Menu
 

Viedoklis. Novados cilvēki ir sīkstāki vai mazāk vērtīgi?

  • Autors:  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Viedoklis. Novados cilvēki ir sīkstāki vai mazāk vērtīgi? pixabay.com

Nedaudz pretrunīgas izjūtas izraisa 28. augustā Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprinātais Veselības ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts, kas nosaka veselības aprūpes organizēšanas un samaksas kārtību.

Cita starpā noteikts, ka jau no šā gada 1. septembra pie pacienta 75% gadījumu deviņās republikas pilsētās Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMPD) brigādei jāierodas ne vēlāk kā 12 minūšu laikā no izsaukuma pieņemšanas brīža, bet novadu pilsētās – ne vēlāk kā 15 minūtēs un pārējā teritorijā – ne vēlāk kā 25 minūtēs. Iepriekš republikas un novadu pilsētās bija vienāds NMPD brigāžu ierašanās laiks – 15 minūtes.

Jaunie noteikumi ietver vēl daudz citu izmaiņu esošajā kārtībā, saistītu ar pagājušā gada beigās pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kurš paredz no nākamā gada ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu, tostarp nosakot sasaisti starp veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu. Proti, sociālo iemaksu nemaksātāji vairs nevarēs bez maksas saņemt pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu klāstu.

Taču, atgriežoties pie atšķirībām NMPD ierašanās laikā republikas un novadu pilsētās, neviļus rodas jautājums: kāds pamats šādam lēmumam? Vai veikti pētījumi, ka mazpilsētās cilvēki ir ar sīkstākām dzīvībām, vai arī viņi tagad atzīti par mazāk vērtīgiem? Nemitīgi tiek rakstīts un runāts, ka cilvēki no lauku novadiem pārceļas uz galvaspilsētu un citām lielākām pilsētām, kur ir labākas darba un pakalpojumu saņemšanas iespējas. Lauki tādējādi pamazām izmirst, ko nevajadzētu pieļaut. Vai jaunie noteikumi jau atkal nebūs kārtējais faktors, kas to veicinās? Protams, var jau teikt, ka trīs minūtes tāds nieks vien ir, bet dažkārt pat minūtei var būt cilvēka dzīvības cena, un žēl, ka republikas pilsētās cilvēka dzīvība atzīta par vērtīgāku nekā novados.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.