Menu
 

Kontaktlēcas – acu komfortam vasarā

  • Autors:  Kristīne Detkova, “Dr.Lensor” konsultējošā optometriste
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Teju ikvienam cilvēkam, kurš ikdienā lieto redzes korekcijas līdzekļus, ik pa laikam rodas jautājums, ko labāk izvelēties – brilles vai kontaktlēcas? Īpaši aktuāli tas ir vasarā, kad nododamies sporta aktivitātēm un atpūtai ārpus telpām. Šādos brīžos kontaktlēcas ir lieliska alternatīva, jo tās nodrošina ne vien redzes korekciju, bet arī komfortu pārvietojoties.

Ikdienā lietojot kontaktlēcas, atšķirībā no brillēm, tās nodrošina plašāku redzes lauku, jo atrodas tieši uz acs virsmas un pilnībā nosedz acs zīlīti. Šī iemesla dēļ kontaktlēcas ļauj izbaudīt maksimālo redzes lauku, kāds cilvēka ķermenim iespējams, sniedz labāku dinamisko redzes asumu, reakcijas ātrumu, kā arī garantē vislabāko optisko kvalitāti redzes korekcijai. Ņemot vērā to, ka kontaktlēcas sniedz cilvēkam arī labāku kustību brīvību, tās ir lieliska izvēle īpaši vasaras sezonā, kad aktīvāk pavadām laiku ārpus mājas. 

Uzsākot kontaktlēcu lietošanu, vispirms noteikti nepieciešams doties uz vizīti pie speciālista, ko ieteicams veikt pie primārā redzes speciālista optometrista vai acu klīnikās, kas specializējas kontaktlēcu pielaikošanā. Redzes pārbaudes laikā optometrists pārbaudīs acu veselību, kā arī individuāli piemeklēs atbilstošākās kontaktlēcas, lai tās labi piegulētu acs virsmai, to nežņaudzot, kā arī apmācīs to pareizai lietošanai.

Lai sekotu līdzi tam, cik labi acis pieņem kontaktlēcas, kontroles vizīti pie speciālista ir ieteicams veikt ik pēc 6 mēnešiem, bet ne retāk kā reizi gadā. Tāpat vizītes laikā speciālisti var piemeklēt dažādas receptes – kontaktlēcas ikdienas lietošanai un īpašām situācijām, piemēram, krāsainas kontaktlēcas, vienas dienas, kas būs atbilstošas aktivitātēm pie ūdens, netīrākiem darbiem vai fotohromās, kas piemērotas saulainām dienām.

Taču noteikti jāatceras – pirms jaunu kontaktlēcu lietošanas nepieciešams konsultēties ar redzes speciālistu, savukārt, ja vēlamies iegādāties kontaktlēcas, bet īstais stiprums nav pieejams veikalā, “kaut ko līdzīgu” nedrīkst iegādāties! Tāpat patvaļīga kontaktlēcu zīmolu maiņa ir bīstama, jo mūsdienās kontaktlēcām acs un lēcu saderības noteicošie faktori ir dizains un materiāls, kas katrai lēcai ir unikāli.

Vasaras sezonā visbiežāk iesaka un piemēro vienas dienas lēcas, kurām nav nepieciešama kopšana un tās pēc vienas lietošanas reizes izmet. Tā tiek garantēts, ka ik reizi acī tiek ielikta laba un sterila kontaktlēca, no kuras var atbrīvoties, tiklīdz rodas tāda vēlme. Ceļojot, izklaidējoties, veicot remontdarbus vai laivojot vienas dienas kontaktlēcas ir ideāla izvēle. Savukārt, ja lietojam mēneša vai divu nedēļu lēcas, tās ir jāizmet 14 vai 30 dienas pēc iepakojuma atvēršanas, neatkarīgi no tā, cik reizes lēcas ir ieliktas acīs – vienu vai katru dienu.

Vasarā biežāk kā citos gadalaikos cilvēki izvēlas arī fotohromās kontaktlēcas jeb tā sauktos “hameleonus”. Telpās šīs lēcas ir caurspīdīgas un nemanāmas, bet saules gaismā ietonējas kā saulesbrilles, palīdzot samazināt acu apžilbšanu arī tad, ja saulesbrilles ir piemirsušās. Šīs kontaktlēcas ir lieliski piemērotas aktīvam sportam dabā, jo tās pielāgosies atbilstoši apgaismojuma intensitātei.

