Menu
 

Ekonomists: Janvārī inflācija Latvijā varētu sasniegt 10%

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists
Publicitātes foto Publicitātes foto

Inflācija Latvijā turpina strauji augt, un Baltijas valstīs šobrīd ir augstākais inflācijas līmenis Eiropas Savienībā. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, pērnā gada decembrī patēriņa cenas Latvijā pieauga par 7,9% salīdzinājumā ar 2020.gada decembri, savukārt mēneša laikā cenas Latvijā auga par 0,4%. Tikmēr Lietuvā un Igaunijā inflācija jau decembrī ir pārsniegusi 10%, un, manuprāt, jau šī gada janvārī inflācija arī Latvijā varētu sasniegt 10%. Lai arī cenas aug, tomēr inflācijas pieaugumu veicinošie faktori pēdējos mēnešos nav būtiski mainījušies. Straujais inflācijas kāpums Latvijā joprojām pamatā ir saistīts ar pārtikas un enerģijas cenu pieaugumu pasaulē. Latvijā pārtikas, elektrības, siltumenerģijas un degvielas īpatsvars patēriņa grozā ir ievērojami lielāks nekā turīgākās Eiropas Savienībās valstīs, tādēļ Baltijas valstīs inflācija šobrīd ir lielāka nekā eirozonā kopumā.

Pārtikas un enerģijas cenu kāpums decembrī veidoja vairāk nekā divas trešdaļas no inflācijas Latvijā, bet citās jomās cenu kāpums ir mērenāks. Piemēram, pakalpojumu cenas Latvijā pērnā gada decembrī palielinājās par 3,8% salīdzinājumā ar 2020.gada decembri. Tomēr arī pakalpojumu cenu inflācija pēdējos mēnešos ir paātrinājusies, pat neskatoties uz epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, kas Latvijā ir bijuši stingrāki nekā kaimiņos. Tas ir ierobežojis pakalpojumu cenu kāpumu, taču šogad pakalpojumu cenu inflācija, visticamāk, paātrināsies. Bezdarbs tuvojas pirms Covid-19 pandēmijas līmenim, un dažādām pakalpojumu nozarēm, piemēram, viesnīcām un ēdināšanai, varētu būt grūti atrast darbiniekus, jo pandēmijas laikā šo nozaru darbinieki ir aizgājuši uz nozarēm, kuras turpināja augt, un jaunu darbinieku piesaistei būs nepieciešams celt algas.

Svarīgi ir arī tas, ka šobrīd pacelt cenas ir salīdzinoši viegli, jo cenu kāpuma iemesli nav īpaši jāskaidro. Un jauna gada sākums ir labs brīdis, kad to darīt, tādēļ inflācija Latvijā janvārī varētu sasniegt jau 10%. Dabasgāzes cenu kāpums vien kopējo cenu līmeni Latvijā palielinās par 0,5–0,7%, un mēneša ietvaros kopējais cenu pieaugums janvārī varētu pārsniegt 2%. Inflācija šobrīd ir lielākais izaicinājums ekonomikā un nozīmīga politiska problēma gan Latvijā, gan pasaulē. Latvijā cenas šobrīd aug vienā ātrumā ar algām, bet sociāli mazāk aizsargātākām grupām pirktspēja būtiski samazinās. Vienlaikus enerģijas krīze Eiropā nav beigusies un dabasgāzes, kā arī elektrības nākotnes darījumu cenas arī uz nākamo ziemu ir ļoti augstas. Tādēļ siltumenerģijas tarifi Latvijā varētu turpināt augt. Pēc manām aplēsēm, dārgāki energoresursi Latvijas iedzīvotājiem varētu izmaksāt aptuveni 700–900 miljonus eiro gadā. Šobrīd gan tikai sākam saņemt augstos rēķinus, un valdībai, visticamāk, būs jādomā par papildu atbalstu. Energoresursu cenas Eiropā gan šobrīd svārstās lielā amplitūdā, taču jau šobrīd ir skaidrs, ka inflācija Latvijā šogad, visticamāk, pārsniegs 7%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.