Menu
 

Aptauja Rīgā. Kā vērtējat ideju par obligāto militāro dienestu? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Armīns Janiks (Aizsardzības ministrija) un Liene Ozola Foto - Armīns Janiks (Aizsardzības ministrija) un Liene Ozola

Pagaidām ideja par obligāto militāro dienestu ir tikai Aizsardzības ministrijas ierosinājums, par kuru pagājušajā nedēļā preses konferencē izziņoja ministrs Artis Pabriks. Viņš izvairās izmantot apzīmējumu "obligātais militārais dienests". Intervijās tiek teikts "vispārējā karaklausība", bet oficiāli tas pieteikts kā "valsts aizsardzības dienests". Lai gan ir vēl daudz neskaidrību par tā konkrētajām aprisēm, tomēr nosaukums nemaina būtību – jauniešiem no 18 līdz 27 gadu vecumam būs jādienē armijā, izvēloties vienu no četriem dienesta veidiem: Valsts aizsardzības dienestu, Zemessardzi, vada komandiera kursu augstskolā vai alternatīvo – Iekšlietu ministrijas, Veselības, Labklājības ministriju – dienestu.

ZOJA, grāmatvede:
Nē, nevajadzētu to. Man ir dēls, un uzreiz iedomājos par viņu. Ja nu vienīgi tie jaunieši, kuri neiestājas augstskolās vai kuriem nav ģimenes. Tie varētu dienēt armijā, apgūstot noteiktas prasmes un profesionālās iemaņas.

ALLA, masiere:
Domāju, ka nevajadzētu obligāti. Katram cilvēkam ir jābūt brīvai izvēlei – vai viņš vēlas dienēt armijā vai nē. Obligāti – tas būtu par stingru.

LARISA, pensionāre:
Ja kara nolūkiem armija tiek veidota, tad nevajag, bet, ja tā ir domāta miera uzturēšanai, tad vajag. Protams, dienēt jāiet veseliem cilvēkiem, kas draudzējas ar galvu, lai nav negaidītu incidentu.

AIVARS, apsardzes darbinieks:
Protams, ka vajag. Es pats esmu bijis armijā un zinu, ka tā pārveido cilvēku no lupatas par vīrieti. Vairāk tā būtu nepieciešama tieši pašiem jauniešiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.