Menu
 

Kāpēc un kam ir vajadzīgi kouči? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ļubova Šafro, praktizējošais koučs un līderu mentors
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Koučings Eiropā kļūst arvien pieprasītāks, un pēdējā laikā tas ieņem otro vietu pasaulē visstraujāk augošo nozaru sarakstā, atpaliekot tikai no IT tehnoloģijām. Vai tā ir īslaicīga tendence vai noderīgs rīks?

Šķiet, ka katram menedžeram, ekspertam un uzņēmējam ir personīgais koučs. Šāds pieprasījums pēc palīdzības profesiju speciālistiem ir saprotams, jo arvien vairāk cilvēku vēlas beigt vilcināties un iemācīties apvienot ģimeni ar iecienītajām aktivitātēm, saglabāt veselību un palielināt ienākumus, strādāt un dzīvot ar prieku, un tas viss bez upurēšanās.

Koučings ir pašattīstības metode, kas atrodas vienā līmenī ar apmācībām, konsultācijām, mentoringiem un psihoterapiju. Periodos, kad gribas kaut ko mainīt dzīvē, sasniegt jaunu līmeni vai realizēt sevi personīgajā un profesionālajā dzīvē – koučings var palīdzēt.

Kas ir koučs un ko tieši viņš dara?

Koučs ir speciālists, kurš palīdz cilvēkam sasniegt savus personīgos vai profesionālos mērķus vispiemērotākajā veidā. Koučs strādā ar jūsu nodomu, kad esiet gatavs rīkoties, bet vēl neprotat sapņus pārvērst mērķos. Kā liecina dažādi pētījumi, ar kouča palīdzību mērķi tiek sasniegti 2-3 reizes ātrāk nekā pašu spēkiem.

Kouča uzdevums ir iedvesmot, stimulēt personīgo izaugsmi, motivēt un profesionāli atbalstīt drošā un nenosodošā atmosfērā. Svarīgi ir tās, ka koučs nespiež jūs mainīties, nemāca, nedod padomus un gatavus norādījumus, kā arī neuzspiež savu redzējumu. Tas palīdz klientam saskatīt alternatīvas, rada skaidru redzējumu, izceļ “aklās zonas” un paplašina uztveres redzesloku.

Kāpēc ir vajadzīgs koučs, ja ir psihoterapeits?

Terapeits strādā ar pagātni, kas novedusi līdz tagadnes stāvoklim, kā arī palīdz atrast prāta un jūtu līdzsvaru, atbrīvoties no traumām un korīģēt uzvedību noteiktās situācijās. Koučs strādā ar cilvēka tagadni un nākotni, lai no “gribu” stāvokļa nonāktu “daru” stāvoklī. Koučs palīdz klientam paņemt resursus no viņa mērķiem, sapņiem un vēlmēm, un mainīt to vajadzīgajā virzienā, konkrētu mērķu sasniegšanai.

Vienkāršāk, iedomājieties, ka atrodaties punktā A. Terapeits palīdz jums saprast, kā jūs nonācāt punktā A, pētot jūsu pagātnes pieredzi. Savukārt jūsu darbs ar kouču tiks virzīts ceļā no punkta A uz punktu B un šķēršļu pārvarēšanu ceļā uz to.

Kāpēc koučings strādā?

Savās domās un nodomos mēs bieži esam ļoti drosmīgi un izlēmīgi, bet tas reti noved pie reālām darbībām un konkrētiem rezultātiem. Iemesls tam ir mūsu iekšējās grūtības: kompleksi, negatīvās domas, konflikti un bailes. Strādājot pie konkrēta uzdevuma ar kouču, klients apzinās, kas viņu ierobežo un kas dod spēku un motivāciju. Iepazīstot sevi labāk, viņš iemācās rīkoties savādāk un gūst jaunus rezultātus.

Kouča galvenais instruments ir jautājumi, ko viņš uzdod klientam. Mūsu smadzenēm patīk jautājumi, jo tie mūs iesaista jebkurā darbībā, kā arī maina mūsu domāšanas veidu. Koučingā svarīga ir arī tieša komunikācija, lai dalītos savos novērojumos un pievērstu klienta uzmanību viņa vārdiem, reakcijām un ķermeņa signāliem. Koučs mijiedarbojas ar klientu, stimulējot viņa pašmācību.

Kurš un kā nēs atbildību par rezultātu?

Koučings ir līdzvērtīga partnerība starp klientu un kouču, tāpēc abi ir vienlīdz atbildīgi.

Koučs ir atbildīgs par atbalstošas ​​sesijas vides radīšanu un saglabāšanu, kas stimulē garīgos un radošos procesus, iedvesmojot klientu pilnībā izmantot savu potenciālu. Koučs arī palīdz saglabāt fokusu uz klienta pieprasījumu un patieso vajadzību atklāšanu.

Tajā pašā laikā klients ir atbildīgs par pieprasījumu pārdomāšanu sesijai un savu nodomu īstenošanu darbībās. Lai aktīvi virzītu klientu uz priekšu, koučinga sesijas notiek ar noteiktu regularitāti, par ko arī ir atbildīgas abas puses.

Kādi var būt reālie rezultāti?

Koučinga sesiju rezultāts ir jaunu ceļu atklāšana virzienā uz klienta mērķi, plānošana un atbalsts tā sasniegšanai. Darba procesā ar kouču palielinās klienta iesaistīšanās procesā virzībā uz vēlamo un aug pārliecība par sevi. Tādējādi viņa mērķis tiek sasniegts ātri un efektīvi.

Koučings palīdz piepildīties ar ticības, kustību un dzīves enerģiju. Jūs atverat jaunus enerģijas avotus un atjaunojat tos, kas jau sen ir pazuduši. Šī enerģija kļūst par spēcīgu resursu darbībai un dzīvespriekam, un kouča atbalsts un beznosacījuma ticība, veicina maksimālu motivāciju.

Katrs klients ir unikāls, kā arī viņa mērķis, kas arī ietekmē rezultātu. Piemēram, strādājot ar biznesa jautājumiem, bieži vien sesiju laikā, tiek padziļināti izpētītas iespējas un riski, ierobežojošie uzskati un stiprās puses, kas kļūst par uzticamu atbalstu. Personiskās vērtības tiek salīdzinātas ar biznesa mērķiem, kas ļauj veidot vispilnīgāko priekšstatu par nākotni. Šī skaidrā vīzija palīdz viegli un veiksmīgi sasniegt biznesa mērķus.

Kā atrast profesionālu kouču?

Pastāv vairākas cienījamas starptautiskas koučinga asociācijas, tostarp ICF, ECF, ICC, WABC un ICU. Viņi uzrauga, kā kouči ievēro ētikas kodeksu, novērtē viņu profesionalitātes līmeni un veicina nepārtrauktu attīstību. Lai iegūtu akreditētu diplomu, iesācēju koučam ir jāiziet vismaz 128 stundu apmācības (ICF) un 100 stundu prakses. Turklāt koučs strādā ar savu personību, tāpēc viņam regulāri ir jāapmeklē mentoringus, supervīzijas un kursus, lai pilnveidotu savu meistarību.

Koučinga galvenā ideja – cilvēks jau spēj patstāvīgi domāt, plānot, radīt, rīkoties un uzņemties atbildību. Ja viņš pilnībā neatklāj savu potenciālu, tad ir jānosaka, kas to traucē un, kas viņu atbalstīs ceļā uz panākumiem. Koučings sniedz iespēju izpausties šodien un darīt to, kas jums būs patiešām svarīgs rīt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.