Menu
 

Latvijas spēļu izstrādātāji ir pieprasīti uzņēmumos visā pasaulē

  • Autors:  Laura Vilsone, Ekonomikas un kultūras augstskolas studente, spēļu izstrādātāja, “Baltic Explorers” akseleratora projekta vadītāja, Latvijas Spēļu izstrādātāju asociācijas biedre
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijā šobrīd darbojas aptuveni 300 profesionāli spēļu izstrādātāji un vairāk nekā 50 šīs nozares uzņēmumu. Ja salīdzina ar tādu spēļu lielvalsti kā ASV, tas, protams, nešķiet daudz, tomēr vienlaikus jāņem vērā, ka mūsu izstrādātāji ir ļoti pieprasīti un, pateicoties nozares specifikai, var strādāt jebkurā vietā pasaulē.

74% nozares veido pieci uzņēmumi

Lai atvieglotu centienus un karjeras mērķu sasniegšanu spēļu izstrādātājiem, Latvijā ir dažādas iespējas saņemt atbalstu, piemēram, akselerators “Baltic Explorers” piedāvā iespēju perspektīvākajiem uzņēmumiem vai brīvmāksliniekiem jeb frīlanceriem doties uz konferencēm Lielbritānijā, Dienvidkorejā, Japānā un citur, kā arī sniedz atbalstu dažādās jomās – no konsultācijām grāmatvedības jautājumos līdz padomiem spēļu izstrādē.

Latvijas Spēļu izstrādātāju asociācija rīko tīklošanās un kompetences celšanas pasākumus, sniedz konsultācijas, kā arī veic ikgadēju industrijas datu apkopojumu. Statistika liecina, ka, piemēram, 2020. gadā lielāko daļu no visa nozares apgrozījuma jeb 74% veidoja pieci uzņēmumi un trīs no tiem pārstāv mobilo spēļu nozari – “Hypercell” (mobilās spēles), “Estoty” (mobilās spēles), “Brain Games” (galda spēles), “InnoWate” (mobilās un sociālās spēles) un “tinyBuild Studios” (galddatoru un konsoļu spēles).

Latvijas uzņēmumiem ir liels potenciāls

Kopumā jāuzsver, ka Latvijas uzņēmumiem ir liels potenciāls. Arī tiem jauniešiem, kuriem interesē šī joma, ir plašas iespējas, galvenais, lai būtu degsme un atbildības sajūtu, pārējo var iemācīties. Pati izvēlējos studēt šajā jomā, lai gan pirms tam jau piecus gadus strādāju nozarē. Lai veidotu karjeru spēļu izstrādes uzņēmumos, liela nozīme ir tam, vai jau esi radījis kādu spēli, taču ārvalstīs, piemēram, ASV tiek ņemta vērā arī iegūta atbilstošās jomas izglītība.

Izmantot augstskolu sniegtās iespējas

Izvēloties studēt šo jomu, ieteiktu izmantot pēc iespējas vairāk no tā, ko sniedz augstskola – ne tikai apmeklēt lekcijas, bet maksimāli ielūkoties industrijas aizkulisēs, dibināt kontaktus un piedalīties dažādos pasākumos, sūtīt savu CV uzņēmumiem u.tml. Ja ir tāda iespēja, iesaku pieteikties praksē kādā spēļu izstrādes uzņēmumā.

Pati sāku ar zīmēšanu digitāli, zvanīju uz uzņēmumiem, jautāju, vai varu kādam palīdzēt, līdz ieguvu prakses vietu. Prakse un praktiskais darbs palīdz saprast, kas varētu būt tā joma, uz ko specializēties. Vēl iesaku nekautrēties un apmeklēt nozares pasākumus un hakatonus arī tad, ja vēl nav pieredzes nozarē.

Sākt ar vienkāršām spēlēm un pabeigt darbu līdz galam

Runājot par spēļu izstrādes nozarē valdošajām tendencēm, jāuzsver, ka spēļu industrija ir lielākā izklaides nozare pasaulē, savukārt, tieši spēļu industrijā šobrīd dominējošās ir viedtālruņu spēles. Protams, ir arī nopietnās spēles (serious games), tomēr lielākā daļa spēļu tiek ražota izklaides vajadzībām.

Kā plašajā spēļu veidā neapjukt un izlemt, kādu veidot? Ja izstrādātājs ir iesācējs, ieteiktu sākt ar to, kas patīk pašam, tad būs lielāks entuziasms paveikt darbu līdz galam. Un vēl aicinu nelikt pārāk lielas cerības un nepārvērtēt sevi jau ar pirmo spēli, tā vietā labāk sākt ar kaut ko mazāku un vienkāršāku. Jūsu portfolio viena pabeigta spēle būs desmit reizes vērtīgāka, nekā simts nepabeigtas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.