Menu
 

Bankas "Citadele" ekonomists: Līdz gada beigām inflācija Latvijā saglabāsies ap 3%

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists
Bankas "Citadele" ekonomists: Līdz gada beigām inflācija Latvijā saglabāsies ap 3% Foto: pixabay.com

Septembrī pirmo reizi pēdējā gada laikā inflācija Latvijā atkal pārsniegusi 3%, un šī gada septembrī patēriņa cenas Latvijā augušas par 3,2% salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo mēnesi, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija. Tas ir jūtami straujāks cenu kāpums nekā gada sākumā, kad inflācija Latvijā svārstījās ap 2%, taču lielā mērā saistīts ar ārējiem faktoriem, it īpašu naftas cenu pieaugumu, un šobrīd nav pamata domāt, ka inflācija Latvijā varētu kļūt vēl straujāka.

Drīzāk nākamajos mēnešos patēriņu cenu kāpums Latvijā stabilizēsies un līdz gada beigām inflācija saglabāsies ap 3%, savukārt gada vidējā inflācija šogad varētu būt ap 2,5%. Pēdējos mēnešos visvairāk patēriņa cenas Latvijā ir ietekmējis naftas cenu kāpums pasaulē. Pēc četru gadu pārtraukuma naftas cenas pasaulē atkal pārsniegušas 80 ASV dolārus par barelu un līdz ar to degvielas cenas Latvijā septembrī palielinājušās par 17,2%. Lai gan naftas cenas pasaulē šobrīd vēl ievērojami atpaliek no iepriekšējiem augstumiem, degvielas cenas Latvijā šobrīd jau ir gandrīz sasniegušas savu vēsturiski augstāko vērtību. Tas gan saistīts ar nodokļu politiku un akcīzes likmju kāpumu iepriekšējos gados. Papildus degvielas cenām septembrī par 17,3% augušas arī cietā kurināmā cenas, kas saistīts ar koksnes cenu kāpumu reģionā šī gada sākumā. Šobrīd gan pasaules biržās koksnes cenas sākušas samazināties un tādēļ arī malkas cenām Latvijā nākamajos mēnešos vajadzētu sākt mazināties.

Papildu spiedienu uz inflāciju Latvijā septembrī radījuši arī šīs vasaras nelabvēlīgie laikapstākļi. Pat neskatoties uz samazināto PVN likmi, septembrī par 9,4% augušas dārzeņu cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tāpat par 2,3% palielinājušās maizes un graudaugu cenas. Taču kopumā pārtikas cenu inflācija Latvijā pašlaik ir ļoti mērena un pārtikas cenas kopumā Latvijā septembrī augušas vien par 1,2%. Tas lielā mērā saistīts ar globālajām tendencēm, jo, izņemot graudus, pārtikas cenas pasaulē kopumā pēdējos mēnešos ir mazinājušās. Arī nesenais naftas cenu pieaugums pārtikas cenas pagaidām vēl nav ietekmējis. Visstraujāk šogad pasaulē kritušās cukura, kā arī dažādu augu eļļu cenas, un to redzam arī Latvijas veikalos, piemēram, cukura cenas Latvijā septembrī sarukušas par 22%.

Savukārt iekšējo cenu inflācija Latvijā saglabājas ļoti stabila, un salīdzinājumā ar pērno gadu pakalpojumu cenas septembrī augušas par 2,9%. Tas ir lēnāks cenu kāpums nekā šī gada pirmajā pusē, pat neskatoties uz vairāk nekā 8% vidējās darba samaksas pieaugumu un arvien izteiktāko darbaspēka deficītu. Tas nozīmē, ka patēriņu cenu pieaugums Latvijā saglabāsies pietiekami mērens, un, ja vien nav kādu negaidītu ārēju šoku, inflācija Latvijā nākamgad varētu būt līdzīga kā šogad – aptuveni 2,5% līmenī.

 

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.