Menu
 

Karikatūra. Gāzes cenas – debesīs Apriņķis.lv

  • Autors:  “Rīgas Apriņķa Avīze”
Autors - Agris Liepiņš Autors - Agris Liepiņš

Dabasgāzes cena turpina būtiski kāpt, un vairākkārtējs izmaksu pieaugums, spriežot pēc ierakstiem sociālajos tīklos, šokē gan mājsaimniecības, gan uzņēmējus. Dabasgāzes cenas pieaugums vistiešākajā veidā ietekmē apkures izmaksas, ja mājokļa apkurināšanai tiek izmantota gāze. Ieguvēji šobrīd varētu būt to novadu iedzīvotāji, kur centralizētajā apkures sistēmā par kurināmo tiek izmantota šķelda.

Skaidrojums straujajam dabasgāzes cenas pieaugumam ir saistīts ar energoresursu tirgu kopumā, un tam ir vairāki iemesli: zema vēja izstrāde Eiropā; karsta un sausa vasara, kā rezultātā Ziemeļvalstu rezervuāros bija krietni mazāki ūdens krājumi nekā parasti, arī Latvijas upēs ūdens līmenis bija sarucis, tāpēc hidroelektrostacijas jau kopš pavasara ir strādājušas ar mazāku jaudu. Trūkstošais elektroenerģijas apjoms tika aizvietots ar dabasgāzi un oglēm, tā vasaras periodā radot nevis uzkrājumu, kā ierasts, bet krājumus tērējot. Tas savukārt radīja situāciju, ka deficīta apstākļos lielā pieprasījuma dēļ cenas uzkāpa kosmiskos augstumos. Savu lomu nospēlēja arī ģeopolitiskā situācija, Krievijai samazinot gāzes piegādi Eiropai.

Cik liels apkures cenu pieaugums gaidāms katras mājsaimniecības rēķinā, to noteiks gan izvēlētais produkts, gan līguma nosacījumi, taču vairumam reģionu iedzīvotāju no komunālo maksājumu sadārdzinājuma neizbēgt.

Vienlaikus jāuzsver, ka jau šobrīd vairākās pašvaldībās ir paredzēti atbalsta mehānismi, lai trūcīgākajām un mazāk nodrošinātajām iedzīvotāju kategorijām kompensētu komunālo maksājumu sadārdzinājumu. Tā, piemēram, Ropažu novadā paredzēts vienreizējs 50 eiro pabalsts par siltumenerģijas apgādes tarifa izdevumu daļēju segšanu Stopiņu pagasta un Garkalnes pagasta Upesciema iedzīvotājiem, kuriem siltumenerģijas piegādi ar dabasgāzes apkuri nodrošina PA “Saimnieks” un PSIA “Garkalnes Komunālserviss”, jo šiem siltuma patērētājiem rēķini palielinājušies visbūtiskāk.

Arī no valsts puses ir paredzēts daļēji kompensēt energoresursu cenu sadārdzinājumu: 20 eiro atbalsts mēnesī apkures sezonā vakcinētajiem senioriem, dubultots mājokļa pabalsts, samazināta obligātā iepirkuma komponentes likme, uz pusi samazināts elektrības sadales tarifs un atbalsta palielinājums aizsargātajiem patērētājiem, kas saņem atbalstu elektrības rēķinos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.