Menu
 

Ekonomists: Spēcīgs ārējais pieprasījums veicina Latvija rūpniecības pieaugumu

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Spēcīgs ārējais pieprasījums veicina Latvija rūpniecības pieaugumu. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada maijā ražošanas apjomi Latvijas apstrādes rūpniecībā pieauga par 11 % salīdzinājumā ar 2020. gada maiju, un rūpniecības produkcijas realizācija eksportā šogad ir augusi divreiz straujāk nekā vietējā tirgū.

Pasaules ražošanas sistēma šobrīd turpina izjust Covid-19 pandēmijas izraisīto satricinājumu sekas, kā rezultātā pieprasījums daudzās nozarēs joprojām pārsniedz ražošanas, un, pēc manām prognozēm, rūpniecības pieaugums Latvijā šogad pārsniegs 5 %.

Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze ir bijusi unikāla, un pasaules rūpniecībā pēc strauja pieprasījuma krituma pērn, šogad ir izveidojies pat zināms preču deficīts. Apjomīgie valstu ekonomikas atbalsta pasākumi ir nodrošinājuši cilvēkiem ienākumus, kamēr pakalpojumu ierobežotā pieejamība ir mainījusi patēriņa struktūru. Piemēram, ASV ekonomikā šī ir pirmā recesija vēsturē, kad ir pieaudzis ilglietojuma preču patēriņš.

Nedz ražotāji, nedz tirgotāji pandēmijas sākumā šādu situāciju nebija gaidījuši. Tas kopā ar Covid-19 izraisītajiem fiziskajiem ražošanas un loģistikas pārrāvumiem, ir būtiski samazinājis daudz preču krājumu līmeni. Faktiski šobrīd pasaules rūpniecība cenšas apmierināt gan tekošo pieprasījumu, gan atjaunot krājumus noliktavās. Tā rezultātā ražotāju noskaņojums ir vēsturiski rekordaugstos līmeņos, piegādes daudzās nozarēs kavējas, cenu spiediens aug, un šāda situācija varētu saglabāties līdz nākošā gada pirmajai pusei.

Spēcīgais ārējais pieprasījums ir pozitīva ziņa Latvijas ražotājiem, lai arī ražotājiem izaicinājumu rada transporta cenu kāpums un neskaidrība par izejmateriālu pieejamību. Taču patērētājiem jārēķinās ar ilgstošām piegādēm un iespējams Ziemassvētku dāvanas šogad jāgādā laicīgāk nekā parasti.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija, Latvijas rūpniecībā maijā pieaugums fiksēts gandrīz visās rūpniecības apakšnozarēs. Salīdzinājumā ar 2020. gada maiju auto detaļu ražošana augusi par 70,4 %, mēbeļu par 47,3 %, ķīmisko vielu par 19,1 % un koka izstrādājumu ražošana par 11,1 %. Koka izstrādājumu ražošanas pieaugumu šogad veicina arī straujš kokmateriālu cenu kāpums, kas saistīts ar būvniecības apjomu pieaugumu pasaules lielākajās ekonomikās.

Īstermiņa indikatori par elektrības patēriņu un jaunajiem eksporta pasūtījumiem liek domāt, ka rūpniecības pieaugums tuvākajos mēnešos Latvijā saglabāsies spēcīgs, un rūpniecības pieaugums Latvijā šogad pārsniegs 5 %. Savukārt nākamgad izaugsme, visticamāk, būs lēnāka, jo krīzes ietekmē pasaulē ir būtiski pieaudzis parādu līmenis un valstīm būs jādomā par fiskālo deficītu mazināšanu.

Papildus tam Covid-19 pandēmijai atkāpjoties atkal ir gaidāma patēriņa struktūras maiņas par labu pakalpojumiem, kas kopā ar augstāku krājumu līmeni varētu nozīmēt mazāku pieprasījumu rūpniecībā 2022. un 2023. gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.