Menu
 

Kā brilles izvēlēties autovadītājiem: optiskie risinājumi un saulesbrilles

  • Autors:  Ilze Eriksone, optikas “Vizionette” optometriste
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ikvienam autovadītājam, nodrošinot savu un līdzcilvēku drošību, sēžoties pie auto stūres jābūt pārliecinātam par savu redzes kvalitāti. Tai jāatbilst noteiktiem redzes standartiem, līdz ar ko autovadītājam ir nepieciešami redzes korekcijas līdzekļi – brilles, ja bez tām viņš nevar izpildīt normatīvu. Izvēloties pareizas un atbilstošas brilles, autovadītājs varēs skaidri uztvert apkārt notiekošo – ceļa zīmes, automašīnas vadības paneli, citus satiksmes dalībniekus – neatkarīgi no laikapstākļiem vai diennakts stundas. Taču liela nozīmes autovadītāja dzīvē ir arī saules brillēm, kuras bieži vien ir tik pat svarīgas. Tās neļauj apžilbt no saules stariem vai to atspulga, kā arī aizkavē acu nogurumu. Tādējādi autovadītājs var justies uz ceļa droši, neapdraudot ne savu, ne citu drošību.

Tehnoloģiju attīstība optikas nozarē piedāvā vairākus risinājumus autovadītājiem, kuriem ikdienā ir nepieciešami redzes korekcijas līdzekļi. Ja pie automašīnas stūres tiek pavadītas vairākas stundas dienā, brillēm ir jāspēj nodrošināt laba un skaidra redze, un ne mazāk svarīgi – komforts. Šajā gadījumā ir virkne iespējamo izvēļu gan tiem, kam redzes korekcija jeb brilles nepieciešamas ikdienā, gan tiem, kuri ir saulesbriļļu meklējumos, un iecienījuši tās nēsāt arī vadot auto. Turklāt, jāatceras, ka vadot automašīnu saulesbrillēm, primāri ir redzi sargājoša funkcija. Tās novērš pārlieku liela gaismas daudzuma nonākšanu acīs, acu miegšanu un ilgtermiņā ļauj izvairīties no acu diskomforta, noguruma un pat galvassāpēm. Saulesbrillēm kā stila elementam šajā gadījumā ir otršķirīga funkcija.

Brilles ar optiskajām lēcām – tiem autovadītājiem, kuriem nepieciešama redzes korekcija

Ja auto vadīšanai nepieciešamas brilles, atkarībā no autovadītāja vajadzībām un vēlmēm, pieejami dažādi briļļu un briļļu lēcu risinājumi. Labs risinājums autovadītājiem ir brilles ar fotohromajām lēcām, kas reaģē uz saules UV stariem un spožas gaismas klātbūtnē kļūst tumšākas, bet vājā apgaismojumā gaišākas. Tādā veidā tās nodrošina labu acu aizsardzību pret spožu gaismu un apžilbšanu, kā arī pret saules UV stariem, tos simtprocentīgi bloķējot. Turklāt, tās ir iecienītas arī ikdienas nēsāšanai, jo daļēji aiztur viedierīču izstaroto zilo gaismu.

Kopumā autovadītājiem ieteicams izvēlēties uzlabotā dizaina – asfēriskās vai dubultasfēriskās – lēcas, jo tās nodrošina labu redzi gan centrā, gan perifērijā, nodrošinot plašu redzes lauku un pārredzamību. Tāpat atvieglot slodzi acīm var arī lēcas ar dzidrināto pārklājumu, novēršot nevēlamus atspīdumus. Rezultātā samazinās apžilbšana un uzlabojas redzes asums. Pieejami arī īpaši auto vadīšanai paredzētie dzidrinātie pārklājumi, kas īpaši samazina nevēlamos atspīdumus (luksoforu, automašīnu gaismas, ielu apgaismojumu), kas lieti noder vadot auto diennakts tumšajā laikā.

Iecienītas autovadītāju vidū ir arī lēcas ar pret-netīrumu un pret-putekļu hidrofobo pārklājumu, lēcām ilgāku laiku saglabājoties tīrām. Savukārt, cietinātie pārklājumi pasargā brilles no saskrāpēšanās, kas iespaido caurredzamības kvalitāti, līdz ar to – mūsu spēju saskatīt apkārni skaidri.

