Menu
 

Optometriste: Sasniedzot 62 gadu vecumu, ikvienam senioram nepieciešamas brilles lasīšanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Aiga Ozoliņa, “OptiO” galvenā optometriste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pēc datiem, kas tiek iegūti veicot redzes pārbaudes, sasniedzot senioru vecumu – 62 gadus, ikvienam Latvijas senioram nepieciešams brilles lasīšanai. Tomēr, kaut vai palūkojoties uz saviem radiniekiem, ne visi brilles izmanto, un, ja izmanto, bieži vien tās nav piemērotas.

Redze ir viena no svarīgākajām cilvēka maņām, jo acis uztver aptuveni 80% no visas apkārtējās informācijas, tāpēc redzes problēmu ignorēšana pamatīgi ietekmē labsajūtu ikdienā, kā arī var radīt nopietnākas veselības problēmas. Kā saprast, kad brilles nepieciešamas, kādas izvēlēties un kā, sasniedzot cienījamu vecumu, rūpēties par savu redzi?

Mūsdienās, kad ikdienā seniori izmanto datoru, skārienjūtīgo telefonu, pavada laiku, skatoties televīziju vai lasot grāmatas, ļoti liela nozīme ir atbilstošām, individuāli pielāgotām brillēm. Tas ir normāli, ka, kļūstot vecākiem, nepieciešams lietot pat divas brilles – vienas tuvumam, otras tālumam vai progresīvās brilles – kombinētās, kurās iestrādātas vairākas dažādas lēcas. Visbiežāk problēmas apstrādāt informāciju tuvumā sākas jau ap 40 gadu vecumu, kad nākas saskarties ar presbiopiju jeb tuvuma tuvredzību, taču, sasniedzot pensijas vecumu, teju ikvienam nepieciešamas brilles lasīšanai. Tomēr ne visi izvēlas brilles lietot.

Ir vairāki veidi kā seniori Latvijā izvēlas brilles. Apzinīgie un atbildīgie pirms briļļu iegādes veic redzes pārbaudi, lai iegūtu savām acīm atbilstošu briļļu recepti, tomēr nereti seniori izvēlas iet “vieglāko ceļu”. Tas nozīmē, ka tā vietā, lai dotos uz vizīti pie optometrista, brilles iegādājas aptiekā, tirgū vai lielveikalā. Ir gadījumi, kad tiek izmantotas savu vecāku vecās brilles vai pat aizlienētās kaimiņu un draugu brilles. Jāatceras gan, ka katram no mums redze ir individuāla, jo briļļu parametri – dioptrijas jeb briļļu stiprums un starpzīlīšu attālums jeb centrējums – ir atšķirīgs. Citiem izgatavotās brilles izmantot nav ieteicams, tas var kaitēt.

Ļoti retos gadījumos, lietojot kādam citam paredzētas brilles, tās var izrādīties atbilstošas arī mūsu acīm. Izvēloties nepiemērotas brilles, tās nenodrošina maksimāli labāko redzes kvalitāti un neatbilstošs starpzīlīšu attālums var izraisīt prizmatiskos efektus, ko izjūtam kā attēla kropļojumu vai pat dubultošanos.

Cilvēka smadzenes ir elastīgas jebkurā vecumā, tāpēc tās pieņem arī nepareizu informāciju. Jo ilgāk tiek lietotas redzei neatbilstošas brilles, jo grūtāk būs pierast pie sev atbilstošām brillēm. Šādās situācijās, kamēr smadzenes adaptēsies un pieņems jauno informāciju, iespējams izjust attēla šūpošanos, spiedienu pieres, deniņu daļā vai pat izraisīt reiboņus, tāpēc savlaicīga briļļu iegāde uzlabo ne tikai redzes, bet arī ķermeņa labsajūtu kopumā.

Tieši tāpat kā jauniešiem un pieaugušajiem, arī senioriem nepieciešams veikt profilaktisko redzes pārbaudi reizi gadā. Tās laikā optometrists konstatē, vai ir notikušas redzes izmaiņas, un izvērtē, vai nav nepieciešams izgatavot jaunas brilles, kas paredzētas lasīšanai vai tālumam, piemēram, skatoties TV, vadot auto, sēņojot un citos gadījumos. Ja ģimenē novērotas acu saslimšanas – tīklenes saslimšanas, glaukoma vai katarakta, kas ir viena no izplatītākajām acs saslimšanām tieši senioru vecumā, vizīte pie redzes speciālista pavisam noteikti ir obligāta.

Jāpiemin, ka arī gadījumos, kad ir veiktas acu operācijas vai ir vispārējas hroniskas saslimšanas, piemēram, diabēts vai sirds un asinsvadu, vairogdziedzera saslimšanas, kuru dēļ ir nepieciešams lietot medikamentus, var rasties redzes kvalitātes izmaiņas. Arī gadījumos, kad tiek novērots paaugstināts asinsspiediens, mainās arī skābekļa piekļuve smadzenēm, kā rezultātā redze kļūst miglaināka.

Bieži vien tieši kungi cienījamā vecumā nevēlas uzsākt lietot brilles, bet tā vietā izmanto lupu. Izmantojot lasīšanai lupu, tā palielina attēlu un palīdz saredzēt tekstu vieglāk, taču rada papildu slodzi acīm. Lupa pavisam noteikti var būt labs palīglīdzeklis senioriem brīžos, kad nepieciešams ievērt diegu adatā vai jāsaskata kāda smalka detaļa. Tā nekādā gadījumā nevar aizstāt redzei atbilstošas brilles, kuras vizītes laikā piemeklē optometrists.

Ņemot vērā to, ka seniori var būt kūtri, aicinu radiniekus reizi gadā uzdāvināt senioram Dāvanu karti vai kopīgu optikas veikala apmeklējumu, tādējādi atgādinot saviem tuviniekiem, ka rūpēties par redzes labsajūtu ir nepieciešams regulāri. Neaizmirsīsim, ka mēs katrs esam unikāls! Lietosim savām acīm atbilstošas un individuāli pielāgotas brilles!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.