Menu
 

Eksperta padomi, kā izvairīties no nelaimes gadījumiem vētras laikā

  • Autors:  Dmitrijs Neilands, “Gjensidige Latvija” Īpašumu atlīdzību nodaļas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka šīs nedēļas laikā Latvijā ziemeļrietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz pat 33 m/s. Šāds vēja ātrums atbilst ļoti stiprai vētrai, tādēļ jau pirms pāris dienām Latvijā izsludināts sarkanā līmeņa brīdinājums. “Gjensidige Latvija” skaidro trīs galvenos drošības principus, kas jāievēro vētras laikā, lai saglabātu savu īpašumu un veselību neskartu.

Personīgā drošība pirmajā vietā!

Viens no galvenajiem ieteikumiem ir atrasties iekštelpās un ārā doties tikai nepieciešamības gadījumā. Tomēr, ja atrodies ārā vētras laikā, tad ir svarīgi zināt, ka nevajadzētu pārvietoties  koku tuvumā, atklāta ūdens un elektropārvades līniju tuvumā. Jāatceras, ka arī atrodoties iekštelpās ir jāievēro drošības principi un jāzina, kā rīkoties dažādās situācijās.

Vētras laikā visbiežāk cilvēki saskaras ar elektrības zudumu, tādēļ ir laicīgi jāuzlādē mobilais telefons, jo tā ir viena no ierīcēm, kas ir nepieciešama, lai uzzinātu jaunāko informāciju par esošajiem laikapstākļiem un nepieciešamības gadījumā sazinātos ar glābšanas dienestu. Tāpat būtu jāpadomā par apgaismojuma alternatīvām, piemēram, kabatas lukturīti. Sveces nav prātīga doma, jo tām ir nepieciešama pastiprināta uzmanība, lai neaizdegtos tuvumā esošie priekšmeti – vētras radītajā situācijā tas nav parocīgi. Tāpat jārēķinās, ka sveces spēcīgā vējā ļoti ātri nodziest.

Tāpat vienmēr jāatceras – paša dzīvība ir svarīgāka par jebkuru materiālu vērtību, tajā skaitā transportlīdzekļiem, kurus cilvēki pēdējā brīdī cenšas glābt no tuvu lūšanas punktam esošiem kokiem. Teritoriju un privātmāju īpašniekiem, kuru teritoriju apsargā suns, būtu jāaizdomājas arī par dzīvnieku drošību – suņus nekādā gadījumā nebūtu jāatstāj āra būdā, jo tas var apdraudēt viņu drošību, savukārt vēja radītie skaņas trokšņi var radīt lielu stresu. Suņu būda savukārt uz vētras laiku būtu papildus jānostiprina, lai tā netiktu sabojāta vai aizpūsta.

Parūpējies arī par savu mantu

Dzīvojot privātmājā, ir svarīgi pārbaudīt visu, kas atrodas pagalmā, uz palodzēm un pat uz jumta. Tādas lietas kā āra mēbeles, puķupodi un citas viegli aizpūšamas lietas ir jānovāc vai stingri jānostiprina. Dzīvokļu mājā dzīvojošiem līdzvērtīgi ir jāpārbauda balkoni un palodzes.

Jāpatur prātā, ka jebkura aizpūstā lieta būs ne tikai finansiāls zaudējums īpašniekam, bet ļoti iespējams – apdraudējums garāmgājējiem. It īpaši daudzdzīvokļu māju īpašnieku gadījumā, kur priekšmets no augstuma krītošs priekšmets var nodarīt nopietnus veselības bojājumus.  Ja īpašumā atrodas koki vai krūmi, būtu ieteicams novākt visus sausos zarus, lai samazinātu bojājumu iespējamību. Domājot par labāko vietu automašīnai, to visdrošāk ir novietot iekštelpu stāvvietā, taču, ja tas nav iespējams, tad vajadzētu izvairīties no vietām, kur apkārt ir koki vai citi objekti, kuri varētu lidot līdz ar vēja brāzmām.

Liela kļūda, ko pieļauj cilvēki brīžos, kad dabas katastrofu ietekmē tiek bojāta viņu manta – cenšas sazināties ar savu apdrošinātāju. Tā vietā, lai gaidītu apdrošinātāju, ir jāveic bojājumu fotofiksācija un nekavējoties jāveic glābšanas darbi, lai iespējami mazinātāju radušos zaudējumus. Ja ar glābšanas darbiem nav iespējams tikt galā pašam, ir nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot pa tālruni 112.

Lēnāk brauksi – tālāk tiksi jeb droša satiksme

Vētras klātesamība būtiski ietekmē arī ceļu satiksmi – autovadītājiem, gājējiem un citiem satiksmes dalībniekiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem vētras laikā, un rūpīgi jāpārdomā, vai tiešām šajā laikā dalība satiksmē ir nepieciešama. Tomēr, ja tā ir, tad ir jāņem vērā, ka, vadot automašīnu, braukšanas ātrumam ir jābūt mazākam, nekā ierasts. Tas ir nepieciešams, jo braukšana var tikt apgrūtināta, savukārt braucot lēnāk ir iespējams labāk uztvert apkārt notiekošo un izvairīties no bīstamām situācijām.

Tāpat ir ietiecams izvēlēties braukšanas maršrutu caur blīvāk apdzīvotiem reģioniem, lai vēja brāzmas tieši neskar auto un neietekmē braukšanas kvalitāti. Vētras laikā tāpat tiek ietekmēts arī bremzēšanas ātrums. Ieturot lielāku distanci ir lielāka iespēja izvairīties no nelaimes gadījumiem. Ir jāpatur prātā, ka uz ielām joprojām ir manāms apledojums. Tādēļ cīnoties ar nelabvēlīgajiem laikapstākļiem, autovadītāji nedrīkst aizmirsts arī par “mazākajiem” satiksmes dalībniekiem – gājējiem, velobraucējiem un citiem.

Bez distances ir jāievēro arī drošs intervāls, jo iespējama situācija, kurā riteņbraucēja spēkrats sāk buksēt vai saveļas uz brauktuves pusi. Savukārt paši gājēji un riteņbraucēji sevi var pasargāt, lietojot spilgtu un atstarojošu apģērbu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.