Menu
 

Jautājumi, ko apdomāt pirms saules paneļu uzstādīšanas mājsaimniecībā Apriņķis.lv

  • Autors:  Skolēnu erudīcijas konkursa "FIZMIX Eksperiments" eksperti
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pieprasījums pēc zaļās enerģijas arvien pieaug, un paplašinās arī valsts atbalsts tehnoloģijām, kas to ražo. Šobrīd privātpersonām ir iespēja saņemt līdzfinansējumu dabai draudzīgu tehnoloģiju uzstādīšanai, taču kā novērtēt, vai konkrētajai mājsaimniecībai tās būs piemērotas? Skolēnu erudīcijas konkursa "FIZMIX Eksperiments" ekspertu komanda ir apkopojusi svarīgāko, kas palīdzēs pieņemt lēmumu par saules paneļu uzstādīšanu individuālām vajadzībām.

Vai un cik saules paneļu uzstādīšana mājsaimniecībai ir izdevīga?

Izvērtējot saules paneļu uzstādīšanas lietderību privātmājai, jāsāk ar elektroenerģijas patēriņa izpēti, jeb to, cik daudz un kādām ierīcēm konkrētās stundās elektroenerģija tiek tērēta. Tieši no patēriņa apjoma ir atkarīga paneļu skaita izvēle. Jo vairāk tērē pašu saražoto elektrību, jo ātrāk saules paneļi atmaksājas. Ja mājsaimniecība mēnesī patērē 100 kilovatstundas elektroenerģijas (gadā 1200 kWh), tad šādu daudzumu nodrošinātu 1,2 līdz 1,5 kW saules bateriju sistēma un būtu nepieciešami četri saules paneļi ar 350-400 vatu jaudu.

Parasti maksājam par elektroenerģijas mainīgajām komponentēm – patērēto elektroenerģiju no tīkla, OIK mainīgo daļu, sadales pakalpojumiem (pārvades izmaksām). Enerģija, kas tiek patērēta uzreiz no saules paneļiem, ir visvērtīgākā, jo tad nav jāmaksā. Savukārt, ja paneļu saražotā enerģija paliek pāri, neto sistēma nodrošina, ka tā nonāk kopējā tīklā, un to var iztērēt brīžos, kad saules paneļi elektrību nesaražo pietiekamā apjomā. Neto sistēmu var uzskatīt par virtuālo akumulatoru, kur uzkrāt elektrību.

Kurus paneļus izvēlēties un kur tos novietot?

No plašā saules paneļu piedāvājuma klāsta tirgū ir pieejami trīs paneļu veidi. Viszināmākie un vairāk izmantotie ir monokristāliskie saules paneļi, kuru efektivitāte šobrīd tiek vērtēta kā visaugstākā. Vēl ikvienam pieejami polikristāliskie saules paneļi, kas ir mazāk efektīvi nekā iepriekšminētie, taču lētāki.

Būtiska ir saules paneļu vietas izvēle. Svarīgi saprast, vai uz mājas jumta vispār ir pietiekami vietas, kur tos izvietot. Jāraugās, lai paneļus neaizsedz ēnas un ir optimāls leņķis pret sauli. Ja jumts ir neatbilstošā leņķī pret saules ceļu, tad varbūt labāk izvēlēties kādu vietu dārzā. Ja saules paneļi uzstādīti pareizi un to ekspluatācijai piemērotā vietā, nekāda speciāla apkope nav nepieciešama. Putekļi parasti labi noskalojas lietus laikā.

Jāatceras, ka saules paneļi ir tikai viens no sistēmas elementiem. Ja paneļi ir izvietoti uz jumta, tam nepieciešami speciāli stiprinājumi. Tāpat vajadzīgi kabeļi, pa kuriem enerģija jeb spriegums tiek pārvadīts, un invertors, kas pārveido līdzstrāvu par maiņstrāvu, līdz ar to saražoto elektrību jau var izmantot mājokļa elektroapgādes sistēmā.

Kā pareizi plānot saules paneļu uzstādīšanu?

Saules paneļu sistēmas montēšanas un pieslēgšanas procesu labāk uzticēt sertificētiem meistariem, jo sistēmas izveides procesā nav runa tikai par pareizu stiprinājumu izvēli, bet arī par kabeļu atbilstību un elektrodrošību kopumā.

 Otrs būtisks iemesls ir pieslēgšanās kopējam elektrotīklam. Saules paneļu uzstādīšanas plānošanas un izbūves laikā būs nepieciešams konsultēties ar sertificētu būvspeciālistu un pārliecināties par elektrības pieslēguma tehnisko parametru atbilstību uzstādāmo saules paneļu jaudai. Meklējot piemērotākos saules paneļus, jāatceras, ka paralēlā darbā ar elektrotīklu varēs pieslēgt tikai sertificētu invertoru. Svarīgi laikus izpētīt attiecīgās pašvaldības būvvaldes nosacījumus mikroģeneratoru uzstādīšanai.

Atsevišķos gadījumos mikroģeneratora pieslēgšanai būs nepieciešama elektrotīkla pārbūve un būvprojekta izstrāde. Tādā gadījumā palīgā var nākt AS “Sadales tīkls”, kas piedāvā bez maksas sagatavot tehniskās prasības un aptuvenu elektrotīkla pārbūves izmaksu aprēķinu.

Vai saules paneļu uzstādīšanai var saņemt valsts atbalstu?

 

Atbalstot mājsaimniecību energoefektivitātes paaugstināšanu, attīstības finanšu institūcija “Altum” atvērusi papildu atbalsta programmu, kas paredz finansējuma piešķiršanu arī saules paneļu uzstādīšanai. Lai mājsaimniecība varētu saņemt atbalstu, tai jāatbilst vairākiem kritērijiem. Tāpat arī Vides investīciju fonds piedāvā iespēju pieteikties Emisiju kvotu izsolīšanas instrumenta finansētajā konkursā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai". Šī programma paredzēta tieši atjaunīgo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.