Menu
 

Redze pēc 40 – kā pierast pie progresīvajām brillēm? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Eriksone, “Vizionette” optometriste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Sasniedzot aptuveni 40 gadu vecumu, vairumā gadījumu nākas saskarties ar pirmajām redzes novecošanās pazīmēm, kas liecina par presbiopiju jeb vecuma tālredzību. Līdz ar to rodas problēmas saskatīt informāciju tuvumā, piemēram, apgrūtinoši izlasīt avīzi, uzrakstīt īsziņu telefonā vai rakstīt uz datora klaviatūras. Nereti gadās, ka konstatējot vecuma tālredzību, ir arī nepieciešamas brilles, lai skatītos tālumā. Šādos gadījumos vispiemērotākās ir progresīvās brilles, kuru lēcās ir iestrādāti dažādi optiskie stiprumi. Tomēr pie tām ir jāpierod.

Lai kā mēs vēlētos, no presbiopijas nav iespējams izvairīties un, kļūstot vecākiem, ar to nākas saskarties ikvienam. Svarīgi meklēt risinājumu redzes problēmām tiklīdz tās izjūtam, jo tehnoloģiju attīstība sniedz iespēju atrast piemērotus un vizuāli gaumīgus risinājumus dažādās situācijās.

Viens no tādiem – progresīvās brilles, kurās ar neredzamu pāreju iestrādāti vairāki optiskie stiprumi, kas pakāpeniski pāriet cits citā, nodrošinot skaidru redzi dažādos attālumos. Salīdzinot ar prastajām optiskajām brillēm, progresīvās brilles nodrošina labu skatu trīs attālumos – tuvumā, vidējā attālumā un tālumā. Lai gan sākotnēji progresīvo briļļu lietošana var šķist apgrūtinoša, ar laiku progresīvās brilles var kļūt par lielisku un individuāli piemērojamu redzes korekcijas līdzekli.

Uzsākot progresīvo briļļu lietošanu, jārēķinās, ka tas tiešām ir individuāls process. Lielākā daļa lietotāju pie tām pierod pāris dienu laikā, taču reizēm ir nepieciešamas pat divas, trīs nedēļas. Tas izskaidrojams ar to, ka cilvēkam ir jāiemācās pareizi uztvert informāciju un pierast, ka, piemēram, lai lasītu tuvumā, jāskatās caur lēcas apakšdaļu, savukārt tālumā – augšdaļu. Tāpēc reizēm, sākot lietot progresīvās brilles, var nākties izjust diskomfortu: reiboņus, galvassāpes vai pat sliktu dūšu. Taču ir vērts izmēģināt progresīvās brilles, jo ar to palīdzību iespējams izmantot tikai vienas brilles, nevis divas vai trīs – katru savai nepieciešamībai. Galvenais nezaudēt motivāciju!

Lai pierašana pie jaunajām brillēm būtu ātrāka, pēc to iegādes nevajag izmantot vecās brilles, bet gan turpināt adaptācijas procesu. Kā jebkurām brillēm, svarīgi izvēlēties ērtu un stabilu rāmi, kas labi pieguļ sejai. Pretējā gadījumā, ja brilles nebūs stabilas, pierašana pie brillēm var neizdoties, jo tās nenodrošinās pareizu un atbilstošu stiprumu skatoties dažādos attālumos.

Tāpat mājās iespējams trenēt acis, lai pie tām pierastu. Piemēram, turiet priekšā avīzi un skatieties televizoru – skatoties caur lēcas apakšējo daļu avīzes teksts būs skaidrs, savukārt pamazām ceļot acis augšup labi redzēsiet tālumā. Lai redzētu uz sāniem, jāatceras, ka ne tikai acis jāvērš uz sāniem, bet jāpagriež arī galva. Sākotnēji ieteicams lēnām trenēt acis, taču ar laiku acu kustības kļūs dabiskas.

Ikvienu briļļu lietošana sākumā var sagādāt diskomfortu. Taču, ja pēc vairāku nedēļu lietošanas acis nespēj pierast pie progresīvajām brillēm, nepieciešams vērsties pie redzes speciālista, kurš veicis redzes pārbaudi pirms progresīvo briļļu iegādes. Vizītes laikā tiks novērtēts, vai briļļu lēcām ir atbilstošs stiprums un starpzīlīšu attālums, attiecīgi, vai izvēlētais rāmis un pašas brilles kopumā atbilst visiem parametriem.

Ja ikdienā nākas izjust vajadzību pēc dažādu stiprumu lēcām, noteikti viens no ērtākajiem risinājumiem ir progresīvās brilles. Īpaši parocīgas tās būs cilvēkiem, kam ikdienā daudz nākas komunicēt ar cilvēkiem, tāpat arī autovadītājiem, kuri vēlas labi redzēt visos attālumos!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.