Menu
 

Pētījums: Teju divām trešdaļām attālināti nodarbināto izaicinājumu rada nepiemērota darba vide mājās Apriņķis.lv

  • Autors:  Ivars Jakovels, "Grenke" Latvijā pārstāvis
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

54% Latvijas iedzīvotāju dotu priekšroku kombinētajam darba laikam, apvienojot darbu birojā ar darbu ārpus tā vismaz reizi nedēļā, liecina “Grenke” veiktais attālinātās nodarbinātības pētījums.* Turklāt, aizvadītā gada laikā vismaz daļēji attālināti strādāja 32% aptaujāto Latvijas darba ņēmēju. Par nepieciešamāko darba devēja atbalstu attālinātā darba kvalitatīvai veikšanai 63,9% aptaujāto nosauc palīdzību mājas biroja iekārtošanā. Starp lielākajiem izaicinājumiem 32,3% gadījumu tiek atzīmēts komunikācijas trūkums ar darba kolēģiem, savukārt 18,6% vēlētos apmeklēt semināru par attālinātā darba organizēšanas principiem produktivitātes paaugstināšanai.

“Lai arī pētījums norāda, ka nedaudz vairāk nekā puse Latvijas darba ņēmēju dotu priekšroku apvienot darbu no mājām ar darbu birojā, tam ir nozīmīgi izaicinājumi. Proti, darbs mājās – telpās, ko vienlaicīgi izmanto arī pārējie ģimenes locekļi un mājdzīvnieki, var kļūt ne vien mazāk produktīvs, bet var arī atstāt ietekmi kā uz darbinieku nogurumu, tā arī mentālo stāvokli ilgtermiņā. Turklāt šajā situācijā personālam izteikti pietrūkst kā neformālās komunikācijas ar kolēģiem, tā arī veselīgas domu apmaiņas ikdienā jaunu radošu risinājumu radīšanai kārtējo uzdevumu veikšanai. To apliecina arī “Grenke” pētījums, jo par lielākajiem izaicinājumiem produktīvai dienai mājas birojā aptaujātie sauc esošo mājas vidi, kas rosina slinkot; kā arī grūtības sadalīt uzmanību starp profesionālajiem pienākumiem un uzmanību ģimenes locekļiem. Katru no šiem faktoriem ir atzīmējuši 16,1%,” attālinātās nodarbinātības pētījuma rezultātus komentē “Grenke” (SIA “GC Leasing Baltic”) direktors Antons Kovaļovs.

Ekonomikas ministrijas aprēķinu rezultāti norāda, ka aptuveni 38% no nodarbinātajiem Latvijas tautsaimniecībā atkarībā no nozares un amata specifikas potenciāli var strādāt attālinātā režīmā. (1) Turklāt attālinātas darba formas ļauj rekrutēt darbiniekus no plašākas apkārtnes, kas ir nozīmīgi esošajos darbaspēka deficīta apstākļos. 37,1% aptaujāto attālinātās nodarbinātības pētījumā uzsver nepieciešamību saņemt darba devēja atbalstu biroja tehnikas iegādei, bet 26,8% - nodrošināt atbilstošas biroja mēbeles. “Grenke” Latvijā apkopotie līzinga darījumu dati liecina, ka 2020.gadā Latvijas uzņēmumu attīstībai vispieprasītākā bija IT portatīvā tehnika, vidēji vienam uzņēmumam līzingā izvēloties 10 klēpjdatorus.

Starp attālinātā darba produktivitāti veicinošajām priekšrocībām Latvijas iedzīvotāji visbiežāk min ceļā ietaupīto laiku (37,5%) un iespēju patstāvīgi plānot darba ritmu (37,5%). Savukārt, kā būtiskākos ieguvumus – naudas (37,4%) un laika (29,3%) ietaupījumu un mazāku uzmanības nepieciešamību ārējam izskatam (28,3%).

“Kantar” pētījums, kas veikts 2018.gadā, liecina, ka “profesionālo izdegšanu” ir piedzīvojuši 48% Latvijas nodarbināto. (2) Rūpējoties par darbinieku psihoemocionālo līdzsvaru un darba spēju uzturēšanu attālinātā darba apstākļos, pētījumā aptaujātie iedzīvotāji rosina darba devējiem padomāt par attālinātas neformālās atpūtas iespējām kolektīva saliedēšanai. 30% uzskata, ka piemērotākie ir erudīcijas konkursi un viktorīnas; 25,7% – sportiskas sacīkstes, izmantojot viedtālruņu specializētās aplikācijas; bet 17,1% – kulinārās meistarklases.

“Grenke” ir starptautiska uzņēmumu grupa, kas dibināta 1978.gadā Bādenbādenē, Vācijā. Uzņēmumu grupa šobrīd strādā 33 pasaules valstīs, izmantojot 150 filiāļu tīklu. “Grenke” pakalpojumi Latvijā ir pieejami, kopš 2018.gada. Uzņēmums piedāvā plašu pakalpojumu klāstu. Papildus IT aparatūras un e-mobilitātes risinājumu līzingam tiek nodrošināta arī biroja aprīkojuma, t.sk. tehniskā, un nozaru specifiskā aprīkojuma – noliktavu un nelielu ražošanas iekārtu, kā arī medicīniskā aprīkojuma – iegādes finansēšana.

1) "Izvērtējums par attālinātā darba ietekmi uz produktivitāti ilgtermiņā un priekšlikumu sagatavošana produktivitātes paaugstināšanai attālinātā darba apstākļos", https://www.em.gov.lv/lv/media/4223/download

2) "Darbinieku vidū iezīmējas profesionālās “izdegšanas” problēma", https://www.kantar.lv/newsletters/tnsab55/darbinieku-vidu-iezimejas-profesionalas-izdegsanas-problema/

* “Grenke” pētījumā par attālināto nodarbinātību Latvijā, kas norisinājās šā gada augustā, tika aptaujāti 1009 respondenti no 18 līdz 55 gadu vecumam visā Latvijā, aptverot Rīgu, Pierīgu, Kurzemi, Vidzemi, Zemgali un Latgali. Pētījuma ietvaros tika aptaujātas 510 sievietes un 499 vīrieši.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.