Menu
 

Aptauja: Latvijā 50% jauniešu smēķē, turklāt 28% no viņiem – regulāri

  • Autors:  LETA
Aptauja: Latvijā 50% jauniešu smēķē, turklāt 28% no viņiem – regulāri Foto: pixabay.com

Latvijā puse jeb 50% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem smēķē, turklāt 28% no viņiem smēķē regulāri, liecina "Mana Aptieka & Apotheka" Veselības indeksa dati. Savukārt visretāk šī atkarība raksturīga vecākai paaudzei jeb iedzīvotājiem vecuma no 55 līdz 74 gadiem, kuru vidū nesmēķē un no piesmēķētas vides izvairās 59% respondentu.

Latvijas Narkologu asociācijas vadītāja, narkoloģe Astrīda Stirna atzina, ka smēķēšana jauniešu vidū Latvijā ir aktuāla problēma. "Kad jaunietis cieš no atkarības, būtiski ir saprast iemeslus: tās var būt psihoemocionālas dabas problēmas, iespējams, ka jauno cilvēku kaut kas nomāc, viņš ar šiem pārdzīvojumiem netiek galā, tāpēc glābiņu meklē nomierinošās vielās, šajā gadījumā tā ir cigarete," skaidroja Strina. Viņa papildināja, ka jaunieši bieži sāk smēķēt bara instinkta vadīti jeb seko vienaudžiem, kas smēķē, vai apgūst ieradumu ģimenē.

Aptaujas dati liecina, 63% aptaujāto sieviešu nesmēķē un cenšas izvairīties no piesmēķētas vides. Turklāt sieviešu vidū retāk izplatīta regulāra smēķēšana: ja aptaujāto vīriešu vidū regulāri smēķē 39%, tad sieviešu vidū – 15%.

Tāpat Veselības indeksa dati atklāj, ka regulāri smēķē cilvēki ar zemiem ienākumiem, kuru vidū tā ir trešdaļa jeb 35% aptaujāto, bet visretāk – personas ar augstiem ienākumiem (17%). Turklāt regulāra smēķēšana visvairāk raksturīga personām ar pamatizglītību, kuru vidū smēķē teju puse jeb 45% respondentu, bet visretāk smēķē personas ar augstāko izglītību – šajā grupā no smēķēšanas ir atkarīga sestdaļa jeb 16% respondentu.

"Mana aptieka & Apotheka" veselības indekss ir Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērītājs, tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru "SKDS", šā gada aprīlī, aptaujājot 1008 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.