Menu
 

Lauzti kauli un robs ģimenes budžetā: aicina parūpēties par bērnu drošību vasarā

  • Autors:  Ludmila Ščegoļeva, “Balta” personu produktu vadītāja un risku parakstītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tuvojoties skolēnu brīvlaikam, jādomā ne tikai par aizraujošu brīvā laika pavadīšanu, bet arī par drošību. Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības “Balta” pieredze, vasaras mēneši ik gadu ir laiks, kad strauji pieaug atlīdzību pieteikumu skaits saistībā ar traumām, ko guvuši bērni, lielākoties – kaulu lūzumiem. Pērn atlīdzībās bērnu vecākiem vasaras mēnešos par šādiem negadījumiem izmaksāti gandrīz 80 000 eiro.

Lai šī būtu “traki droša vasara”, apdrošinātājs aicina vecākus kopā ar bērniem pārbaudīt savas zināšanas par drošu rīcību, izpildot izglītojošu testu, kas tapis sadarbībā ar Valsts policiju, Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) un Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS).

Kā liecina statistika, pēdējo trīs gadu laikā ir izteikti palielinājies ceļu satiksmē uz koplietošanas ceļiem gūto traumu skaits, turklāt traumas, kas gūtas, pārvietojoties ar elektroierīcēm, vienmēr ir smagākas. 2021. gadā “Balta” izmaksāto atlīdzību skaits par ceļu satiksmes negadījumos gūtām traumām palielinājies par 22%. Arī šī gada pirmajos divos mēnešos bija vērojama nelabvēlīga tendence: salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pērn traumu skaits pieaudzis par 31%.

Diemžēl negadījumos cieš arī bērni: saskaņā ar CSDD datiem 2020. gadā pavisam reģistrēti 670 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti velosipēdi, tajā skaitā 70 skrejriteņu. No 664 traumas guvušajiem cilvēkiem 109 cietušie bija bērni līdz 14 gadu vecumam.

Lielākais ceļu satiksmes negadījumu atlīdzību skaits parasti tiek fiksēts vasaras mēnešos, un pērn vidējā apdrošināšanas atlīdzība sasniedza ap 400 eiro, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā standarta atlīdzība traumu gadījumā. Šogad vasaras gaidās aicinām vecākus un skolotājus pārrunāt ar bērniem dažādus drošības aspektus, sevišķi – atbildīgu rīcību, piedaloties ceļu satiksmē.

Izglītojošs tests, kas tapis sadarbībā ar Valsts policiju, CSDD un BKUS, palīdzēs atsvaidzināt gan pieaugušo, gan bērnu zināšanas un, iespējams, pasargās mazos no nepatikšanām brīdī, kad vecāku nav blakus. Vasaras mēnešos, kad bērni bieži vien rotaļājas ārpus mājas bez vecāku uzraudzības, ir jābūt īpaši modriem un pašiem jārūpējas par savu drošību un veselību.

Testa veidotāji aicina pārrunāt drošu elektrisko skrejriteņu un velosipēdu lietošanu, neaizmirstot par atbilstošu apmācību, vecuma ierobežojumiem un ķiveru valkāšanu. Saskaņā ar CSDD datiem 2021. gadā traumas guvis 701 velosipēda vai skrejriteņa vadītājs jeb 5% no visiem ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem, un šim skaitam ar katru gadu ir tendence pieaugt.

“Balta” atgādina – no 2021. gada ar likumu noteikts, ka piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni drīkst tikai no 14 gadu vecuma un ar velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Par pārkāpumiem elektroskrejriteņu vadītājiem piemēros tādus pašus administratīvos sodus kā riteņbraucējiem. Savukārt no 10 līdz 17 gadu vecumam patstāvīgi braukt ar velosipēdu drīkst tikai tad, ja iegūtas velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Protams, neviens vecāks nevēlas piedzīvot satraucošas un bīstamas situācijas, bērniem krītot no velosipēdiem, iekļūstot ceļu satiksmes negadījumos un laužot rokas un kājas. Tomēr prāts būs mierīgāks, ja bērns tiks apdrošināts – apdrošināšana nepasargā bērnus no traumu riska, bet tā sniedz finansiālu atbalstu situācijās, kad traumas rezultātā vecākiem rodas papildu izmaksas.

Katram, kurš izpilda testu, “Balta” dāvina bezmaksas nelaimes gadījumu apdrošināšanu bērniem no 2 līdz 18 gadu vecumam uz trīs mēnešiem par kopējo apdrošināšanas summu 1000 eiro apmērā, kas sedz smago traumu un lūzuma risku.

Kā liecina pēc līdzīgas akcijas 2020. gadā apkopotie dati, pavisam tika apdrošināti 18 000 bērnu līdz 18 gadu vecumam, no kuriem apmēram 2,5% jeb aptuveni 450 bērnu guva dažādas traumas – visbiežāk sadzīves un sporta traumas. No sporta traumām visvairāk – ceturtā daļa – traumu gūtas, braucot ar velosipēdu. 43% visu gūto traumu bija lūzumi. Vairāk nekā puse visu negadījumu notika jūlijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.