Menu
 

Skolas direktore: Pirmo reizi 1.klasē – vecāki uztraucas vairāk nekā bērni Apriņķis.lv

  • Autors:  Agnese Pūtele, privātās vidusskolas “Patnis” direktore
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vasara jau pusē, un pavisam drīz pienāks brīdis, kad atsāksies mācības skolā. Daudzās ģimenēs tas būs ļoti īpašs laiks, īpaši, ja skolai jāgatavojas kopā ar topošo pirmklasnieku. Ja ģimenē pirmo reizi ir pirmklasnieks, vecāki nereti ir vairāk uztraukušies nekā bērni. Bažas ir gan par to, kā bērns jutīsies skolā, gan to, vai atvase ir pietiekami gatava, patstāvīga un apguvusi visu nepieciešamo. Šādā situācijā ir ārkārtīgi svarīgi nepārnest savu uztraukumu uz bērnu, tieši pretēji – radīt miera un drošības sajūtu.

Paviesoties skolā pirms 1. septembra

Ikvienā ģimenē skolas gaitu uzsākšana ir īpašs un nozīmīgs notikums, turklāt gan bērnam, gan vecākiem. Īpaši, ja ģimenē aug pirmklasnieks. Nereti vecāki uztraucas pat vairāk, nekā viņu atvases, taču uztraukumu noteikti nevajadzētu pārnest uz bērnu, tā vietā jārada bērnam miera un drošības sajūta. Ja vecāki uzticēsies skolai un pedagogiem, jo ātrāk arī bērns jutīsies psiholoģiski drošs un gatavs mācībām. Ieteicami būtu sazināties ar izvēlēto skolu un uzzināt, vai iespējams jau augustā paviesoties skolā, izpētīt telpas un varbūt pat iepazīties ar klases audzinātāju, tas aiztaupītu daļu stresa 1. septembrī.

Kopīgi iegādāties mācību piederumus

Vecākiem jāparāda bērnam, ka viņi būs līdzās un atbalstīs skolas gaitās. Ikvienam topošajam skolēnam statusa maiņa ir ļoti svarīga, tāpēc vasaras noslēgumu ir vērts veltīt tam, lai kopīgi sagatavotos skolas gaitām – iegādātos skolas somu, pilnvērtīgu penāli un citas nepieciešamās lietas. Izvēle veikalos šobrīd ir ārkārtīgi liela, un, lai vairotu prieku par skolas sākumu, ir vērts padomāt par somu ar mīļāko multfilmas varoni. Tas noderēs brīžos, kad mazajam skolniekam būs pašam jākārto skolas soma.

Vai bērns zina pietiekami?

Papildus organizatoriskajiem jautājumiem jauno skolēnu vecāki nereti uztraucas arī par to, vai bērns ir gana sagatavots skolai un apguvis visas lietas, kas šajā vecumā jāzina. Es noteikti aicinātu neraizēties – ikviens bērns pirmsskolā ir apguvis obligāto 5-6 gadnieku programmu un ir tik labi sagatavots, cik katra bērna raksturs, temperaments un personība atļauj. Arī pirmais pusgads skolā visbiežāk nozīmē iegūto zināšanu – burtu, ciparu – atkārtošanu un nostiprināšanu, tāpēc, ja vasarā kaut kas būs piemirsies, būs iespēja atcerēties. Daudz būtiskāk, lai bērnam būtu pašapkalpošanās prasmes – pats spētu apmeklēt labierīcības bez pieaugušo palīdzības, kā arī apģērbties un neapjukt ēdienreizēs.

Lai palīdzētu bērnam sagatavoties skolai, noteikti ir vērts aprunāties par draudzības tēmu. Jau pirmsskolā lielai daļai ir izveidojusies draudzība ar grupiņas biedru vai biedriem, taču nereti nav iespējams kopīgi turpināt skolas gaitas, tāpēc nepieciešams aprunāties ar bērnu par šo tēmu, lai mazais skolēns būtu gatavs jauniem draugiem.

Uzticēties pedagogiem

Ja arī vecākus māc kādas bažas, jāuzticas pedagogiem un jāatceras, ka viņiem šis nav pirmais gads skolā. Skolotāji lieliska zina, kā jūtas un ko domā pirmklasnieks, tāpēc spēj palīdzēt un atbalstīt. Neatkarīgi no tā, vai esat izvēlējušies sava rajona skolu vai kādu īpašu mācību iestādi, uzticieties savai izvēlei un pedagogiem. Aicinu vecākus būt atvērtiem sadarbībai ar skolotājiem, nebaidīties uzdot jautājumus, noskaidrot, kā jūtas bērns, un lūgt padomu, kā bērnu atbalstīt mājās?

Tāpat jāņem vērā, ka nākamais mācību gads vēl ir neskaidrs – mēs visi ceram uz mācībām klātienē, bet situācija var attīstīties dažādi. Arī šajā gadījumā nav pamata satraukumam un vecāki var droši jautāt, lai skola sniedz padomu, kā palīdzēt bērnam, kā iekārtot mācību vidi mājās u.tml. Tajā pašā laikā jāatceras, ka vecākiem mājās nav jābūt skolotājiem – ir jāsniedz atbalsts, nevis jāmāca.

Kā jau minēju, aicinu uzticēties pedagogiem – aizvadītajā mācību gadā ir uzkrāta nozīmīga pieredze, apgūtas metodes un instrumenti, kā sekmīgi strādāt arī attālināti. Tāpat lielai daļai pedagogu ir bijusi pieredze ar attālināto darbu tieši ar 1. klases skolēniem, kuri no janvāra mācījās mājās. Pozitīvisms un atvērtība sadarbībai ir īstā atslēga veiksmīgai skolas gaitu uzsākšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.