Menu
 

Speciālisti: nenovērtējiet sauli par zemu – tās stari acīm ir kaitīgāki par viedajiem ekrāniem

  • Autors:  Evija Barkāne, optikas salonu tīkla "Fielmann" optometriste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kāpēc ir svarīgi nēsāt saulesbrilles arī ziemā, neatkarīgi no tā, vai spīd saule vai ir apmācies? Kā ar nevērību pret acīm ir saistītas galvassāpes un nogurums? Kādas brilles izvēlēties, lai tās nebūtu sezonālas, t.i., aizsargātu acis pret sauli gan ziemā, gan vasarā? Par acu aizsardzību jārūpējas arī tad, ja ir mākoņains un apmācies laiks.

Saule ir kaitīgāka par viedierīču ekrāniem

Dažādās sezonās arī apstākļi ir atšķirīgi. Ziemas saule atrodas tuvāk horizontam, tās stari, krītot pret zemi, atstarojas mazākā leņķī, tādēļ sniegs, ledus, citas virsmas rada īpaši spilgtus gaismas atspīdumus. Žilbinošā gaisma nenovēršami ietekmē mūsu acis: acis kļūst ļoti jutīgas, redze var pasliktināties, acis sasprindzinās, ātrāk nogurst. Pat ja ir apmākusies ziemas diena, vidē izplatās kaitīgais UV starojums, bet tā ilgstoša iedarbība var izraisīt tādas acu slimības kā kataraktu, makulas deģenerāciju, radzenes apdegumu vai pat nākotnē acu plakstiņiem apkārt esošās ādas vēzi.

Par savu acu aizsardzību īpaši būtu jārūpējas ziemas sporta entuziastiem, kuri savu brīvo laiku aktīvi pavada kalnos: šādā vidē UV starojuma intensitāte palielinās par 10% ar katru augstuma kilometru, bet sniegs var atstarot līdz pat 85% UV staru. Protams, acis mēs cenšamies pasargāt ar speciālajām aizsargbrillēm, taču nereti, apstājoties uz brīdi atpūsties, šīs brilles noņemam un cenšamies palutināt seju ar saules procedūrām un negribam, lai ap acīm paliktu balti riņķi. Tādā veidā labu gribēdami varam nodarīt kaitējumu acīm, tādēļ brilles noņemt nav ieteicams.

Vēl viens interesants zinātnieku atklāts fakts: bieži vien kļūdaini uzskatām, ka acīm īpaši kaitīgo zilo gaismu izplata tikai datoru, viedtālruņu ekrāni, mākslīgais LED vai fluorescentais apgaismojums. Taču pētījumi liecina, ka tieši saules izplatītā zilā gaisma ir 100 reizes intensīvāka par digitālajiem ekrāniem!

Sāp galva? Iespējamais iemesls – nogurušas acis

Katrā gadalaikā savs izaicinājums: vasarā ir vairāk saules, bet ziemā acīm papildu slodzi rada mākslīgais apgaismojums – automašīnu gaismas, ielu apgaismojums, arī mājās ilgāk deg gaisma. Tāpēc nevaram nevērīgi atmest ar roku – "ai, mans organisms pielāgosies".

Jā, varbūt arī pielāgosies, taču par kādu cenu? Nav noslēpums, ka vairumam cilvēku acis ir jutīgas pret gaismu. Viņi bieži vien pat nezina, ka acis asaro tieši intensīvās gaismas dēļ, un, ja par tām pienācīgi nerūpējas, tad var sekot arī sūdzības par nogurumu, miegainību, galvassāpēm. Un iemesls var būt ļoti vienkāršs – gaismas nogurdinātas acis. Līdz ar to atklātās kaites ir tikai sekas nepienācīgām rūpēm par savām acīm.

