Menu
 

Sveiciens Lāčplēša dienā! Apriņķis.lv

  • Autors:  “Rīgas Apriņķa Avīze”
Foto - LETA Foto - LETA

11.novembrī, Lāčplēša dienā, mēs pieminam latviešu karavīrus, kas Brīvības cīņās ziedoja savu dzīvību Latvijas valsts vārdā. Neatkarīga valsts ir tautas augstākais sasniegums. Šajā dienā mēs sakām paldies un sveicam Lāčplēša dienā tos, kam bija drosme cīnīties un ciest, kas nebaidījās atdot savu dzīvību par Latviju.

1919.gada novembra cīņas Pārdaugavā un Zemgalē, kuru rezultātā bermontieši tika padzīti no Latvijas teritorijas, bija izšķirošas, jo tieši tad tika nostiprināta Latvijas faktiskā neatkarība. Šīs cīņas bija īpašas ar to, ka latviešu brīvības cīnītāju bija skaitliski mazāk un viņi bija sliktāk bruņoti, tomēr Latvijas armijas uzvaru sekmēja mūsu karavīru Lāčplēša drosme un neatlaidība.

Kopš 1920. gada 11. novembris ir Lāčplēša Kara ordeņa svētki un tā pasniegšanas diena, kas vēlāk kļuva par Latvijas Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas dienu.  Šogad svētkus noteikti svinēsim klusāk un mūsu valstij un cilvēkiem varbūt ne mazāk grūtā brīdī. Ne tik daudz jūtamā militārā apdraudējuma dēļ, vairāk tautas sašķeltības, neticības un neuzticēšanās dēļ, nomāktības, aizvainojuma, pāridarījuma un vilšanās dēļ.  

“Situāciju Latvijā psiholoģiskā ziņā var salīdzināt ar gulaga nometni. Ieslodzītie ir demoralizēti, viņi, protams, neuzticas nometnes sargiem. Bet ja nometnes sargs pasaka, lūk, šis cilvēks jums zog maizi, tad pārējie ieslodzītie metas viņam virsū un saplosa gabalos. Tas šobrīd notiek Latvijā,” – tā pašreizējo situāciju Latvijā pirms pāris dienām intervijā laikrakstam “Neatkarīgā Rīta Avīze” raksturo Francijā dzīvojošais latviešu jurists, tiesību zinātņu doktors Juris Rudevskis.

Un, turpinot domu, viņš uzdod jautājumu: “Kā jūs domājat, ko teiktu cilvēki vēl pirms desmit gadiem (nemaz nerunājot par Atmodas laikiem), ja mēs viņiem parādītu to, kas notiek šodien? Viņi tam vienkārši nenoticētu. Viņi domātu, ka tā ir kaut kāda hipertrofēta un pilnīgi traka parodija par Franca Kafkas darbiem. Atsevišķos punktos Kafka vienkārši “atpūšas”, viņš ir pārtrumpots ar šodienas realitāti.”

Un kā domājat jūs?

No sirds vēlamies, lai Lāčplēša diena un valsts svētki 18. novembrī atgrieztu mūsu tautai spēju savstarpēji sarunāties, ieklausīties un cienīt arī to viedokli, kuram neesam gatavi tūlīt piekrist! Cienīt otru vienprātībā ir viegli, bet tas, kas mums maksā grūtumu, ir vērtīgāk!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.