada pavasarī, kad ekonomiskā aktivitāte bija būtiski zemāka nekā pašlaik. Tādēļ turpmākajos mēnešos inflācija Latvijā turpinās palielināties un līdz vasarai tā varētu sasniegt jau 2 %.

Martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,8 %, ko pamatā veidoja sezonāls apģērbu cenu kāpums, akcīzes nodokļa palielinājums alkoholam un degvielas cenu pieaugums. Tāpat nedaudz palielinājās atsevišķu pakalpojumu, piemēram, frizieru pakalpojumu cenas, kuru darbība atkal tika atļauta, lai arī ar būtiskiem ierobežojumiem.

Citās preču un pakalpojumu kategorijās būtiskas cenu izmaiņas nav vērojamas, tajā skaitā pārtikas produktos. Stabilās pārtikas cenas Latvijā šobrīd gan ir neliels pārsteigums, jo neapstrādātas pārtikas cenas pasaulē kopš pērnā gada vidus ir augušas par aptuveni 30 % un februārī sasniedza augstāko līmeni kopš 2014. gada.

Pārtikas cenu stabilitāte Latvijā, visticamāk, gan neturpināsies un domāju, ka turpmākajos mēnešos tās varētu sākt palielināties arī Latvijā. Papildus tam naftas cenas pasaules tirgos arī ir būtiski kāpušas kopš pērnā gada vidus un šobrīd stabilizējušās ap 60 ASV dolāriem par barelu. Šobrīd to jau redzam degvielas cenās Latvijā, taču gada otrajā pusē naftas cenu pieaugums, visticamāk, nozīmēs arī siltumenerģijas tarifu kāpumu.

Visbeidzot dažādu resursu cenu kāpumus pasaules tirgos arvien vairāk rada spiedienu uz ražotāju cenām rūpniecībā, kur, pēc ražošanas pārrāvumiem pērnā gada vidū, atsevišķās nozarēs ir izveidojies preču deficīts. Strauja pieprasījuma atkopšanās daudzos preču segmentos ir veicinājusi arī transporta izmaksu pieaugumu, un pēdējo mēnešu laikā ir vērojams inflāciju gaidu kāpums gan patērētājiem, gan ražotājiem un tirgotājiem.

Tas nozīmē, ka inflācijas pieaugums tuvākajos mēnešos Latvijā varētu nebūt pārejošs un saskaņā ar manām prognozēm patēriņa cenu inflācija Latvijā šogad varētu būt tuvu 2 %, savukārt nākamgad pārsniegs 2 %. Vienlaikus ekonomikā joprojām ir liela nenoteiktība un straujāku inflācijas pieaugumu šobrīd bremzē Covid-19 pandēmijas negatīvā ietekme uz ekonomisko aktivitāti pakalpojumu nozarēs. Tā rezultātā ir pieaudzis bezdarbs un mazinājies algu radītais spiediens uz iekšējam pakalpojumu cenām, kas martā augušas vien par 0,9 % salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Tomēr, ja veiksmīgi izdosies kāpināt vakcinācijas tempus un mazināt ierobežojumus pakalpojumu nozaru darbībai, šī situācija varētu mainīties gada otrajā pusē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.