Menu
 

Sveiciens svētkos! Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Ilustrācija - Agris Liepiņš Ilustrācija - Agris Liepiņš

Šogad aprit 31 gads, kopš 1990. gada 4. maijā Augstākā Padome, 138 deputātiem balsojot par, pieņēma deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Šo svētku oficiālais nosaukums ir “Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena”, ko īsāk saucam par Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu. Šie ir vieni no jaunākajiem oficiālajiem valsts svētkiem Latvijā: par piemiņas dienu 4. maijs tika pasludināts 1990. gadā, bet kā svētku brīvdiena – tikai no 2002. gada.

Katru gadu šajā dienā svinam valsts svētkus ar svinīgiem pasākumiem, taču šogad tie norisinās neierastāk.

Pierīgas novados tiek rīkoti koncerti virtuālajā vidē, piedāvātas izstādes un svētku pasākumi ģimenēm. Piemēram, Siguldā arī šogad norisinās akcija “ie[log]ojies Latvijai”, kurā novadnieki aicināti svinēt Baltā galdauta svētkus mājās un, atverot logu, sūtīt īpašu brīvības sveicienu Latvijai. Šogad akcijas laikā Siguldas novada iedzīvotāji aicināti atvērtajos logos parādīt savu brīvības sajūtu, kuras šajā laikā mums pietrūkst, – tā var būt ceļojumu soma vai balles kurpes, dāvana omei, kas pacietīgi gaida pasniegšanas brīdi, vai klusa, draugus sen nesatikusi ģitāra un citas sirdsmīļas lietas.

Ja Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas svinēšanas tradīcijas 18. novembrī tautā jau ir nostiprinājušās, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinību norise 4. maijā katrā ģimenē atšķiras, jo īpaši tagad, kad publiskus pasākumus organizēt nav atļauts.

Taču, lai kā tiktu pavadīta šī diena – atsaucoties protestu rīkotājiem, svinot Baltā galdauta svētkus vai brīvās dienas izmantojot, lai rušinātos dārziņā –, jebkurā gadījumā “Rīgas Apriņķa Avīzes” redakcija visiem novēl priecīgus svētkus un allaž atcerēties, cik liela vērtība ir pašiem sava valsts. Ar kļūdām, klupieniem, brīžiem sarūgtinājumu un vilšanos, bet vienalga – pašiem sava, iepriekšējo paaudžu izlolota.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.