Menu
 

Dzintris Kolāts: Aizvadītā gada lielākais ķēpausis Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Dzirdu lasītāju jau saucam, ka veselības ministrs Pavļuts te ir viens skaidrs līderis. Vienīgi neizlēmīgais premjerministrs varētu ar viņu konkurēt. Tomēr iesaistīšos šai polemikā ar citu viedokli: vajag konkrētākus un absurdākus ķēpu darbus. Un te mums ir labs kandidāts. Jauns, daudzsološs un mazdodošs, ar zābaka cienīgu kompetenci un mikroskopā meklējamu morāli. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

Tikai dažas ķēpas, ko jaunskungs saķēpājis viena mēneša laikā.

Decembris bij’ pusē, kad par nepareizu tika atzīts Jūrmalas pilsētas domes lēmums noteikt iebraukšanas maksu pilsētā visa gada garumā un paaugstināt to līdz 3 eiro (pirms tam par iebraukšanu Jūrmalā 2 eiro bija jāmaksā tikai gada siltajā sezonā). Vietvaras makā nauda varētu ienākt, nevis, kā parasti, iziet.

Ne jau tā nabadzīgākā sabiedrības daļa ziemā uz Jūrmalas kūrortiem brauks. Taču tai lēmums tik ļoti nav paticis, ka centīgais ministrs Plešs domes lēmumam uzlicis veto. Valsts un pašvaldību autoceļi, tostarp ielas, ir lietojami bez maksas, un pašvaldībām nav dots deleģējums noteikt maksu par pašvaldības ceļu un ielu lietošanu. (Prieks, ka neatcēla jau iepriekš noteikto iebraukšanas ierobežojumu.) Ar tautu arī tas neesot apspriests, tā ka nebūs te nekāda pašdarbība.

Nez vai ķēpausis Plešs apsprieda ar tautu savu nākamo brīnumdarbu. Ķekavas novada pašvaldība plāno stingri ierobežot azartspēles savā administratīvajā teritorijā, taču nadzīgais Toms uzskata, ka aizliegums par stingru... Sabiedrības viedoklis nemaz neesot prasīts. Gara acīm redzam, kā ķekavieši stājas rindās, lai parakstītos par azartspēļu attīstīšanu visā novadā. Absurds! Turklāt novada vadība pēc būtības pārstāv to pašu politisko apvienību, ko ķēpausis Toms. Nuja, politiku un intereses bīda izredzēto saujiņa, pārējie partijnieki – statistikai un priekšvēlēšanu plakātiem.

Gada nogalē ministra jaunskungs uztaisīja vēl vienu gluži fantastisku ķēpu. Proti, Artūra vadītā ministrija iebildusi pret Siguldas novada pašvaldības lēmumu... aizliegt izmantot kapsētu sporta nodarbībām. Mjā, divas reizes jāizlasa, jāiziet laukā palāpstot sniegu, atnākot vēlreiz jāpalūko, vai tiešām tā rakstīts.

Kā tad! Aizliegums izmantot kapsētu sporta nodarbībām nav Ķēpauša kungam pieņemams, lai “nepazeminātu kapsētas nozīmi Latvijas kultūrtelpā”. Patiesi, kādēļ gan kapos nesarīkot modernās mākslas instalāciju vai hepeningu “Valpurģu nakts dibenu mistērijas”? Jums nepatīk? Ai, ai, ai! Arī jūs gribat mazināt kapsētu nozīmi kultūrtelpā?! Ministrs Plešs tādu tumsonību nepieļaus.

Tiesa, Siguldas novada pašvaldība nu aicina iedzīvotājus piedalīties ekspresaptaujā par sportošanas aizliegumu kapsētās. Nezin, nezin... Gan jau reģionālās attīstības lietu gudrinieks izdomās, ka aptaujā nav piedalījušies pietiekami daudz respondentu un tie nav bijuši īstie, tā ka – entuziasti var gatavot finansējuma pieprasījumus kapsētas kultūrtelpas “pareizai kultūriskošanai”.

Būtu smieklīgi, ja nebūtu tik traģiski. Ar interesi gaidīsim, kādas ķēpas piedzīvosim 2022. gadā. Kaut vai privāto ateju atkārtotu inventarizēšanu, kur centīgais Toms pats varētu cilāt vākus, pētīt fekālijas un to atbilstību zaļajai ģenerāllīnijai.

Kaut kur tāltālu dzird skanam vēlēšanu taures. Bet vidējais vēlētājs vēl arvien ir ķēpīgās liberālās vēsmas neuztverošs. Ministram ķēpausim un viņa galmam var notikt liela ķēpa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.