Menu
 

71% iedzīvotāju situāciju Latvijā vērtē kā sliktu, taču 74% ir apmierināti ar savu dzīvi Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Gandrīz trīs no četriem Latvijas iedzīvotājiem - 71% - situāciju valstī kopumā vērtē kā sliktu, tas secināts Eirobarometra 2021.- 2022.gada ziemas aptaujā, kuras rezultāti publicēti aprīlī.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada vasaru šis rādītājs pieaudzis par 13 procentpunktiem.

Arī citur Eiropas Savienībā (ES) ir redzama līdzīga tendence - to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka situācija viņu valstī ir slikta, ir pieaudzis no 52% līdz 55% aptaujāto.

Vienlaikus vairums jeb 74% Latvijas iedzīvotāju kopumā ir apmierināti ar savu dzīvi, un no tiem 12% ar to ir ļoti apmierināti. Savukārt 26% aptaujāto Latvijas pilsoņu norādījuši, ka nejūtas ar savu dzīvi apmierināti, tostarp 22% ir ne visai apmierināti, bet 4% - nemaz nav apmierināti. Pusgada laikā ar dzīvi pavisam neapmierināto Latvijas pilsoņu īpatsvars audzis no 2% uz 4%.

Vidēji Eiropas Savienībā ar dzīvi apmierināto iedzīvotāju procentuālais pārsvars ir lielāks nekā Latvijā - 83% ES pilsoņu ir kopumā apmierināti ar savu dzīvi. Visvairāk ar dzīvi apmierināto iedzīvotāju ir Nīderlandē - 97%, Īrijā - 96%, un Dānijā - 96%. Arī pārējās Baltijas valstīs šis rādītājs ir augstāks - Lietuvā ar savu dzīvi ir pamierināti 80% aptaujāto, bet Igaunijā - 82%.

Aicināti vērtēt, ko aptaujātie gaida no nākamajiem 12 mēnešiem, trešdaļa jeb 32% Latvijas iedzīvotāju sagaida, ka tie būs labāki par iepriekšējiem, savukārt puse jeb 51% uzskata, ka turpmākie 12 mēneši nebūs ne labāki, ne sliktāki - viņuprāt, tie saglabāsies tādi paši.

Zems ir saglabājies Latvijas un ES iedzīvotāju informētības līmenis par Eiropas jautājumiem - vien trešdaļa jeb 35% pilsoņu ir norādījuši, ka ir informēti par Eiropas jautājumiem.

Arī līdzcilvēku informētību par Eiropas jautājumiem Latvijas un ES iedzīvotāji vērtē zemu - tikai aptuveni ceturtā daļa jeb 28% Latvijas

pilsoņu uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji kopumā ir informēti par Eiropas jautājumiem. Tomēr šim rādītājam ir pozitīva tendence, un pēdējā pusgada laikā tas ir samazinājies par 4%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.