Menu
 

Kas jāņem vērā, lai nepārmaksātu par savu sapņu mājokli? Apriņķis.lv

  • Autors:  Kaspars Sausais, “Luminor” mājokļu kreditēšanas eksperts
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Plānojot nekustamā īpašuma iegādi, Latvijas iedzīvotājiem vissvarīgākā ir tā cena, taču kā pārliecināties, vai izvēlētā mājokļa cena ir atbilstoša īpašuma vērtībai? Lai nepārmaksātu par savu sapņu mājokli, “Luminor” mājokļu centra eksperti dalās ieteikumos, kas palīdzēs izvērtēt, vai piedāvātā cena ir godīga.

Pēdējo desmit gadu laikā mājokļu cenas Eiropas Savienības (ES) valstīs kāpušas vidēji par 28,6 %, liecina “Eurostat” dati. Tikmēr konkrēti Baltijas valstu vidū nekustamā īpašuma iegādes izmaksas visstraujāk augušas Igaunijā (112,8 %) un Latvijā (85,6 %), sasniedzot vienus no augstākajiem rādītājiem visā ES.

Arī Centrālās Statistikas pārvaldes dati rāda pieaugošu cenu tendenci – 2020. gadā mājokļu cenas augušas par 3,7 %, salīdzinot ar 2019. gadu. Nekustamā īpašuma eksperti prognozē, ka cenu kāpums saglabāsies arī turpmāk un to apjoms būs atkarīgs no īpašuma veida un atrašanās vietas.

Šobrīd tirgū vērojama tendence pieaugt arī būvniecības izmaksām, ko ietekmējis būvmateriālu cenu pieaugums, kā arī dažādu iekārtu un to uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksu un atalgojuma par padarīto darbu kāpums. 2021. gada pirmajā ceturksnī būvniecības izmaksas, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, kāpušas par 1,3 % (CSP), bet atsevišķās pozīcijās cenas kāpušas pat divas reizes.

Šobrīd privātmāja Rīgā ir cenā no  200 līdz 350 tūkstošiem eiro, bet Pierīgā cena mēdz būt nedaudz zemāka – no  150 līdz 300 tūkstošiem eiro. Savukārt būvniecības izmaksas svārstās no 1100 līdz 1800 eiro par kvadrātmetru.

Populārākās vietas kur tiek būvētas privātmājas ir Mārupe, Babīte, Ķekava, Ādaži, Carnikava un Stopiņu novads.

Ieteikumi, kas palīdzēs izvērtēt īpašuma cenu

Ielūkojies cenubanka.lv

Lai iepazītos un izvērtētu veikto darījumu ar cenu līmeni un kopējās izmaksas, viens no funkcionālākajiem rīkiem nekustamā īpašuma tirgus analīzei ir Cenu banka. Rīks sniedz iespēju ne tikai salīdzināt dažādus īpašumus, bet arī darījumus, kas notikuši vai noris tirgū. Cenu bankā apkopoti zemesgrāmatā reģistrētie darījumi visā Latvijā vairāk nekā 11 gadu garumā, uzrādot, kādi darījumi jau ir notikuši izvēlētajā īpašumā un tā apkaimē. Portālā šobrīd var iepazīties ar 1,3 miljoniem sludinājumu un 400 tūkstošiem zemesgrāmatā reģistrētiem darījumiem visā Latvijā.

Cenu banka ir labs rīks ar ko var iepazīties pirms tiek uzsākta īpašumu meklēšana, tādējādi radīsies izpratne ne tikai par vēlamā nekustamā īpašuma cenu līmeni, bet tas ļaus novērtēt arī izmaksu atbilstību potenciālajam mājoklim.

Veic īpašuma vērtējumu

Iegādājoties īpašumu ar aizdevumu, vairumā gadījumu tā vērtējums ir obligāta bankas prasība. Arī gadījumos, ja nav nepieciešams bankas finansējums mājokļa iegādei, ieteicams veikt mājokļa vērtējumu pie nozares profesionāļiem. Vērtētāji noteiks īpašuma tirgus vērtību un spēs norādīt uz papildu iespējamiem riskiem, kas ir saistīti ar nekustamo īpašumu, taču tie noteiks īpašuma vērtību, nevis mājokļa tehnisko pārbaudi.

Piesaisti specialistus

Kopumā Cenu banka un vērtējums sniedz tikai daļēju priekštatu par mājokļa stāvokli, tāpēc pilnvērtīgākai analīzei par visiem mājokļa tehniskajiem aspektiem svarīgi piesaistīt speciālistus. Līdzīgi kā iegādājoties auto otrreizējā tirgū, tiek pieaicināts cilvēks ar tehniskām zināšanām par auto, kas spēj novērtēt tā stāvokli un nepieciešamos ieguldījumus, kā arī slēptos defektus, arī mājokļa izvēlē ieteicams uzrunāt profesionāļus situācijas novērtējumam. Speciālists daudzos gadījumos varēs pasargāt no neparedzētiem izdevumiem pēc mājokļa iegādes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.