Menu
 

Dzintris Kolāts. Ar somu galvā un speķīti padusē Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Vasara iet uz otru pusi. Gājputni vēl baros nelasās, taču citi “putniņi” gan pulcējas kopā un sparīgi dala vietas tajos kāšos, kuri lidos pretī 1. oktobrī noliktajām Latvijas Republikas Saeimas vēlēšanām.

Jau sākusies vēlēšanu sarakstu iesniegšana Centrālajā vēlēšanu komisijā. To varēs darīt līdz 2. augustam. Laiks negaida.

Pie pašiem skaļākajiem “putniem” jāpieskaita politisko partiju apvienība “Attīstībai/ PAR!”. Negribētu jau daudzināt, bet ko padarīsi, ja dalībnieku rekrutēšana notiek pēc visai savdabīgiem principiem. Kaut gan – viss jau reiz bijis. Ļaudis balsojuši (un dikti) gan par Gorbunova frizūru, gan Zīgerista banāniem. Kādi tik mākslinieki, dakteri un zinātnieki nav izmēģināti balsu zvejošanai!

Tomēr pat uz šā fona “Attīstībai/PAR!” veikums liek brīnīties pat daudz pieredzējušiem ciniķiem.

Kas tad tur tāds?

Omulīgais dakteris Anatolijs Danilāns, kurš maigā balsī, ar patīkamu humoru mums daudz stāstījis par to, ka speķītis nemaz nav kaitīgs, ka vienu, pat divus graķīšus jau var un vispār... baudiet dzīvi. Bez ironijas – viņam sanāk. Taču viņās dienās sanācis tikt arī čekas ziņotāju sarakstos. Jādomā, ka ne jau par speķīti ziņoja...

Sirmais kungs daļai vidējās un vecākās paaudzes kļuvis par tādu kā elku. Un tad jau tiek piedots viss. Bija ziņotājos? Tādi laiki, kam negadās... vārdu sakot – par omulīgo dakterīti, kā gan citādi.

No Krievijas atskrējušais aktieris un televīziju ētera runātājs Andris Lielais. Iesākumā gribēja uzmesties par tādu kā krievu latviešu integrācijas ekspertu. Taču masu mediji, pat gana liberāli būdami, lielu entuziasmu neizrādīja. Bet Andris nav tas vīrs, kurš plinti metīs krūmos un – šeku reku, kā no gaisa – arī uzmirdz jau iepriekš pieminētajos sarakstos.

Jaunieceltais iekšlietu ministrs, ugunsdzēsēju ģenerālis Kristaps Eklons ir īpašs eksemplārs. It kā ne vainas, tikai nevajadzētu laist pie publiskas runāšanas. Nav labs stils atstāstīt citā medijā teikto, taču izlūdzos tomēr šo iespēju, jo... žanra klasika. TV3 intervijā uzrunāts par tā saucamo 72 stundu iztikas somu dažādiem karu un nemieru gadījumiem – vai ministrs zinot, kam tādā somā jābūt? Ministrs ievelk elpu un teic viedos vārdus – tai somai katram jābūt galvā! Vai ministram skaidrs, kas pašam jādara X stundā? – Ē... viņš cerot, ka tāda stunda nepienākšot. Mja... nedod Die’s, ka tāda stunda pienāks un somas būs jāmauc galvā. Šis jau tuvu Šlesera kanoniskajam “sievietei skaistums nāk no iekšām”.

Populāru cilvēku iekļaušana vēlēšanu sarakstos nav jauna lieta. Taču blakus ir citi riski. Kundzei no provinces gluži labi patiktu omulīgais profesors Danilāns, štrunt’ par veciem laikiem. Taču  ministrs, kurš iesaka staigāt ar somu galvā... piedodiet, atvainojiet. Smukā un gudrā Diāna Zande jeb šķelmīgā meitene Lāsma no “Limuzīna” filmas – nu, protams, ka par... un blakus latviešu/krieviešu integrācijas lolotāja Evija Papule. Nekad dzīvē!

Turpat arī citas izslēdzošas kombinācijas. Dažādu zināmu uzvārdu likšana vienā katlā pie laba iznākuma nevedīs. Pat rasolu maisām no konkrētām sastāvdaļām un konkrētos daudzumos. Bet ja nu gudrinieki izdomājuši – laipni lūgti. Gaidīsim 1. oktobri. Redzot te aprakstīto raibo bezprincipu taboru, autors ir drošs, ka nekāda iespaidīga rezultāta nebūs. Labi vien ir. Lai staigā tālāk, somu galvā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.