Menu
 

Piecas lietas, ko varam darīt, lai uzlabotu kiberdrošību

  • Autors:  “Microsoft”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Kiberuzbrukumu skaits arvien pieaug, radot ne mazums izaicinājumu gan individuāliem lietotājiem, gan uzņēmumiem. Īpaši straujš kiberdraudu pieaugums bija vērojams pērn un aplēses rāda, ka līdz 2025.gadam kibernoziegumu nodarītais kaitējums pasaules mērogā sasniegs 10,5 triljonus ASV dolāru gadā. Pēdējo 10 gadu laikā šīs izmaksas pieaugušas vairāk nekā trīskārt. Vienlaikus, pandēmijas ietekmē notikusi arī strauja biznesa modeļa maiņa – daudz kas noris tiešsaistē. Uzņēmumiem, lai tie turpinātu darboties, bija jāspēj digitāli transformēties.

Daļai uzņēmumu pārmaiņu laikā veiksmīgi izdevās saglabāt darba nepārtrauktību, dažu nedēļu laikā pilnībā pārejot tiešsaistē. Šī tendences strauji radīja pieprasījumu pēc jauniem virtuāliem risinājumiem, kā arī attālināta darba un sadarbības iespējām. Tai pašā laikā dažādu procesu un funkciju digitalizācija bez padziļinātas analīzes un atbilstošu drošības pasākumu īstenošanas ir radījusi drošības riskus. IT komandu galvenais uzdevums uzņēmumos pēdējo gadu laikā bijis šo risku identificēt, vienlaikus vienkāršojot darba instrumentus un procesus, lai to lietošana darbiniekiem neprasītu daudz laika un īpašas zināšanas.

Apstākļos, kad liela daļa biznesa procesu notiek pilnībā vai daļēji tiešsaistē, galvenais jautājums ir, kā aizsargāt savu organizāciju un datus, vienlaikus veicinot produktivitāti un sadarbību. Tehnoloģiju uzņēmums “Microsoft” apkopojis piecus ieteikumus, kas palīdz uzlabot kiberdrošības līmeni gan uzņēmumiem, gan individuāliem lietotājiem.

1.Lietojiet daudzfaktoru autentifikāciju (Multi-Factor Authentification jeb MFA), kas ļauj novērst 99,9% identitātes zādzību uzbrukumu.

Aizsardzībā pret daļu uzbrukumu palīdz arī uzņēmuma noteiktas vadlīnijas darbiniekiem, piemēram, aizliedzot vāju paroļu izmantošanu, novecojušas autentifikācijas metodes un izglītojot darbiniekus par pikšķerēšanas draudiem. Tomēr viena no labākajām lietām, ko savai aizsardzībai var darīt jebkurš lietotājs, ir daudzfaktoru autentifikācijas iespējošana savās ierīcēs. MFA autentifikācija ir kā papildu barjera un drošības tīkls, kas ievērojami apgrūtina uzbrucēju nokļūšanu līdz mērķim. Pie tam šis instruments vairumam pakalpojumu ir brīvi pieejams bez maksas.

2.Iespējojiet un ieviesiet Zero-Trust pieeju

nulles uzticamības pieeja uzņēmumā samazina risku it visās digitālā darba vidēs. Tā paredz stingru identitātes verifikāciju, apstiprinot konkrētas ierīces atbilstību visiem drošības kritērijiem pirms piekļuves piešķiršanas un nodrošinot minimāli nepieciešamās piekļuves privilēģijas tikai pilnvarotām pusēm. Zero-Trust modeļa principi ir šādi: detalizēti pārbaudiet visu, piešķiriet tikai tās lietošanas privilēģijas, kas lietotājam nepieciešamas, un vienmēr apzinieties, ka būs drošības riski un pārkāpumi.

3.Pārvaldiet savu digitālo īpašumu, mazinot Shadow IT riskus

Shadow IT ir lietojumprogrammu, pakalpojumi un infrastruktūras kopums, kas radīts un pārvaldīts ārpus konkrēta uzņēmuma standartiem. Citiem vārdiem sakot, tās ir aplikācijas un pakalpojumi, ko lietotāji izmanto darbam un saziņai ārpus to instrumentu kopuma, ko viņiem piedāvā pats uzņēmums un ko akceptējis uzņēmuma IT departaments. Šie biznesa jomā izveidotie risinājumi (pazīstami arī kā Shadow IT) ir pastāvējuši vienmēr, taču savu uzplaukumu piedzīvojuši pēdējos gados, pateicoties nesenajai straujajai SaaS pakalpojumu ieviešanai. Lai šie risinājumi nenodarītu  kaitējumu un nevairotu ievainojamības risku,  svarīgi par tiem būt informētiem un zināt, kā tos pareizi pārvaldīt, tādējādi būtiski uzlabojot uzņēmējdarbības drošības vidi.

4.Endpoints jābūt drošiem un tāpat katrai ierīcei

Endpoint security nozīmē  rūpes  par to, lai uzņēmuma un lietotāja dati būtu drošībā jebkurā brīdī un vietā. Tas nozīmē, ka par datu drošību jāparūpējas ne tikai jūsu pakalpojumu sniedzēju, partneru un viesu ierīcēs, bet arī visās lietotnēs un ierīcēs, ko darbinieki izmanto, lai piekļūtu darbam nepieciešamajiem datiem, neatkarīgi no tā, no kuras ierīces viņi to dara (pat ja tā ir privāta).

5.Izmantojiet mākoņa atbalsta plāna pārvaldību, liekot lietā mākslīgo intelektu (AI). 

Mākslīgā intelekta pielietojums  ir viens no modernākajiem risinājumiem digitālās drošības uzlabošanai: sadarbībā ar IT drošības komandām, tie nepārtraukti mācās atpazīt arvien jaunus kiberuzbrukumu veidus. Analizējot tendences un laikus atpazīstot kiberdraudus, mākslīgā intelekta risinājumi palīdz uzlabot reakcijas laiku un draudus novērst.

Mūsdienu mākoņdatošanas un integrētas pieejas risinājumi, kas nepieciešami attālinātam un digitālam darbam, paver milzu iespējas, taču vienlaikus liek domāt par moderniem drošības risinājumiem. Paroles, decentralizēta identifikācija, datu regulas ir tikai daļa no tiem jautājumiem, kas nonākuši uzņēmumu dienaskārtībā digitalizācijas laikmetā. Jaunā darba pasaule prasa jaunu pieeju drošībai. Katra uzņēmuma galvenais mērķis ir nodrošināt lielāku vienkāršību lietotājiem arvien sarežģītākā pasaulē, vienlaikus gādājot par datu drošību katram.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.