Menu
 

Aptauja: Latvijā 56% uzņēmēju uzskata, ka ēnu ekonomiku veicina pārāk augsti nodokļi

  • Autors:  LETA
Aptauja: Latvijā 56% uzņēmēju uzskata, ka ēnu ekonomiku veicina pārāk augsti nodokļi arhīvs

Latvijā 56% uzņēmēju uzskata, ka ēnu ekonomiku veicina pārāk augsti nodokļi, pavēstīja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijā, atsaucoties uz aptaujas, kas veikta sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS, datiem.

Otrs būtiskākais faktors, uzņēmēju ieskatā, kas veicina ēnu ekonomiku, ir uzticības trūkums valstij - šādu viedokli pauduši 26% Latvijas uzņēmēju. Tajā pašā laikā 7% uzņēmēju uzskata, ka ēnu ekonomiku veicina godprātības trūkums sabiedrībā, bet 2% uzņēmēju uzskata, ka iedzīvotāju parādsaistības bankās un pie nebanku kredītdevējiem veicina ēnu ekonomiku valstī.

Taujāti par efektīvāko instrumentu ēnu ekonomikas apkarošanai valstī 61% uzņēmēju pauduši viedokli, ka tā ir darbaspēka nodokļu samazināšana, savukārt 24% norādījuši nepieciešamību celt uzticību valstij.

Aptaujas dati arī atklāj, ka 52% uzņēmēju nepiekrīt apgalvojumam, ka darba ņēmēji paši izvēlas "aplokšņu algas", lai izvairītos no dažādām saistībām, norādot, ka "aplokšņu algas" uzņēmēji izvēlas citu iemeslu dēļ, piemēram, lai darbinieki "uz rokas" saņemtu vairāk naudas vai arī tāpēc, ka nav ticības valstij un tās sociālajām garantijām.

"Pēdējā pusgada laikā gan politiskajā, gan mediju dienaskārtībā samērā bieži izskan apgalvojums, ka darba ņēmēji izvēlas saņemt atalgojumu "aploksnē" parādsaistību dēļ. Izpētot uzņēmēju viedokli, varam secināt, ka ir virkne citu faktoru, kas daudz vairāk ietekmē ēnu ekonomikas veidošanos valstī, tostarp "aplokšņu algu" maksāšanu un saņemšanu. Aptaujas dati parāda, ka uzņēmēji aicina politiķus domāt par darbaspēka nodokļu mazināšanu kā primāro un efektīvāko instrumentu cīņai ar ēnu ekonomiku," pauda Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Aptauja veikta no 26.jūnija līdz 23.jūlijam, aptaujājot 750 uzņēmēju visā Latvijā.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas iedzīvotājiem Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.