Menu
 

Aptauja Ropažos. Kā plānojat svinēt Jāņus? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Jāņi ir latviešu tautas lielākie un tradīcijām bagātākie svētki, kurus svin visas paaudzes un visas sabiedrības grupas. Tie ir gadskārtas svētki, ko svin vasaras saulgriežu laikā, kad ir visīsākā nakts un visgarākā diena. Dienu pirms Jāņiem sauc par Zāļu dienu, tās vakaru sauc par Jāņu vakaru, nakti par Jāņu nakti, un nākamā diena ir paši Jāņi. Valsts noteiktā Jāņu diena ir 24.jūnijā, kas ir dažas dienas vēlāk par vasaras saulgriežiem. Daļa latviešu diasporas Sibīrijā – 19.gadsimta latviešu kolonistu pēcteči – Jāņus svin pēc vecā stila 6.un 7.jūlijā.

Viktorija, menedžere

Iesim svinēt uz Līgo parku kopā ar bērniem. Mēs dzīvojam netālu no parka un ejam uz turieni bieži, ja, protams, nelīst lietus.

Mudīte, pašvaldības darbiniece

Kārtīga aplīgošana notiek katru gadu. Jau zinām, pie kuriem kaimiņiem iesim, arī dziesmas tiek sacerētas. Tiek gatavots siers un cepti pīrāgi, arī dienišķā mazie vienmēr ir līdzi. Svētkus svinam latviskā stilā bez izņēmuma katru gadu.

Andrejs, kurjers

Man ļoti patīk Jāņi. Šie svētki varētu būt biežāk, bet šogad nekur tālu nedošos svinēt, jo degvielas cena – divi eiro par litru – spiež svinēt tepat kaut kur netālu, varbūt Rīgā.

Jānis, pensionārs

Man svētki būs satikšanās ar bērniem un mazbērniem. Sataisīsim ugunskuru piemājas dārziņā, uzcepsim gaļu, parunāsim un padziedāsim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.