Menu
 

Ēdinātājs: Sāls un cukura daudzuma samazinājums skolēnu pārtikā ir apsveicama iniciatīva

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Sāls un cukura daudzuma samazinājums skolēnu pārtikā ir apsveicama iniciatīva, sacīja ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja SIA "Baltic Restaurants Latvia" servisa direktors, valdes loceklis Guntis Bredovskis.

Komentējot Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai iesniegtos grozījumus noteikumos uztura normām izglītības iestāžu izglītojamajiem, Bredovskis sacīja, ka arī pievienotā cukura daudzuma dzērieniem noteikšana ir pareizs lēmums. Šobrīd skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs ūdens ir pieejams uz galdiem, ūdens tvertnēm vai dzeramā ūdens padeves iekārtām. Bērni labprāt dzer ūdeni un bieži vien pusdienās netiek piedāvāts dzēriens, bet gan ūdens vai ūdens ar dažādām piedevām, kā citrusi, ogas, dabīgās sulas.

Vienlaikus Bredovskis sacīja, ka pareizāks lēmums būtu noteikt pievienotā cukura daudzumu, ieskaitot arī cukuru, kurš pievienots pārtikas produktiem, ko izmanto ēdienu gatavošanā. Pretējā gadījumā var lietot cukura sīrupus, nektārus, lielu daudzumu saldumus, konditorejas produktu un citu saldinātus produktus un joprojām būs patērēts pārmērīgi daudz cukura. Tā pat būtu pareizāk noteikt nedēļas cukura limitu plānoto izmaiņu apjomā un dienas limitu atstāt nemainīgu kā līdz šim.

"Lielāko daļu nedēļas ēdienreizēs var būt ēdieni bez pievienotā cukura, bet ja gatavojam desertu, saldo sacepumu, kādu citu saldumu, tad lai tas būtu atbilstošs tam ko mēs esam pieraduši saukt par saldumiņu, tad plānotais dienas limits var būt nepietiekošs," norādīja Bredovskis, vienlaikus piebilstot, ka, nosakot nedēļas cukura apjomu, tiktu samazināts cukura patēriņš, bet netiktu ierobežota iespēja ēdienkartē iekļaut salduma desertus.

"Tādējādi veidotos loģiska un ikdienas disciplinējoša cukura izslēdzoša ēšanas tradīcija, kad ikdienā cukurs netiek praktiski izmantots un vienu reizi piecu dienu nedēļas ēdienkartē vai divas reizes septiņu dienu nedēļas ēdienkartē būtu pieejams salds gardums," sacīja Bredovskis.

Vienlaikus viņš sacīja, ka gaļas un zivs apjoma palielinājums skolēnu ēdienkartē būtu pārsteidzošs lēmums, jo no "Zaļā kursa" un resursu ietilpības, gaļas patēriņš būtu jāsamazina.

Līdz ar gaļas, zivju apjoma palielinājumu, būtu jādiskutē par subproduktu iekļaušanu, uzskata Bredovskis, norādot, ka vispareizāk būtu noteikt dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu apjomu nedēļai un nediskutēt par produktu apjomiem.

Noteikumi arī nākotnē tiks pārskatīti un "Baltic Restaurants Latvia" cer, ka VM iesaistīs nozares nevalstiskās organizācijas, kuru biedri ir ar attiecīgo pieredzi, un var dalīties ar savu speciālistu zināšanām, pieredzi un ierosinājumiem, kas padarītu noteikumus loģiskākus un labākus.

Jau ziņots, ka VM saskaņošanai iesniegtie grozījumi noteikumos uztura normām izglītības iestāžu izglītojamajiem paredz, ka tiktu noteikts pieļaujamais cukura daudzums skolēnu pusdienu ēdienkartē.

Saskaņošanai iesniegtie grozījumi paredz pārskatīt pārtikas produktu daudzumu nedēļas ēdienkartē atbilstoši aktuālākajiem veselīga uztura ieteikumiem pirmsskolās un skolās. Tāpat tie nosaka nepieciešamību veikt grozījumus atsevišķos noteikumu punktos atbilstoši pašvaldību un ēdinātāju pārstāvju priekšlikumos minētajam, lai vienkāršotu prasības un padarītu tās saprotamākas un vieglāk izpildāmas, kā arī atsevišķos gadījumos sniegtu iespēju samazināt papildu izdevumus ēdināšanas nodrošināšanai.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.