Menu
 

Eksperta ieteikumi videi draudzīgu paradumu ieviešanā Apriņķis.lv

  • Autors:  Edmunds Vanags, Latvijas Universitātes lektors, klīniskais psihologs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pārmaiņas sev bieži līdzi nes arī jaunu prasmju apgūšanu un ierasto paradumu maiņu. Jau vairāk nekā divus mēnešus Latvijā darbojas depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem, kas iedzīvotājiem sniedz iespēju ne vien sākt dzīvot pārdomātāk un videi draudzīgāk, bet arī ieviest jaunus paradumus savā ikdienā. Lai gan daudziem paradumu maiņa šķiet sarežģīts un apgrūtinošs process, svarīgākais ceļā uz pārmaiņām ir atrast sev piemērotāko metodi jauna paraduma iedzīvināšanai ikdienā.

Atrodi personīgo motivāciju jaunā paraduma apgūšanai

Ieviešot jaunu paradumu savā ikdienā, pirmkārt, svarīgi rast tam motivāciju. Lai pieņemtu jaunu paradumu, nepieciešams apzināties, cik lielā mērā es piešķiru šai darbībai vērtību, cik man tas ir svarīgi. Arī šobrīd, Latvijā darbojoties depozīta sistēmai, katrs iedzīvotājs var atrast personīgo motivāciju tukšā depozīta iepakojuma nodošanai, piemēram, veidot apziņas modeli, kurā katrs nodotais depozīta iepakojums nozīmē tīrāku un sakoptāku vidi gan sev pašam, gan saviem līdzcilvēkiem.

Šis aspekts ir jo īpaši aktuāls, tuvojoties vasaras sezonai, kad dodamies atpūsties pie dabas un vēlamies, lai apkārtējā vide būtu tīra un bez dabā atstātām tukšām pudelēm. Tāpat nodotais depozīta iepakojums var apzīmēt vērtīgo resursu ietaupīšanu, ko veicina nodoto iepakojumu pārstrāde un atkārtota izmantošana. 

Par motivāciju var kalpot arī atgūtā depozīta maksa 0,10 eiro apmērā, kas jaunākajiem ģimenes locekļiem var nozīmēt papildus kabatas naudu, bet vecākiem – iespēju iztērēt atgūto depozīta maksu ikdienas pirkumos. Ir svarīgi vēlamajai darbībai piešķirt personīgu nozīmi, lai tas nešķistu kā pienākums, bet drīzāk –  viegli paveicams uzdevums.

Atkārto jauno darbību vairākas reizes

Jauna paraduma ieviešana reizēm var būt ilgstošs process, taču tikpat labi tas var noritēt arī dažu dienu vai nedēļu laikā, ja vien šo paradumu veic regulāri. Līdzīgi kā ar automašīnas vadīšanu vai braukšanu ar velosipēdu, sākumā jaunā darbība var šķist grūta, varbūt pat nepatīkama, taču jau pēc pāris reizēm to veicam ar prieku un bez liekas piepūles. Arī kaimiņi igauņi atzīst, ka depozīta iepakojumu nodošana viņu ikdienā nu jau ir tikpat pašsaprotama kā zobu tīrīšana no rīta.

Darbība ir jāveic noteiktu reižu skaitu, līdz tā kļūst par paradumu. Piemēram, depozīta sistēmas kontekstā jaunais paradums ir iepakojumu uzkrāšana un nodošana depozīta punktos – jo biežāk to izmēģināsim, jo ātrāk tā kļūs par nemanāmu un pašsaprotamu daļu no ikdienas.

Pārrunā jaunā paraduma ieviešanu ar līdzcilvēkiem

Lai rastu papildus motivāciju un atbalstu jaunā paraduma ieviešanai, efektīva metode ir pastāstīt par to apkārtējiem. Taču vēl labāk, ja jauno paradumu centīsies ieviest kopā ar saviem radiem, draugiem vai kolēģiem. Ilgstoši redzot, ka visi apkārtējie dara kādu konkrētu lietu, cilvēki saprot, ka arī viņiem tā ir jādara un citādāk nemaz nevar. Paradumu ir vieglāk pieņemt, ja redzam, ka to darām visi kopā, un varam dalīties savos stāstos un pieredzē.

Arī depozīta sistēmas operators aicina iedzīvotājus būt atvērtiem jaunajam paradumam – padalīties ar saviem draugiem un paziņām ieteikumos, cik bieži tiek nodota tukšā depozīta tara, kur atrodas jums tuvākais depozīta punkts, un tādējādi veidot kopības sajūtu ar apkārtējiem, lai paradumu maiņa būtu vieglāka un patīkamāka.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.