Menu
 

Karikatūra. Atteikties vai implantēt? Apriņķis.lv

  • Autors:  “Rīgas Apriņķa Avīze”
Ilustrācija - Agris Liepiņš Ilustrācija - Agris Liepiņš

“Būtu laiks atteikties no Covid-19 sertifikāta, jo sertifikāts un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēluši,” – šādu viedokli paudis 13. Saeimas deputāts, Zaļo un Zemnieku savienības valdes līdzpriekšsēdētājs Edgars Tavars (LZP). Viņaprāt, Covid-19 sertifikāts situācijā, kad strauji izplatās jaunais omikrona paveids, zināmā mēra rada viltus sajūtu, ka cilvēks ir pasargāts. “Mēs redzam, ka slimo gan vakcinētie, gan nevakcinētie. Pie iepriekšējā deltas varianta – jā, tam bija efekts,” uzskata Tavars, piebilstot, ka tas bijis redzams arī Slimību profilakses un kontroles centra ikdienas statistikā.

“Manuprāt, būtu laiks no šī sertifikāta atteikties,” paziņojis politiķis, norādot, ka jādomā par kādiem citiem risinājumiem. Ar Covid-19 nāksies sadzīvot ilgāku laiku, un valdībai ir jāatzīst, ka slimību nevar apkarot ar sabiedrības biedēšanu un bonusiem un ka steidzīgi jāatsakās no burkāna un pātagas principa. Politiķa ieskatā, valdības pieeja, fokusējoties uz īslaicīgu rīcību krīzes pārvarēšanā, izrādījusies neefektīva ilgtermiņā. “Latvijas valdošo politiķu pieeja ir nepārtraukti cīnīties ar cilvēkiem, nevis vīrusu,” Ministru kabineta un koalīcijas darbu kritizē opozīcijas politiķis.

Savukārt citviet pasaulē cilvēki Covid-19 sertifikātu padara par sava ķermeņa sastāvdaļu, proti, Zviedrijā jau 6000 cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu, vēsta “Latvijas Avīze”. Tagad to piedāvā, lai varētu uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Decembra sākumā Zviedrija ieviesa jaunus noteikumus, kas pieprasa pasākumos, kuros piedalās vairāk nekā simt cilvēku, līdzi nēsāt personu apliecinošus dokumentus.

Lai tas nebūtu jādara, pēc šī paziņojuma pieauga to cilvēku skaits, kas izvēlējas implantēt mikročipu zem ādas.

Elektroniskā mikroshēma ir apmēram rīsa grauda lielumā, un to ar šprici implantē plaukstas virspusē.

Zviedrijas uzņēmums “DSruptive Subdermals”, kas implantē mikročipus zem ādas, tagad savas viedierīces reklamē, lai tās izmantotu kā Covid-19 sertifikāta nesējus. Šādus čipus Zviedrijā jau vairākus gadus izmanto citiem nolūkiem, piemēram, galveno personas datu uzglabāšanai – vizītkartei, sabiedriskā transporta kartei, caurlaidei darbavietā vai sporta zālē, pat lai nopirktu pārtiku no automāta. Kopš 2014. gada Zviedrijā katru gadu implantē vidēji 1000 čipu.

“Epicenter” ir 300 jaun­uzņēmumu mājvieta Stokholmā, un pēdējos gados tas padarījis mikroshēmu pieejamu saviem darbiniekiem un to dalīborganizācijām. “Man rokā ir mikroshēmas implants, un esmu uz tā ieprogrammējis Covid-19 sertifikātu. Iemesls ir tāds, ka gribu, lai tas būtu vienmēr pieejams. Es vienkārši uzlieku savu viedtālruni uz mikroshēmas, tad ar to atslēdzu, un dati atveras,” rāda “DSruptive Subdermals” direktors Hanness Sjoblads.

Mikroshēmas implantu varot izmantot pat 30–40 gadus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.