Menu
 

Eksperte iesaka sākt uzkrāt vecumdienām jau pie pirmo ienākumu saņemšanas

  • Autors:  Anželika Dobrovoļska, “Luminor” pensiju produktu vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai gan uzsākot darba gaitas, pensijas vecuma sasniegšana var likties ļoti tāls un šobrīd mazsvarīgs notikums, tomēr, ja sapņo pavadīt bezrūpīgas un laimīgās vecumdienas par to ir jārūpējas laikus. “Luminor” pensiju produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska iesaka rīkoties jau agrā vecumā un atbilstoši ienākumu līmenim konkrētajā dzīves posmā, pensiju uzkrājumiem atvēlot svarīgu pozīciju uzkrājumu veidošanā.

Sens latviešu sakāmvārds vēsta, ka ragavas jātaisa vasarā, bet ratus ziemā. Tas attiecas arī uz pensiju uzkrājumiem, proti, tie jāveic tad, kad pensionēšanās vecums šķiet vēl ir tālu, jo brīdī, kad tuvosieties 60 gadu slieksnim, uzkrājumu veidošanai paliks diezgan maz laika, lai vecumdienas pavadītu bez raizēm.

Vecumam atbilstoša pensiju plāna izvēle

Lai parūpētos par savu nākotnes pensiju, ir būtiski izvēlēties atbilstošu ieguldījumu plānu – jo ilgāks laiks līdz pensijai, jo drošāk var uzņemties lielāku risku. Ja līdz pensijai ir mazāk par pieciem gadiem, tad labāk izvēlēties konservatīvāku stratēģiju.

Jāatceras, ka pensiju fondu darbība ir jāvērtē ilgtermiņā. Ja tirgos vērojamas svārstības, nav nepieciešams reaģēt nekavējoties un mainīt pensiju plānu, bet izvērtēt tā atdevi trīs līdz piecu gadu perspektīvā. Gados jauniem cilvēkiem, kas pensionēsies pēc vairāk nekā 10 gadiem, nevajag vairīties no riska, jo tirgus kritumi parasti ir īstermiņa, bet ilgtermiņā lielāks risks spēj sniegt lielāku atdevi.

Tiem, kam līdz pensionēšanās vecumam ir palikuši vairāk nekā 10 gadi, ieteicams nebaidīties no īstermiņa tirgus kritumiem, jo vēsturiski finanšu tirgi dažu gadu laikā vienmēr atgūstas un atsāk pelnīt. Pats svarīgākais ir turpināt veikt iemaksas, jo tieši tad, kad tirgū ir bijis kritums, cenas finanšu aktīviem ir viszemākās.

Tiem, kam līdz pensijai ir mazāk nekā pieci gadi, ieteicams izvērtēt esošo pensiju plānu, lai saprastu, vai tas nav pārāk riskants. Šajā vecuma posmā labāk izvēlēties konservatīvāku pensiju plānu ar mazāku akciju īpatsvaru, tomēr ieteicams pakonsultēties ar finanšu speciālistu, lai atrastu šim dzīves posmam izdevīgāko risinājumu.

Jo lielāki ienākumi, jo lielākas pensiju iemaksas

Eksperte iesaka pensiju uzkrājuma apjomu pielāgot attiecīgā brīža ieņēmumiem. Uzsākot darba gaitas, darba alga var nebūt liela, tāpēc arī veikto iemaksu apjoms var nebūt tik ievērojams. Tomēr svarīgi šo paradumu uzsākt iespējami ātri, lai tā kļūst par pozitīvu ieradumu visu darba gaitu periodu. Tiklīdz ienākums pieaug, jāaug arī iemaksu apjomam.

Pensiju uzkrājumam vajadzētu atvēlēt vismaz 5-10 % no saviem ikmēneša ienākumiem. Ja varat atvēlēt vairāk, tas tikai uzlabos jūsu finansiālo labklājību vecumdienās. Būtiski atcerēties, ka ir iespējams saņemt arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu 20 % apmērā par privātajā pensiju fondā veiktajām iemaksām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.