Modernās tehnoloģijas "dzēš" acīm kaitīgo gaismu

Ar saulesbrillēm ziemā varbūt arī izskatīsimies nedaudz dīvaini: saules gaismas ir maz, ātri satumst, turklāt, ja ar tām sēdīsieties pie stūres, tikai pasliktināsiet redzamību. Piemērotāka izvēle ziemā būtu brilles, kas pielāgojas saules gaismai – fotohromās lēcas kļūst tumšākas līdz ar gaismas intensitātes palielināšanos. Ziemā briļļu lēcas izskatīsies nedaudz tonētas, taču ar to pilnībā pietiks, lai pasargātu acis.

Tehnoloģijas ir strauji attīstījušās. Inovatīvāko briļļu lēcu ražotāji piedāvā vēl vienu funkcionālu iespēju - aizsardzību no kaitīgās zilās gaismas spektra daļas. Piemēram, ja fotohromās briļļu lēcas ir pārklātas ar īpašu pārklājumu, aizsardzības līmenis palielinās pat līdz 87%.

Tiem, kas meklē maksimālu aizsardzību acīm un redzes komfortu, speciālisti iesaka izvēlēties brilles ar polarizētām lēcām. Īpaši saulainā sniegotā ziemas dienā polarizētās lēcas "nodzēš" žilbinošo gaismu un nodrošina asumu, t.i., ļauj mums redzēt to, ko nevarētu, ja acis "žilbinātu" intensīvā saules gaisma. Piemēram, ar polarizētām briļļu lēcām mēs varam redzēt pat akmeņus upes dzelmē. Tie, kas ir izmēģinājuši brilles ar polarizētām lēcām, bieži vien cita veida lēcas vairs neizvēlas, jo novērtē kvalitatīvas redzes komfortu. Jokojot klientiem saku, ka pasaule ir skaista, bet ar polarizētām brillēm tā ir vēl skaistāka, turklāt arī acis mazāk nogurst.

Saulesbrilles – lielisks pretgrumbu līdzeklis

Domājot par kaitīgo UV starojumu, nereti aizmirstam par skaistumam svarīgiem faktoriem un konkrēti - par ādu ap acīm. Ja saulainā dienā staigājat bez saulesbrillēm, piemiedzat acis un uz sejas pamazām veidojas grumbas. Taču, ja rūpēsieties par to, lai UV stari nekaitētu acīm, vienlaikus pasargāsiet arī maigo ādu ap acīm, t.i., mazināsiet grumbu veidošanos. Optikas risinājumi kļūst arvien progresīvāki, tāpēc ir grēks tos ignorēt un neizmantot. Mēs rūpējamies par ikvienu klientu, taču vienlīdz cenšamies, lai klients arī pats par sevi rūpētos.

Vēl viena problēma ziemā – acu asarošana aukstumā un vējā, lai pasargātos no nepatīkamās apkārtējās vides iedarbības. Īpaši vējainā dienā ar neapbruņotu aci nepamanāmas apkārtējā vidē esošās daļiņas var iekļūt acīs un tās savainot. Ja nēsāsiet sejai piekļautas saulesbrilles, pasargāsiet savas acis arī no svešķermeņiem.

Kontaktlēcas – aktīvā dzīvesveida cienītājiem

Pandēmijas laikā daļa cilvēku, kuri agrāk lietoja kontaktlēcas, higiēnas apsvērumu dēļ tās ir nomainījuši pret brillēm. Taču aktīvā dzīvesveida cienītājiem tieši otrādi – ieteicamas koriģējošās kontaktlēcas.

Ziemā tas īpaši attiecināms uz slēpošanas entuziastiem. Paslīdot vai krītot brilles var pat savainot acis un seju, tādēļ labāk pret šādiem riskiem nodrošināties un izmantot kontaktlēcas un speciālās slēpošanas brilles. Lietojot kontaktlēcas, būs plašāks redzes lauks, stabila redze un būs ērti sportot.

Cilvēki mēdz arī maldinoši uzskatīt, ka ar ārsta izrakstītu briļļu recepti varēs arī iegādāties kontaktlēcas. Brilles un kontaktlēcas ir divas atšķirīgas kategorijas, tādēļ katra no tām jāpielāgo katram individuāli.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.