Menu
 

Viedoklis. Visās nelaimēs vainīga... Latvija? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits, ”Ogres Vēstis Visiem”
Viedoklis. Visās nelaimēs vainīga... Latvija? arhīvs

Ja “visu tautu tēvs” Staļins savulaik bija ļoti trāpīgi izteicies, ka katrai kļūdai ir vārds un uzvārds, tad vidējais latvietis pēdējā laikā visu vainu pieradis novelt uz savu valsti, uz Latviju.

Lasu kādas Annijas bēdu stāstu. Kā var noprast, jaunā sieviete no Dzimtenes jau devusies projām, lai pameklētu laimi svešās zemēs, bet arī tur viņu sasniegusi parādu piedzinēju sūtīta vēsts. Nekas traģisks gan nav noticis – bijis kāds pārpratums, kura dēļ Annija kļuvusi par bez vainas vainīgu.

Janvārī viņai gadījies uz vienu diennakti nonākt slimnīcā. Sieviete zinājusi, ka Latvijā medicīna sen vairs nav bez maksas, viņa arī bijusi gatava par pakalpojumu norēķināties, bet nevienā brīdi un neviens nav naudu viņai prasījis vai vismaz rēķinu izsniedzis. Nu izrādījies, ka slimnīca samaksu tomēr grib, lieta jau nodota kredītu piedzinējiem ar visām no tā izrietošām sekām.

Žēl, protams, ka Annijai tā iznācis, bet mani pārsteidza viņas pārliecība, ka pie visa, redz, vainīga esot Latvija – viņai pēc šī gadījuma esot pazudusi vēlme atgriezties Tēvijā. Es gan esmu pārliecināts, ka ne jau Latvija viņai aizmirsa pateikt, ka jāmaksā, bet gan kāda cita Annija – baltā uzsvārcī un cepurītē.

Kaut kā pamazām tas daudziem kļuvis par normu – mēs paši aizmirstam, neizdarām, piemānām, pieļaujam brāķi utt., bet pēc tam paši peļam savu valsti, savu pašvaldību, savu pilsētu. Jā, protams, esam arī patrioti, bet daudzi tikai pāris reizes gadā, kad nēsājam lentītes karoga krāsā un skatāmies salūtu. Pārējā laikā mēs burtiski šaujam paši sev kājā, jo sliktās domas jau nekur nepazūd – tās krājas un ar laiku materializējas jaunās ķibelēs.

Ja par kuģiem saka – kā nosauksi, tā arī peldēs, vai tāpat nav arī ar valstīm? Varbūt pietiks lamāt savu Latviju? Citas tādas mums nebūs nekad...

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.