Menu
 

Izglītības metodiķe Ādažos: Atļaut bērnam saplānot ģimenes brīvdienas Apriņķis.lv

  • Autors:  Inga Grigaļuna, Ādažu privātās pirmsskolas “Patnis” izglītības metodiķe
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vasaras brīvlaiks ir sācies un, lai gan šogad nav plašu iespēju ceļot ārpus Latvijas, ģimenes var pavadīt aizraujošas brīvdienas arī Latvijā. Siltajā un saulainajā laikā vienlīdz aktīvi un interesanti var pavadīt arī darba dienu vakarus. Kā veiksmīgāk plānot atpūtu, ja ģimenē ir pirmsskolas vai skolas vecuma bērni, un, vai brīvdienu plānošanu var uzticēt arī atvasēm?

Bērniem nav nepieciešami tāli ceļojumi vai pārsātinātas brīvdienas, lielākais prieks ir katrā mirklī, ko iespējams pavadīt kopā ar vecākiem. Arī tad, ja tās ir pāris stundas darba dienas vakarā.

Aizraujošas pastaigu spēles

Šobrīd, pēc ilgstošas sēdēšanas pie datoriem, lielākā daļa no mums vēlas pēc iespējas vairāk laika pavadīt pie dabas, svaigā gaisā, baudot silto vasaru. Viens no lieliskiem laika pavadīšanas veidiem ir pastaigas vai pārgājieni, tomēr, ja ģimenē ir pirmsskolas vecuma bērni, vecākiem jāņem vērā, ka garās pastaigas viņus uzreiz neaizraus, tāpēc katrā pastaigā var ieplānot kādus uzdevumus, meklēšanas spēles vai pārsteiguma brīžus.

Piemēram, parasta pastaiga mežā var kļūt par aizraujošu spēli, ja pirms tam ir izveidots saraksts ar 10 lietām, kas pastaigas laikā jāatrod – kaut kas zaļš, kaut kas pūkains, nokaltis koks utt.

Īsāki un garāki pārgājieni

Tāpat pastaigu un pārgājienu laikā noteikti ir vērts ieplānot jautras un pārsteigumu pilnas pauzes, piemēram, pikniku ar gardumiem. Ja vecāki vēlas doties izbraucienā, lai apskatītu muižas, jāpārdomā, lai netālu no muižas ir iespēja sarīkot saldējuma pauzi. Tas iepriecinās un motivēs mazākos ģimenes locekļus.

Ģimenei ar mazu bērnu nevajadzētu baidīties arī no tālākiem pārgājieniem – divus vai trīs gadus vecs bērns var noiet pat 3 līdz 4 km garus maršrutus, bet piecgadnieks pieveiks arī 5 un 6 km gājienu. Jo biežāk iesiet pārgājienos, jo lielākus attālumus būs iespējams pieveikt. 

Bērna plānotas brīvdienas

Ģimene var arī vienoties, ka vienā nedēļā brīvdienas plāno vecāki, bet otrā – bērns. Šajā gadījumā vecākiem jāatceras, ka vajag paļauties uz saviem bērniem, ļaujot viņiem plānot gan maršrutu, gan piknika groza saturu. Nav ieteicams pēc tam sākt mainīt bērna plānus vai līdzi paņemto uzkodu klāstu, pat tad, ja bērns piknika grozā salicis tikai cepumus. Tā ir viņa diena, viņa plāns un, veicot korekcijas, tiek dots signāls, ka jūs bērnam neuzticaties. Protams, pirms atvase ķeras pie plānošanas ir vērts pārrunāt finansiālās iespējas un tehniskos aspektus, vai ģimene dienu pavadīs ar velosipēdiem, auto u.tml.

Noteikti arī kopīgi izpētiet Latvijas karti, pārrunājot, ka, piemēram, Liepājas un Rēzeknes apmeklējums vienā dienā nebūs iespējams. Kopumā jāsaka, ka bērniem ir daudz lielisku ideju, un viņi noteikti novērtēs šādu iespēju.

Atpūtas stundas darba dienu vakaros

Laimīgākās dienas bērniem ir tās, kuras tiek pavadītas kopā ar vecākiem. Ne vienmēr jābrauc kaut kur ļoti tālu, galvenais, lai vecāki ir klātesoši. Latvijas vasaras paskrien ātri, tāpēc ieteicams izmantot arī darba dienu rītus vai vakarus, lai vismaz pāris stundas pavadītu pilnvērtīgā kopābūšanā.

Pavadot kopīgu stundu no rīta, bērns redzēs, ka var būt arī nesteidzīgi rīti, savukārt pāris stundas vakarā, kas izbaudītas svaigā gaisā, noteikti palīdzēs labākam miegam. Arī pieaugušajiem ir vērtīgi vakarā ieplānot garāku pastaigu vai pikniku ārā, lai izvēdinātu galvu pēc dienas steigas.

Vecāki, kuri skrien pa peļķēm

Arī darba dienu vakaru nodarbi varat uzticēt plānot bērnam - svarīgi, lai neiestājas rutīna un katrs vakars nenozīmē pastaigu pa vienu un to pašu maršrutu. Tāpat būtiski parādīt, ka laikapstākļi nav šķērslis, lai pavadītu laiku svaigā gaisā.

Arī lietus laikā ir daudz interesantu lietu, ko var darīt, piemēram, mērīt, cik dziļas ir peļķes mājas apkārtnē, izbraukt ar riteni cauri pielijušam parkam u.tml. Bērni būs patīkami pārsteigti un lepni, redzot, ka arī vecāki ļaujas nebēdnīgam priekam.

Mazs ikdienas vai brīvdienu mirklis mums var būt liela laime mūsu bērniem, jo ikviens vēlas tikt sadzirdēts. Uzklausot un īstenojot bērnu idejas, viņi būs daudz atvērtāki brīžos, kad mamma vai tētis vēlēsies īstenot savu brīvdienu programmu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.