Menu
 

Jaunas mājas būvniecība. Kad izvēlēties koka, kad – mūra ēku? Apriņķis.lv

  • Autors:  Kaspars Sausais, “Luminor” mājokļu kreditēšanas eksperts
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Viens no svarīgiem lēmumiem, uzsākot mājas būvniecību, ir izvēle starp mūra vai koka ēku, kas ietekmē gan būvniecības izmaksas, gan ilgumu. Luminor dati liecina, ka pēdējā gada laikā īpaši pieaudzis izsniegto aizdevumu apjoms koka māju būvniecībai, kuru priekšrocības kļūst arvien konkurētspējīgākas mūra ēkām.

Ēkas saimniekiem ir svarīgi, lai jaunuzceltais mājoklis saglabājas labā kvalitātē ilgu laiku. Mūra mājas ierasts ir populāra izvēle, jo tās tiek būvētas no izturīgiem materiāliem, kas, pareizi uzturot ēku, ilgstoši saglabā savas priekšrocības. Tomēr jāapzinās, ka mūra ēkas būvniecība var izmaksāt dārgāk, kā arī celtniecības process būs ilgāks.

Šobrīd arvien pieprasītākas kļūst koka mājas, jo tās ir ātrāk un, iespējams, lētāk uzbūvējamas, turklāt dažādas inovācijas ļāvušas tām konkurēt ar mūra ēku priekšrocībām. Vēl viena tendence – pasīvās mājas, kas ir gan ekonomiskas, gan dabai draudzīgas, kuru būvniecībā sākotnēji ieguldījums būs lielāks, taču uzturēšanas izmaksas ir mazākas, tāpēc māja pēc laika atmaksāsies.

Koka mājas kļūst arvien konkurētspējīgākas

Koka māju būvniecībā tiek izmantoti dažādi risinājumi, piemēram, paneļu vai karkasa konstrukciju izmantošana. Agrāk iecienīta bija arī māju būvniecība no guļbaļķiem, kokam kalpojot arī kā interjera risinājumam, taču šobrīd popularitāti iemanto koka karkasa mājas. Ap 35% no “Luminor” bankas izsniegtā finansējuma mājokļu būvniecībai ir piešķirts šādu māju būvniecībai mājām.

Koka karkasa māju būvniecībai tiek izmantotas jau rūpnīcā sagatavotas konstrukcijas, tāpēc šādu mājokli var uzbūvēt ātrāk nekā mūra ēkas, kas ir būtiska priekšrocība, jo rūpnieciski ražotas konstrukcijas ir ilgtspējīgākas. Pēc saražošanas rūpnīcā, koka karkasa mājas tiek īsā laika posmā uzceltas uz izvēlētā zemes gabala un laikapstākļu ietekme uz celtniecības procesu ir minimāla.

Nelielāka izmēra mājām arī saskaņošanas process ir vienkāršāks, kas dod iespēju klientiem īsākā laika posmā ievākties izvēlētajā īpašumā. Lielākoties šādas mājas klienti izvēlas no tipveida projektiem, kurus daudzos gadījumos var apskatīti klātienē. Tas sniedz daudz labāku ieskatu mājas plānojumā un tā niansēs, bet ierobežo klientu iespējas radīt unikālu mājokli vai mājokli ar sarežģītākiem tehniskajiem risinājumiem. Arī būvniecības izmaksas, iespējams, būs zemākas, bet tās būtiski ietekmēs galvenā izejmateriāla – koka cenas tirgū.

Vienlaikus kopējās celtniecības izmaksas būs precīzāk prognozējamas, jo jau pirms ražošanas uzsākšanas tiek noteikta kopējā cena par mājas saražošanu un uzstādīšanu. “Luminor” pieredze liecina, ka, salīdzinot ar koka karkasa mājām, projekta sadārdzinājums biežāk ir novērojams klasiskajā celtniecības procesā.

Koka mājas ilgu laiku asociējās ar dažādiem aizspriedumiem, taču šobrīd, ja tās ir izbūvētas atbilstoši augstākās kvalitātes standartiem, kā arī tiek pareizi un atbilstoši uzturētas, var būt ilgtspējīgas. Šī iemesla dēļ bankas ir gatavas koka ēkas finansēt ar tādiem pašiem nosacījumiem kā mūra ēkas.

Saņemot aizdevumu, īpašuma apdrošināšana ir obligāts nosacījums, taču arī tiem, kuri būvē savu sapņu mājokli bez kredītsaistībām, ir vērts apdomāt apdrošināšanas iespējas, lai nodrošinātos pret neparedzētām situācijām gan mājas būvniecības laikā, gan to apdzīvojot.

Budžeta plānošanai ir nozīme mājokļa būvniecībā

Lai māja kalpotu ilgi un labi, jāpievērš uzmanība izvēlēto materiālu un būvdarbu kvalitātei. Ieteicams pieaicināt būvuzraugu un izvēlēties profesionālus būvniekus svarīgākajām mājas konstrukcijām un darbiem – tas vienlaikus nodrošinās gan kvalitāti, gan taupīs laiku.

Būvējot ēku, ir vērts pievērsties celtniecības budžeta plānošanai, ierēķinot līdzekļus arī neparedzētām situācijām un tēriņiem. Vēlams jau iepriekš aprēķināt, cik izmaksās iekšdarbu veikšana un nepieciešamie materiāli, lai nesaskartos ar nepatīkamiem pārsteigumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.