Palīdzēt izvairīties no apžilbšanas un nodrošināt aizsardzību pret saules izstarotajiem UV stariem var optiskās saulesbrilles. Tās mēdz būt vienlaidus vai pakāpeniski tonētas, un arī ar polarizētām lēcām vai lēcām, kas apvieno fotohromo un polarizēto lēcu īpašības. Saulesbriļļu “ekonomiskais variants” ir tā saucamie "saulesbriļļu klipi", kas maksā ap 15 - 20 eiro, un ir piestiprināmi pie parastajām optiskajām brillēm. "Saulesbriļļu klipi" nodrošina aizsardzību pret saules UV stariem un arī samazina apžilbšanu.

Saulesbrilles – neatņemama sastāvdaļa visiem autovadītājiem

Automašīnas vējstikls nenodrošina simtprocentīgu aizsardzību pret saules UV stariem, tāpēc arī cilvēkiem, kuri ikdienā vadot automašīnu izmanto brilles, nevajadzētu aizmirst par saulesbrillēm. Tās neļaus apžilbt, samazinās traucējošus atspīdumus, nodrošinot labu redzamību un drošu auto vadīšanu.

Saulesbrilles ar polarizētām lēcām ir īpaši efektīvas, lai pasargātu acis ievērojami samazinot atspīdumu no ceļa, ūdens, ledus un sniega, kas atrodas uz ceļa virsmas, nodrošinot labāku redzamību, uzlabojot kontrastu un krāsu uztveri. No minētajām virsmām atstarotā gaisma ir ļoti spoža un apžilbinoša, ietekmējot spēju skaidri redzēt un ātri nogurdinot mūsu acis, kas, vadot auto, ir bīstami. Saulesbrilles ar polarizētām lēcām piemērotas arī dažādām sportiskajām aktivitātēm un vaļaspriekiem, kas saistīti ar ūdeni, sniegu, ledu.

Tomēr jāatceras, ka ne visas saulesbrilles spēs pasargāt. Būtiska ir to spēja aizsargāt no saules UV stariem. Kvalitatīvās saulesbrillēs minētā aizsarg funkcija ir iestrādāta, taču pārliecināties par to, vai jūsu iemīļotās brilles arī aizsargā, var optiku veikalos. Jāņem vērā, ka saulesbrilles ir jālieto neatkarīgi no gadalaika – kā vasarā, tā arī ziemā, jo neskatoties uz gadalaiku, UV starojums saulainā laikā ir līdzvērtīgs kā ziemā, tā vasarā. Acu pakļaušana pārmērīgam UV starojumam var sekmēt nopietnu acu slimību un redzes traucējumu veidošanos.

Saulesbrillēm jābūt pareizi piemeklētām – atbilstoši jūsu dzīvesveidam, aktivitātēm un vajadzībām, tām jābūt ērtām un funkcionālam. Saulesbrillēm labi jāpieguļ sejai, lai nodrošinātu vislabāko aizsardzību no saules stariem. Tām jābūt vieglām un to svaram vienmērīgi jāsadalās starp visiem saskares punktiem ar jūsu seju un galvu, īpaši, ja tās ikdienā nēsājiet ilgstoši.

Autovadītājiem, iegādājoties saulesbrilles, jāpievērš uzmanība to lēcu krāsai un gaismas caurlaidības kategorijai (no 0 līdz 4). Pelēkas un pelēkzaļas lēcas labi samazinās acīs nonākošo gaismas daudzumu, bet neietekmēs kontrastu un krāsu uztveri. Brūnas, dzintara un dzeltenas krāsas lēcas uzlabos kontrastu (ieteicamas mākoņainā laikā). Saulainās vasaras un ziemas dienās, vispiemērotākās ir trešās kategorijas saulesbrilles (ar tumšam lēcām dažādās nokrāsās), jo tās nodrošina visoptimālāko komfortu. Jāatceras, ka ar ceturtās kategorijas saulesbrillēm  (ļoti tumšo lēcu dēļ – redzamās gaisma caurlaidība tikai 3 - 8%) ir aizliegts vadīt automašīnu, un, ka otrās un trešās kategorijas saulesbrilles nav piemērotas auto vadīšanai sliktos laika apstākļos vai sliktas redzamības apstākļos, kā arī diennakts tumšajā laikā.

Ik pēc pāris stundām – atpūta ķermenim un acīm

Autovadītājiem dienas gaišajā laikā pēc divu stundu atrašanās pie stūres, ieteicams ieturēt 15 minūšu atpūtu, izkustoties un izstaipoties. Diennakts tumšajā laikā nogurums ir lielāks, tāpēc atpūtas brīžiem jābūt biežākiem. Nav ieteicams pie auto stūres pavadīt vairāk nekā astoņas stundas dienā. To ievērojot, vadītājs būs možs un izvairīsies no ar nogurumu saistītajiem riskiem. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.