Jāatceras, ka mūsdienās daudzām lēcām ir iebūvēts UV staru filtrs, taču tas nav pietiekams, lai sniegtu pilnvērtīgu aizsardzību pret kaitīgajiem UVA un UVB stariem, tāpēc jebkurā gadījumā nepieciešams lietot arī saulesbrilles, kā arī noder platmales vai cepures ar nagu, kas noēno seju un samazina saules staru ietekmi.

Ikvienam kontaktlēcu lietotājam jābūt uzmanīgam attiecībā pret ūdeni – atpūšoties pie jūras vai citas atvērtas ūdenstilpnes, baseinos un SPA, kā arī dušā. Ikkatrā ūdens pilienā atrodami miljoniem mikroorganismu, kuri nokļūstot acī, ja tajā ir kontaktlēca, var radīt infekcijas risku. Atrodoties mājās, mazgājoties kontaktlēcām ir jābūt izņemtām. Peldoties ārā, ja iespējams, kontaktlēcas nevajadzētu lietot, bet, ja gadījumā tās ir palikušas, jāparūpējas, lai acīs neiekļūtu ūdens.

Drošs aizsardzības rīks ir peldbrilles, jo tās var lietot ar vai bez optiskā stipruma. Pēc ūdens baudīšanas kontaktlēcas ir ieteicams izņemt. Ja tas nav iespējams, jāizskalo acis, kārtīgi sapilinot mitrinošos acu pilienus. Savukārt apmeklējot SPA un baseinus, regulāriem apmeklētājiem vēlamas būs optiskās peldbrilles, bet, ja kontaktlēcas ir nepieciešams atstāt, piemērotākās būs vienas dienas lēcas, sargājot acis no šļakatām.

Lai rūpētos par acu labsajūtu un veselību, nav ieteicams apmeklēt saunu vai pirti lietojot kontaktlēcas. Atrodoties pie ūdens, nav ieteicams lietot mēneša kontaktlēcas, jo ūdens var radīt acu kairinājumu un sabojāt lēcu.

Ko ņemt vērā, rūpējoties par kontaktlēcu tīrību

- Pirms tiek aizskartas acis vai kontaktlēcas, vispirms noteikti jānomazgā rokas ar ziepēm un jānoslauka tīrā, sausā dvielī. Ārkārtējās situācijās var izmantot roku dezinfekcijas līdzekli, bet ne ikdienā!

- Ja tiek lietotas vienas dienas lēcas, jāatceras, ka tās ir vienreizējas lietošanas lēcas. Pēc izņemšanas no acīm tās jāizmet miskastē. Nav pieļaujama šo lēcu otrreizēja izmantošana.

- Mēneša lēcas precīzi katru reizi pēc izņemšanas no acīm ir jānomazgā, mehāniski noberžot plaukstā ar kontaktlēcu kopšanas līdzekli un jāieliek uz 4-6 stundām dezinficēties svaigā kontaktlēcu kopšanas šķīdumā.

- Pirms kontaktlēcu konteineris tiek uzpildīts ar jaunu šķīdumu, veco ir nepieciešams izliet un izmazgāt konteineri ar kontaktlēcu kopšanas līdzekli, pretējā gadījumā, konteinerī sāk uzkrāties un vairoties baktērijas.

- Kontaktlēcas ir tikai veselu acu prieks! Ja acis ir savainotas, ieskrāpētas, sapampušas, vēja appūstas vai saules apsvilinātas, sūrst vai ir apsārtušas, tas ir signāls, ka acs virsma ir bojāta. Tādā gadījumā kontaktlēcas lietot nedrīkst, jo tas ievērojami palielina acs infekcijas risku un palēnina acs virsmas dzīšanas procesu. Ja rodas šaubas vai ir jūtams diskomforts, labāk sazināties ar optometristu, konsultēties vai atrādīt acis optikā, lai pārliecinātos, ka neērtības atrisināsies.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.