Menu
 

Kā jauninājumi ērtībai pamazām top par ierastu ikdienu aptiekā Apriņķis.lv

  • Autors:  Vadims Brižaņs, “Mēness aptiekas” farmaceits, aptiekas vadītājs un tiešsaistes konsultāciju projekta vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Aizvien vairāk novērtētas tiek dažādas ērtības un iespējas, kas ļauj ietaupīt laiku, optimālāk izmantot iespējas, apzināties savas rīcības mūsdienīgumu atbilstoši izpratnei par pareizu rīcību rūpēs par savu veselību.

Ir zāles alerģijas profilaksei

Ar alerģiju ierasts cīnīties, veicot deguns skalošanu ar jūras ūdeni vai lietojot kādu antihistamīna līdzekli. Taču, zinot, ka alerģija sagādā problēmas, kaut ko var darīt arī profilaktiski. Aptiekās ir pieejami līdzekļi, kurus var lietot gan profilaksei, gan simptomu mazināšanai, jo, izsmidzināti degunā, pasargā gļotādu, lai alergēns nevarētu uz tās uzsēsties un sākt sekrēta izdalīšanu. Dabīgus polimērus saturošs hipertonisks šķīdums veido uz deguna gļotādas mitrinošu slāni, kas sargā pret ārējo faktoru, piemēram, putekšņu, putekļu ērcītes, mājdzīvnieku spalvu vai pelējuma sēnīšu sporu izraisītu alerģisku rinītu.

Iespējams – vienā iepakojumā, bet dalīti

Organismam ik dienu jāuzņem veselībai nepieciešamās minerālvielas un vitamīni. Ar uzturu tas ne vienmēr izdodas, tādēļ talkā var nākt multivitamīni. Vēl nesen vienā multivitamīnu kapsulā vai tabletē bija viss – vitamīni, minerālvielas, dažreiz arī ekstrakti un eļļas.

Pašlaik aptieku piedāvājumā ir preparāti, kuru sastāvs ir dalīts – uz plāksnītes jeb blistera atsevišķi ir kapsulas ar eļļā šķīstošiem vitamīniem un nepiesātinātajām aminoskābēm (omega-3, omega-6) un atsevišķi – ūdenī šķīstoši vitamīni. Šīs kapsulas jālieto dažādos laikos – ūdenī šķīstošos vitamīnus lieto pirms ēšanas, bet eļļā šķīstošos – tikai ēšanas laikā, uzlabojot vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanos organismā. Šādu iepakojumu ražošanas izmaksas ir lielākas, taču tāds ir mūsdienu labi informētās sabiedrības pieprasījums, un daudzi ražotāji tam seko.

Bērnu uzturs – jau pa porcijām

Savulaik piena maisījumus bērna barošanai varēja nopirkt tikai pulvera veidā kastēs vai skārda bundžās. Pašlaik aptiekā ir pieejams jau gatavs šķidrs maisījums 200 ml pudelēs. Šāda iepakojuma forma aiztaupa piena maisījuma pagatavošanas laiku – pirms mazuļa barošanas pudelīti ar maisījumu atliek vienīgi uzsildīt.

Tiesa, pret šo ērtību varētu arī iebilst, jo atkritumos nonāk vēl vairāk plastmasas pudeļu. Par to noteikti vērts padomāt un izvēlēties maisījumu pudelē tad, kad tas ir patiešām nepieciešams, piemēram, mazuļa barošanai nakts stundās vai, dodoties izbraukumā.

Recepšu medikamenti – trīs vienā

Dažu samērā izplatītu slimību, piemēram, arteriālās hipertensijai ārstēšanai, ārsti parasti izraksta vairākus preparātus – urīndzenošu līdzekli, AKE inhibitoru un beta blokatoru. Tie vairs nav jālieto atsevišķi, jo ir apvienoti vienā tabletē, padarot zāļu lietošanu mazāk apgrūtinošu.

Hroniskas obstruktīvas plaušu slimības jeb HOPS ārstēšanas inhalatorā vēl nesen bija viena aktīvā viela, tad – divas, taču nu tās ir trīs un arī pieejamas visas ar vienu ierīces pūtienu.

