Menu
 

Aptauja: Trīs ceturtdaļas Eiropas uzņēmēju biznesa atlabšanā cer uz vakcināciju Apriņķis.lv

  • Autors:  Linda Hakīma, "Intrum" personāla, zīmola un komunikācijas direktore Baltijā
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

73% Eiropas uzņēmēju uzskata, ka vakcinācija pret Covid-19 ir svarīgākais ekonomikas atveseļošanās faktors un tā pozitīvi ietekmēs biznesa sniegumu, liecina Eiropas vadošā kredītu pārvaldības uzņēmuma "Intrum" veiktais ikgadējais "Eiropas maksājumu ziņojums". Mazie un vidējie uzņēmumi ir optimistiskāki par lieliem uzņēmumiem, savukārt viena no pandēmijas vissmagāk skartajām nozarēm - viesmīlības un izklaides nozare - uz vakcināciju liek vislielākās cerības.

No aptaujātajiem uzņēmumiem 23% apgalvoja, ka vakcinācijai būs "ļoti pozitīva" ietekme uz uzņēmējdarbības rezultātiem, 50% uzskata, ka ietekme būs "diezgan pozitīva", bet tikai 6% teica, ka Covid-19 vakcinācija "nekādi neietekmēs" uzņēmuma biznesa sniegumu. Baltijas valstīs uzņēmumu attieksme ir ļoti līdzīga - uz pozitīvu vakcinācijas ietekmi cer 71% Igaunijas un Lietuvas uzņēmumu un 70% Latvijas uzņēmēju.

"Reģionālās atšķirības nav būtiskas, un var teikt, ka Eiropā valda diezgan vienots uzņēmēju atbalsts vakcinācijas procesam. Valstīs, kurās tūrisms, kā arī preču un cilvēku pārrobežu aprite ir ļoti būtiska valsts ekonomikas sastāvdaļa, uzņēmēji īpaši cer, ka vakcinācija palīdzēs ekonomikai atgūties. Arī Latvijas uzņēmēji saprot, ka vēl viens Covid-19 vilnis nozīmētu stingrāku ierobežojumu atjaunošanu un būtiski pasliktinātu daudzu uzņēmumu finansiālo stāvokli, kā rezultātā rastos maksātspējas problēmas," skaidro "Intrum" ģenerāldirektore Baltijā Ilva Valeika.

Visvairāk uz "ļoti pozitīvu" ietekmi cer Nīderlandes un Spānijas uzņēmēji, attiecīgi 28% un 27%, savukārt vismazāk šādu atbildi snieguši Ungārijas un Austrijas uzņēmumi, attiecīgi 17% un 15%.

Pētījumu šī gada pavasarī 29 Eiropas valstīs veica starptautiska pētījumu kompānija "Longitude", "Financial Times" grupas uzņēmums, aptaujājot 9980 uzņēmumus, kas pārstāv 11 dažādas industrijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.