Menu
 

Ekonomists: Mazumtirdzniecībā ir lielo pirkumu laiks

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksi (2015=100). Grafika – CSP Mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksi (2015=100). Grafika – CSP

Kā jau bija iepriekš gaidāms, ierobežojumu mazināšana mazumtirdzniecībā un vienreizējie pabalsti ģimenēm ar bērniem, kā arī pensionāriem, ir veicinājuši patēriņu un aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pieauga par 15,6 % salīdzinājumā ar 2020. gada aprīli, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija.

Protams, salīdzinājums ar iepriekšējo gadu šobrīd nesniedz objektīvu vērtējumu par situāciju mazumtirdzniecībā, taču arī salīdzinājumā ar 2019. gadu mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmajās cenās ir audzis par 5,3 %. Vienlaikus mazumtirdzniecību joprojām ietekmē dažādi ierobežojumi, un tirdzniecībā šobrīd atpaliekam no Lietuvas un Igaunijas, kur mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums aprīlī bija 20-35 % robežās.

Mazumtirdzniecībā Latvijā šobrīd varētu raksturo kā lielo pirkumu laiku. Aprīlī salīdzinājumā ar 2020. gadu dažādu IT ierīču un telefonu tirdzniecība ir augusi par 57,1 %, mājsaimniecības elektropreču pārdošana par 24,3 % un apģērbu tirdzniecība par 45,9 %. Savukārt būvmateriālu tirdzniecība ir augusi par 12,4 %.

Kā liecina Latvijas mājsaimniecību aptaujas, pēdējos mēnešos ir ļoti strauji pieauguši iedzīvotāju nodomi veikt lielus pirkumus, un tādēļ vismaz tuvākajos mēnešos mazumtirdzniecībās apgrozījums Latvijā turpinās augt. Arī Citadeles klientu kredītkaršu apgrozījuma dati rāda faktiski nepārtrauktu preču patēriņa pieaugumu kopš janvāra vidus, un patēriņu vēl vairāk varētu veicināt tirdzniecības centru darbības atjaunošana.

Protams, ir jautājums, cik noturīgs būs pieprasījums tirdzniecībā brīdī, kad atkal būs pieejami dažādi pakalpojumi. Covid-19 pandēmijas ierobežojumi ir būtiski mainījuši patēriņa struktūru no pakalpojumiem uz precēm, taču tā, visticamāk, ir pārejoša parādība un, situācijai normalizējoties, pieprasījums mazumtirdzniecībā varētu mazināties. Papildus tam šogad būtisku iedzīvotāju ienākumu pieaugumu ir nodrošinājušu vienreizējie valsts pabalsta maksājumi, un nākamgad ienākumi tik strauji neaugs, lai arī bezdarbs mazināsies un algas kāps.

Labā ziņa ir tā, ka Covid-19 saslimstība Latvijā šobrīd mazinās, pat neskatoties uz to, ka vakcinācijas aptverē joprojām atpaliekam no kaimiņiem. Tas veicinās kopējo ekonomisko aktivitāti, lai arī tūrisma sezona šogad varētu būt vēl vājāka nekā pērn, par ko liecina zemā interese par Rīgu Google meklējumos. Tas ietekmēs ne tikai viesnīcas un restorānus, bet arī tirgotājus tūristu iecienītās vietās. Tomēr iekšējais pieprasījums ir spēcīgs, un mazumtirdzniecība kopumā šogad varētu augt par 4-5 %.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.