Menu
 

Komunālie maksājumi tik augsti kā nekad: padomi efektīvākai dzīvesvietas apkurei Apriņķis.lv

  • Autors:  Jānis Mūrnieks, “Citadeles” privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rudens sezonas komunālo maksājumu sadārdzinājums straujiem soļiem ienāk Latvijas iedzīvotāju dienaskārtībā, un energoresursu cenu straujā kāpuma dēļ tikai retais šoziem varēs izvairīties no lielākiem apkures rēķiniem. Kā nodrošināties, lai dārgā siltumenerģija dzīvokli apsilda pēc iespējas efektīvāk?

Apkures un citu komunālo maksājumu kāpums Latvijā galvenokārt saistīts ar ārējiem faktoriem, proti, naftas un dabasgāzes cenu pieaugumu. Ņemot vērā pieaugošo  valstu pieprasījumu un netipiski zemu krājumu līmeni, dabasgāzes cena šobrīd Eiropā sasniegusi augstāko līmeni pēdējos 10 gados – tas nozīmē, ka pašvaldībās, kuru katlu mājās lielākā enerģija tiek iegūta ar dabasgāzi, cena būtiski augs, kamēr citu kurināmo resursu, piemēram, granulu un šķeldas izmantotāji varētu pat ietaupīt.

Lielāki komunālo maksājumu rēķini būs aktuāli pilnīgi visiem mājokļu iemītniekiem, jo cenu kāpums notiek vienlaikus ar apkures sezonas sākšanos, kā arī rudens un ziemas iestāšanos, kad iedzīvotāji aukstā un tumšā laika dēļ objektīvi savos mājokļos uzturēsies ilgāk – tā rezultātā pieaugs ne tikai siltuma, bet arī elektrības un ūdens patēriņš.

Energoresursu cenu kāpuma rezultātā ieguvēji noteikti būs tie, kas jau paspējuši savus mājokļus renovēt vai ir procesā, lai to izdarītu, un iedzīvotāji, jo sevišķi reģionos, tiešām ir aktīvi šo iespēju izmantošanā – patlaban tiek renovētas 16 daudzdzīvokļu ēkas visā Latvijā, “Citadeles” līdzfinansējumam sasniedzot 8,5 miljonus eiro. Vēsturiski aktīvākās energoefektivitātes celšanā bijušas lielo reģionu pašvaldības, jo tām ir pieredze ES fondu apgūšanā. Pozitīvi ir arī tas, ka papildus siltināšanai iedzīvotāji projekta gaitā mēdz veikt arī citus labiekārtošanas darbus, piemēram, fasāžu, durvju un citu mezglu, kā arī dažkārt arī ūdens apgādes sistēmas remontdarbus.

Bankas “Citadele” eksperti ir apkopojuši padomus, kas ar lielākiem vai mazākiem ieguldījumiem uzlabos jūsu mājokļa siltuma necaurlaidību gan dzīvoklī, gan privātmājā.

Pārkārto istabu
Radiatori darbojas, bet dzīvojamā istaba joprojām šķiet auksta? Pārvieto dīvānu! Visas mēbeles, kas aizsedz radiatorus, bloķē siltumu. Šis uzlabojums neko nemaksā, bet dos papildu siltumu.

Apsver domu par aizkariem un paklājiem
Aizkari un paklāji ir ne tikai mājīgi interjera dizaina elementi, bet arī lieliski siltuma uztvērēji un glabātāji. Lielākā daļa siltuma mājās tiek zaudēta caur logiem un grīdu, tādēļ apdomā iespēju iegādāties mīkstu paklāju vai biezus aizkarus. Tu atgūsi 10-20 % no zaudētā siltuma.

Ieguldi apsildāmajā grīdā
Kas gan var būt patīkamāks par siltu grīdu jūsu vannas istabā? Tās instalācijai būs nepieciešams noņemt visas flīzes, taču šis būs ideāls risinājums, ja projektē jaunu vai plāno pārveidot esošo mājokli.

Dubulto savus logus
Vai jūti aukstumu? Iespējams, tas varētu būt logu dēļ. Vai zināji, ka stikla pakešu logi saglabā siltumu 10 reizes efektīvāk nekā viena stikla logi? Tas ir saistīts ar izolācijas gaisa kabatu starp tīkliem. Varbūt ir pienācis laiks ieguldīt jaunos logos?

Izvēlies romantisku kamīnu
Kamīns jebkuru mājokli padarīs omulīgāku un siltāku. Nekas nepārspēj klasisko malkas kamīnu, bet, ja nepatīk ņemties ar pagalēm, gāzes un elektriskās versijas var būt kā alternatīva.

Pārbaudi apkures katlu
Ja tev ir centrālā apkure, tad šis nebūs aktuāli, bet, ja tavā īpašumā ir autonomas apkures katls un mājās joprojām ir vēsi, tad, iespējams, tam nepieciešama apskate. Katla vidējais kalpošanas ilgums ir aptuveni 15 gadi. Jo vecāks tas kļūst, jo vairāk enerģijas patērē, kā rezultātā tiek zaudēta energoefektivitāte. Tāpēc varbūt ir pienācis laiks to nomainīt?

Iegādājies ģeotermālo siltumsūkni
Vai vēlies baudīt siltumu un vienlaikus rūpēties par dabu? To var paveikt ar ģeotermālo siltumsūkni, kas iegūst siltumu no zemes un nogādā to tavās mājās, izmantojot tvaika saspiešanas un saldēšanas ciklu. Tieši tāpat darbojas arī tavs ledusskapis.

Nomaini jumtu
Ja dzīvo privātmājā, jumts varētu būt viens no siltuma zudumu vaininiekiem. Aukstā klimatā ir ļoti svarīgi izvēlēties mājai pareizo jumta segumu. Izolēts jumts aizsargās ne tikai pret aukstumu, bet arī pret mitrumu un pelējumu. Ja tavs jumts ar šiem uzdevumiem netiek galā, iespējams, laiks domāt par jaunu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.