Menu
 

Komentārs. Junkera kunga nākotnes vīzijas Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Žans Klods Junkers. Žans Klods Junkers. Foto: www.europarl.europa.eu

Trešdienas, 12. septembra, rītā Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers uzstājās Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā ar ikgadējo uzrunu par situāciju Eiropas Savienībā (ES). Īsi pirms desmitiem no rīta augstā persona materializējās pustukšajā sēžu zālē. Gods kam gods, labi turējās kājās, nevienam pa vaigiem nepliķēja un izskatījās gluži svaigs.

Diezgan grūti no "varbūt jā, varbūt nē" stilā ieturētās uzrunas izlobīt svarīgāko. Kā, piemēram, saprast sākumā uzsvērto, ka piecu gadu pilnvaru laiks ir ļoti īss, lai paveiktu lielas lietas, un tūlīt pēc tam – ka dažos atlikušajos mēnešos jādara viss, lai Eiropa kļūtu perfekta? Šādu paradoksu bija daudz.

Nav gan tā, ka nebija nekā konkrēta. Piemēram, apņemšanās juridiski sakārtot plastmasas iesaiņojuma aprites ierobežošanu Eiropā, naidīgas propagandas apkarošana, terorisma izsekošana visā Eiropas kontinentā. Ak, un protams "mezgla" jautājums, kas atrisinās visas problēmas, – negriezīsim vairs pulksteņrādītājus divas reizes gadā! (Aplausi)

Viegli izspūrušais prezidents turpināja žvadzēt par Eiropas atvērtību, kurai jākļūst vēl atvērtākai – nu, tik atvērtai, cik vien iespējams, un vēl mazdrusciņ! Tā esot labi un pareizi. Visi vēl to nesaprotot, bet gan jau sapratīs. Šim nolūkam tikšot ieviests tā sauktais kvalificētais balsošanas vairākums, kas nozīmētu, ka mazās valstis ar savām specifiskajām lietām varētu, citējot klasiķi, "izmantot iespēju paklusēt", un nekādi veto te netikšot pieļauti.

Otra jauna lieta – tagad Eiropai būšot ar lielu sparu jāpievēršas Āfrikai. Tur ir potenciāls, tur ir laba vieta investīcijām... Man pret Āfriku nekādu iebildumu nav, taču kā ES domā to izdarīt, ja tā dēvētajā melnajā kontinentā jau cieti un pamatīgi visos līmeņos nostiprinājusies Ķīna? Neliela aizgulēšanās sanākusi.

Pūkainu, bet blīvu kritiku dabūja uzklausīt Eiropas Savienības augstā pārstāve ārpolitikas un drošības politikas jomā Federika Mogerīni, kura tur sēdēja ar tik baismīgu izteiksmi sejā, ka translācijai derēja pievienot zīmīti "18+". Ja jau pats labsirdīguma iemiesojums Junkera kungs pauda, sak, vispār labi, bet varēja būt daudz labāk, nekādus zīmju tulkus nevajag, lai saprastu, ka ar ES ārpolitiku ir pavisam, piedodiet, s..dīgi. 

Tad sekoja fantāzijas, ka jāizbeidz prakse Eiropā norēķināties ar dolāriem, un citas smaidu izraisošas lietas, drīz arī draudzīgs atsveicinājums, un augstais kungs, aplausiem dārdot, aizstaigāja uz savu vietu padzerties ūdentiņu.

Ko gribējās dzirdēt, bet nedzirdējām? Vispirms par nepieciešamību turpināt izlīdzināt dažādos dzīves līmeņus Eiropas Savienības valstīs. Otrkārt – par nepieciešamību pārtraukt vai vismaz kategoriski ierobežot Eiropas Savienības pilsonības tirgošanu gribētājiem no trešajām valstīm. Ar šādu iniciatīvu nupat, Eiropas Parlamenta vasaras brīvdienās, klajā nāca EK tieslietu komisāre Vera Jurova. Īsajā periodā līdz EP vēlēšanām nozīmīgi, ka iniciatīvu palīdz virzīt pats Junkera kungs. Nedzirdējām. Varbūt tas notiks ļoti slepeni.

Rezumējot: Eiropas priekšnieks bija stilā un izteikumos izturētāks nekā citkārt, palika stingrās eirocentrisma pozīcijās un pārsteidza ar kopumā ļoti haotisku un pretrunu pilnu vēstījumu. Tas liecina, ka diez vai atlikušajā pilnvaru laikā no augstajiem kungiem un dāmām varam sagaidīt lielāku sparu un izlēmību. Jāpriecājas, ka vismaz pulksteņrādītāju griešanas jautājums būs atrisināts. Varbūt...

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.