Menu
 

Medības ar dzinējiem sākas 1.oktobrī Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Foto – Ilgvars Zihmanis, vmd.gov.lv Foto – Ilgvars Zihmanis, vmd.gov.lv

Tuvojas 1. oktobris, un īsti laikā atgādināt, ka šajā datumā Latvijā sākas dzinējmedību sezona. Tātad kolektīvās medības, kad dzinēji trokšņojot dzen medījumu pretim mednieku līnijai. Daļai cilvēku – lielisks hobijs ar tāltālām vēstures saknēm. Citādi domājošiem – riebīga, izskaužama parādība. Sabiedrības lielākajai daļai – vienalga.

Tā vai citādi, bet noteikti jāpiemin, ka lielākā daļa drošības prasību pārkāpumu un arī nelaimes gadījumu notiek tieši dzinējmedībās.

Pirms sezonas sākuma Valsts meža dienests aicina medniekus atkārtot medību drošības prasības, par kuru ievērošanu medību laikā ir atbildīgs ikviens mednieks. Tāpat arī ikvienam meža pastaigu cienītājam pirmkārt pašam sevi jāsargā. Dzirdot neparastu ūjināšanu un dziedāšanu, redzot ļaudis spilgti oranžās vestēs un aizsargkrāsas biksēs, turēsimies tālāk.

Starp citu, tiek lēsts, ka Latvijā ir aptuveni 25 tūkstoši mednieku. Valsts meža dienesta izsniegtās mednieka sezonas kartes gan katru gadu nedaudz samazinās, piemēram 2020./2021. gada sezonā izsniegta 20 981 karte, 2016./2017. gada sezonā – 21 643 mednieka kartes (Zemkopības ministrijas dati).

Savukārt legāli nomedīto dzīvnieku skaits šajos piecos gados svārstās dažādi – stirnām pieaug, mežacūkām Āfrikas cūku mēra dēļ kopumā samazinās, vilkiem turas aptuveni vienāds.

Vēl dažas dienas, un arī Pierīgas mežus pieskandinās medību dzinēju skaļās balsis. Procesu apdziedājuši, aprakstījuši un gleznojuši mākslinieki, lamājuši kritiķi un pacifisti. Taču neatkarīgi no attieksmes lodei ir pilnīgi vienalga... To der ielāgot.

Mūsu nolūks nav biedēt, bet paust cerību, ka Pierīgas mežu masīvi būs droša vieta gan pastaigu cienītājiem, gan noteikumus respektējošiem un gudriem medību entuziastiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.