Izdevīgāk – lielākā koncentrācijā

Farmakoloģijas nozares uzņēmumi dažādi gādā par to, lai medikamenti kļūtu lētāki, piemēram, tiklīdz tirgū ienāk ģenēriskie preparāti, lētākas kļūst arī oriģinālās zāles, cenas samazināšanu veicina lētāk pieejamas izejviela, tiek strādāts, lai tablete vai kapsula satur lielāku vielas koncentrāciju. Arī jauna iespēja pārstrādāt kādas nozares ražošanas blakusproduktus var būt izdevīga.

Piemēram, ir atklāts, kā no zivju un dzīvnieku ražošanas blakusproduktiem izdalīt kolagēnu, kas nepieciešams locītavu, kaulu, saistaudu, muskuļu, ādas, matu veselībai. Ja kādreiz preparātos kolagēna koncentrācija bija niecīga un dienā vajadzēja lietot līdz desmit kapsulām, pašlaik kapsula var saturēt pat ap desmit tūkstoš reižu vairāk kolagēna, tādēļ pietiek ar vienu kapsulu dienā.

Var pagatavot aptiekā

Ir situācijas, kad aptiekā, no tās neatkarīgu iemeslu dēļ, trūkst kāda medikamenta, piemēram, ārīgi lietojamas ziedes, krēma vai acu pilienu, kas ļoti nepieciešami, jo tieši tie ir labi palīdzējuši. Aptiekās joprojām ir laboratorijas, kurās, ja vien ir pieejamas visas vajadzīgās izejvielas, farmaceiti pagatavo zāles, atbilstoši receptei. Recepti var iesniegt tuvākajā “Mēness aptiekā pat, ja tajā nav zāļu gatavošanas nodaļas. Zāles pagatavos tur, kur tā ir, un nogādās jums visērtāk pieejamajā aptiekā.

Zāles nav obligāti rūgtas

Ne viena vien paaudze uzaugusi ar pilnīgi nebaudāmu zivju eļļu un rūgtām zālēm. Lai rūgtums nekairinātu kuņģa gļotādu, zāles allaž bija jālieto ēšanas laikā. Rūgto zāļu laiks ir pagājis! Pārtikas garšvielas, ko mēdz pievienot bezrecepšu zālēm un uztura bagātinātājiem, ir kvalitatīvas, drošas, neizraisa alerģiju un padara lietošanu patīkamāku. Arī cukuru vairs nepievieno, jo no tā cieš cilvēki ar cukura diabētu, turklāt uzņemt lieku devu cukura nav ieteicams nevienam. Tā vietā izmanto organismam nekaitīgus cukura aizvietotājus.

Kādēļ nepamēģināt mutē šķīstošas zāles

Vairāki recepšu medikamenti, kas kādreiz bijuši tikai perorāli lietojamā veidā, tagad pieejami kā mutē šķīstošas tabletes. Liekot tableti uz mēles, zāles ļoti īsā laikā izšķīst, daļa aktīvās vielas uzsūcas nekavējoties un daļa nonāk kuņģa zarnu traktā. Šāds zāļu uzņemšanas veids ir sevišķi svarīgs, ja medikamentam ir ātri jāsasniedz mērķis.

Iespējams, var šķist mazliet mulsinoši un neparasti ierasto medikamentu uzņem šādi, taču no mutē šķīstošas tabletes nudien nav jābaidās. Tā ir tik pat droša – zāles ir oriģinālas, izgājušas visas klīnisko pētījumu stadijas un iedarbības ātruma ziņā ir pat efektīvākas. Kādēļ nepamēģināt?

Preču meklēšanas sistēma ir ērta

Jebkurš “Mēness aptiekas” farmaceits tobrīd aptiekā neesošās zāles var operatīvi sameklēt citā “Mēness aptiekā”, izmantojot speciālu preču meklēšanas sistēmu, un piedāvāt rezervēt medikamentu konkrētajam pacientam. Pakalpojums ir ērts un ļauj ietaupīt laiku, patstāvīgi meklējot nepieciešamo preci vairākās aptiekās. Pajautā savam farmaceitam!

Droši pasūtīt internetā ir iespējams

Piemēram, vietne e-menessaptieka.lv vienmēr strādā un ļauj izvairīties no situācijām, kad kāda ļoti nepieciešama prece tuvējā aptiekā nav pieejama. Pasūtījumu var saņemt ar piegādi uz mājām vai darbavietu, vai jebkuru “Mēness aptieku” visā Latvijā. Mēness aptieka piedāvā arī farmaceita konsultācijas tiešsaistē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.