Menu
 

Māris Zanders. Kā domāt par vakcīnu blaknēm? Apriņķis.lv

  • Autors:  Māris Zanders
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Man šķiet augstprātīgi ironizēt vai dusmoties par to, ka netrūkst cilvēku, kuru attieksmi pret vakcinēšanos nosaka bažas par vakcīnas izraisītām blaknēm. Ja paturam prātā, ka papildus jezgai ap “AstraZeneca” piedāvātajām vakcīnām aprīlī parādījās arī ziņa par to, ka “Johnson&Johnson”, kā saka, iepauzē ar savu preci, man diezgan viegli saprast cilvēku satraukumu. Mēģināšu aprakstīt, kā pats uztveru šādu informāciju.

Pirmkārt, nereti reālās problēmas ir saistītas ar to, ka vakcinēšanas procesa organizētāji vienkārši nav pietiekami nopietni novērtējuši situāciju un tai jēdzīgi sagatavojušies. Te kā skumju, bet spilgtu piemēru var minēt Gruziju, kur vakcinācija sākās 15. martā. 18. martā Ahalcihes pilsētā vakcīnu saņēma arī 27 gadus vecā medmāsa Megi Bakradze. Ironiskā kārtā, cilvēks pēc vakcīnas saņemšanas sniedza interviju TV, bet pusstundu pēc tās Bakradzei sākās anafilaktiskais šoks, un nākamajā dienā viņa nomira.

Es te nekomentēšu, kā šāda “publicitāte” ietekmē Gruzijas sabiedrības attieksmi pret vakcinēšanos, toties svarīgais šajā nelaimīgajā gadījumā ir tas, ka – kā izmeklēšanā noskaidrojusi prokuratūrai – Bakradzei brutāli netika sniegta vajadzīgā palīdzība. Citiem vārdiem sakot, tik traģisks iznākums varēja nebūt, ja mediķi būtu sapratuši, kas un kā jādara, un tas nav nekas neizdarāms.

Otrkārt – un tas zināmā mērā turpina iepriekš minēto aspektu – blaknes ir vieglāk prognozējamas un potenciāli novēršamas, pateicoties tam, ka eksperti, tēlaini izsakoties, ik nedēļu iegūst jaunas zināšanas. Piemēram, kad speciālisti martā sāka skrupulozāk analizēt, kāpēc ar “AstraZeneca” gadās recekļi asinīs, parādījās korelācija starp šo blakni un pārāk zemu trombocītu līmeni konkrēto cilvēku asinīs. Korelācija vēl nav cēloņsakarība, tomēr (es vienkāršošu) mediķiem jau ir pieredze, kā diagnosticēt un rīkoties pārāk zema trombocītu līmeņa gadījumā, un tas arī varētu nozīmēt, ka viņi spēj savlaicīgāk reaģēt uz konkrēto blakni.

Citiem vārdiem sakot, domājot par vakcīnu pret Covid-19 nevēlamajām blaknēm, es cenšos paturēt prātā, ka tās – pat ja parādās – var veiksmīgi novērst, tajās nav nekā fatāla vai mistiska. Man tas subjektīvi liekas būtiski, jo – šis būtu treškārt – man personīgi ir mazs mierinājums, ka, teiksim, “Pfizer” vakcīnu gadījumā anafilaktiskais šoks ir pieciem no miljona. Respektīvi, ar prātu es saprotu, ka tas ir ļoti labs rādītājs, tomēr, paranoiski domājot par iespēju būt šim vienam no pieciem miljoniem, man kļūst drošāk, saprotot, ka, pat ja es būšu tas retais neveiksminieks, mediķi tiks galā. Man ir zināmas pretenzijas pret gadījumiem, kad cilvēks savas bailes kaut kā pamanās likt citiem priekšā kā neizbēgamu faktu, tomēr kopumā baidīties nav apkaunojoši.

No šī viedokļa raugoties, es ieteiktu dažādās skaidrošanas kampaņās nedaudz mainīt akcentus. Proti, mazāk operēt ar statistiku par to, cik procentuāli mazi ir riski (bažīgs cilvēks vienalga izcels to, ka riski tomēr pastāv), toties izskaidrot, ka arī risku īstenošanās situācija nav katastrofa. Tiesa, ja visu pareizi izdara.

1 komentārs

  • Skolnieciņš no svēupītes
    Skolnieciņš no svēupītes Otrdiena, 20 Aprīlis 2021 11:55 Komentāra saite

    Ilgā un mokpilnā krīze jau iet uz beigām. Covid-19 pandēmija tuvojas savam finišam. Šī šķebīgā slimība (Covid-19), ko izraisa SARS-CoV-2 vīruss, drīz taps pievarēta. Līdz 2021. gada aprīļa sākumam pasaulē no Covid-19 sērgas ir miruši vairāk nekā 2,5 miljoni nevainīgu cilvēku, bet Latvijā šīs sērgas dēļ ir gājuši bojā vairāk nekā 1800 manu tautiešu. Tas ir bēdīgi. Atliek vien par viņiem aizlūgt Veļu Māti – aizkapa valdnieci. Atliek vien lūgt Sentēvu Dievus par viņu dvēseļu labklājību. Par laimi, lielākai daļai sirgstošo slimības simptomi ir viegli līdz vidēji smagi. Diemžēl šī sērga var atstāt smagas komplikācijas uz visu atlikušo mūžu vai pat novest līdz nāvei. Vienīgais veids kā izglābties ir vakcinēties. Vakcīna spēs mūs pasargāt no simptomātiskas saslimšanas un smagas slimības gaitas. Vakcīnai pret Covid-19 var pieteikties vairākos veidos. Pirmkārt, vakcinācijai var pieteikties zvanot uz bezmaksas tālruņa līniju 8989, šī tālruņa līnija darbojas septiņas dienas nedēļa no 9:00 līdz 17:00. Otrkārt, vakcinācijai var pieteikties pie sava ģimenes ārsta. Treškārt, vakcinācijai var pieteikties portāla manavakcina.lv, kas darbojas cauru diennakti septiņas dienas nedēļa. Tikai der atcerēties, lai reģistrētos elektroniski ir nepieciešama pieeja savai internetbankai. Neaizmirsīsim, dodoties uz vakcinācijas punktu, uzvilkt higiēnisko sejas masku un paņemt līdz personu apliecinošu dokumentu! Būsim apzinīgi, pasargāsim sevi, savus mīļos un tuvos! Vakcinēsimies! Lai Latvju Dievi mūs svētī! Lai Latvju Dievi pasargā mūs no ļauna! Visa slava Latvju Dieviem!
    Ar Latvju Dievu svētību, Skolnieciņš no svētupītes
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    #drosme #uzdrīkstēšanās #drošība #VAXZEVRIA #vakcinācija #kovid-19 #covid-19 #koronavīruss #kroņvīruss #imunitāte #Latvija #LatvijasRepublika #patriotisms #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #DabasMāte #LatvjuDievuSvētība #veselība #veiksme #spēks

    Paziņot
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.