Menu
 

Dzintris Kolāts. Mazais Gobzems gāž lielo vezumu Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Uzreiz jāpiebilst, ka autors nav skandalozā deputāta Alda Gobzema cienītājs. Skaļo dīvainīti var uzlūkot ar žēlumu un līdzjūtību. Taču jāatzīst, ka fiziski un mentāli sīkais, piedodiet, vīrelis spēj apgāzt lielu vezumu dažās minūtēs. Tiktāl alegorijas. Tagad izklāsts.

Pagājušajā ceturtdienā Latvijas Republikas Saeima nolēma sākt jaunu, skaistu dzīvi. Proti – atjaunot sēdes klātienē. Darbs būs produktīvāks, visi – khem, gandrīz visi – vakcinējušies. Starp nevakcinētajiem arī – kāds brīnums! – odiozais deputāts, varenās, ietekmīgās partijas “Likums un kārtība” priekšnieks Aldis Gobzema kungs.

Ar svaigu vēju matos šamais nesies uz Saeimas sēdi. Pēkšņi pie duravām šādi, tādi, nezin kādi pelēkos uzvalkos, un blondā Saeimas priekšniecīte arī turpat. Prasa uzrādīt kādus tur negatīvus Covid-19 testus un sertifikātus. Piedodiet, varbūt pārklausījāmies? Aldim? Testus?!Ak, netraucējiet taču svarīgas valsts lietas, neko es jums nerādīšu! Jo, raugi, man arī nekas nav jārāda. Davai, tinas malā!

Divi plecīgāki drošībnieki varētu ņemt dīvaino vīreli saudzīgi aiz osām un, viegli paceļot, iznest (vai izmest) pa Jēkaba ielas nama durvīm. Profilakses labad vēl novestu uz Tvaika ielu nesāpīgai mentālai izmeklēšanai. Ja reiz teikts, ka deputātiem jābūt vai nu vakcinētiem, vai ar stingriem Covid-19 testa papīriem, tad tam tā būs būt. Valsts zābaks min lēni, bet stingri, kā sacījis kāds naudas šeftmanis, pa cietuma durvīm ieejot.

Taču notiek citādi. Kontrolētāji izbīlī sačukstas, tad ņem vēl piecminūti čukstēšanai. Saeimas priekšniecīte bālu vaigu nolasa verdiktu: tā kā Aldis testu mums nerāda, piedodiet, atvainojiet, visi iet mājās. Turpināsim darboties caur datora lodziņiem, zūmiem un vatsappiem... tad jau pēc tam redzēs.

Kad pirmais pārsteigums dzisis, paliek neizpratne. Piedodiet, kā tad tā? Viens kompleksu mākts cilvēciņš bez lielām pūlēm nobremzē visu Latvijas likumdevēju. Bailes domāt, kas būtu, ja Saeimas vai Ministru kabineta darbu nopietni ņemtos torpedēt gana spēcīgāki oponenti, kuri tepat aiz robežstaba.

Uzreiz gan jāpiemin cits, labojams, apstāklis. Cilvēka nenovērtēšana. Sakām: viena klauna dēļ norāva Saeimas sēdi. Jāatzīst, klauns nav muļķis. To jau nu gan likumdevēja priekšniekiem vajadzēja zināt un iepriekš izvērtēt rīcības. Vēsu prātu un stingru roku. Tagad nekā. Jā, klauns. Jā, blefotājs. Jā, sīks cilvēciņš. Bet kā tas nākas, ka vesels pulks neklaunu pēkšņi ir jaņos?

Šis atsauc atmiņā 90. gadu vidu, kad pie mums bija ieradies latvju tautas kvēlākais “draugs” Joahims Zīgerists. Naigi vien dibināja partiju, izdeva lieliem burtiem drukātu avīzi, dalīja tautai banānus, kontingents pie veikala sētas skaļām balsīm kliedza: vot, Zīgerists, tas tik ir vīrs! Solīdā tauta un, jāatzīst, arī mēs, masu mēdīkļi, smīnējām un ieņirdzām. Līdz brīdim, kad paziņoja vēlēšanu rezultātus. Smaidi dzisa. Banānu vecis Zīgerists stāvēja dažus centimetrus no valdības krēsliem. Vēlāk tik vienas balss pietrūka. Tad nāca Andris Šķēle, bet tas jau cits stāsts.

Morāle pavisam vienkārša. Var iesmiet, jokot un paņirgt. Pat ieteicams. Bet vēl svarīgāk ir savu oponentu maksimāli objektīvi vērtēt. Citādi tālākā ceļā uz Saeimas vēlēšanām pagājušajā ceturtdienā norautā sēde šķitīs pavisam nevainīgs sīkums.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.