Menu
 

Karikatūra. Laulības surogāts Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Ilustrācija - Agris Liepiņš Ilustrācija - Agris Liepiņš

Tieslietu ministrija ir izstrādājusi Civilās savienības likumprojektu. Tajā noteikts, ka civilo savienību var noslēgt divas fiziskas pilngadīgas personas notariālā akta formā, personīgi klātesot pie notāra. Civilo savienību aizliegts noslēgt personām, kuras sastāv laulībā; kuras ir noslēgušas civilo savienību ar citu personu, un tā ir spēkā; kuras ir radinieki taisnā līnijā, brāļiem un māsām, pusbrāļiem un pusmāsām; adoptētājiem ar adoptētajiem. Civilā savienība tiek noslēgta bez termiņa un ir spēkā līdz tās izbeigšanai: ar vienas civilās savienības puses nāvi; ja tiesa vienu civilās savienības pusi izsludina par mirušu; ar civilās savienības pušu savstarpējas laulības noslēgšanu; ar civilās savienības izbeigšanu pie notāra; ar tiesas spriedumu par civilās savienības izbeigšanu.

Izbeidzot civilo savienību, ir jāizlemj vai pusēm jāvienojas par kopīgās mantas sadali; kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesību izmantošanu un uzturlīdzekļiem.

Tieslietu ministrijas piedāvātais likumprojekts arī paredz, ka civilā savienība uzliek pusēm pienākumu gādāt un atbalstīt vienai otru, rūpēties par kopīgo mājsaimniecību atbilstoši katras puses ienākumiem. Kopīgas mājsaimniecības ietvaros pusēm ir vienādas tiesības. Katrai pusei ir tiesības patstāvīgi rīkoties ar savu mantu nāves gadījumam, taisot testamentu, kā arī noslēgt mantojuma līgumu.

Likumprojektā ietvertās civilās savienības pušu mantiskās tiesības un pienākumi paredz, ka katra puse patur mantu, kas tai piederējusi pirms civilās savienības noslēgšanas, un mantu, ko iegūst savienības laikā kā atsevišķu mantu. Regulējuma projekts arī paredz, ka viss, ko puses savienības laikā iegūst kopīgi vai viena no tām, bet ar abu pušu līdzekļiem vai otras puses darbības palīdzību, ir abu pušu kopīga manta.

Lai Civilās savienības likums varētu atbilstoši funkcionēt, būtu nepieciešams izdarīt grozījumus virknē likumu un Ministru kabineta noteikumu, tostarp Notariāta likumā, Fizisko personu reģistra likumā, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, Civilprocesa likumā u.c.

Pret Civilās savienības likumprojektu iebilst ģimenes vērtību pārstāvji. Tā, Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks savā “Twitter” kontā raksta: “Jaunās Konservatīvās partijas (!) vadītā Tieslietu ministrija šobrīd Saeimā virza Civilās savienības likumprojektu, lai radītu jaunu tiesību institūtu, kas pēc būtības dublētu laulību, pārkāpjot Satversmes 110. punktā noteikto ierobežojumu laulību slēgt tikai sievietes un vīrieša starpā.”

Jau vēstīts, ka Satversmes tiesa 2020. gada novembrī  sprieda, ka tēva pabalsts pienākas mātes homoseksuālajai partnerei, un līdztekus tam tika arī pārdefinēts ģimenes jēdziens mūsu valstī. Kā pretreakcija tam šobrīd ir uzsākta vēlētāju parakstu vākšana, lai ģimenes jēdzienu nostiprinātu Satversmē atbilstoši sabiedrības vairākuma gribai. Parakstīties var www.latvija.lv/lv/PV.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.