Menu
 

Finansiālās grūtībās iedzīvotājiem visgrūtāk atteikties no iepirkšanās un ceļojumiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Jekaterina Ziniča, “Luminor” biznesa attīstības vadītāja
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Sastopoties ar finansiāliem sarežģījumiem, Latvijas iedzīvotājiem visgrūtāk būtu atteikties no iepirkšanās, ārvalstu ceļojumiem un dāvanu sagādāšanas saviem mīļajiem. Savukārt salīdzinoši vieglāk – no restorānu un kafejnīcu apmeklējuma, kā arī brīvdienām Baltijas ietvaros un sporta nodarbībām, liecina “Luminor” bankas veiktā iedzīvotāju aptauja.

Salīdzinoši liela daļa aptaujāto jeb katrs piektais iedzīvotājs norādījis, ka ir grūti atbildēt, no kā būtu grūti atteikties, ja finansiālā rocība vairs nebūtu tik plaša kā šobrīd, jo nav par šo jautājumu domāts. Iespējams tas tādēļ, ka, neskatoties uz ģeopolitiski un ekonomiski sarežģīto laiku, daļa iedzīvotāju šogad vēl nav  skārušas finansiālas grūtības, kas liktu jau šobrīd aizdomāties par tēriņu ierobežošanu un šie iedzīvotāji nereti pieturas pie viedokļa, kad pienāks grūtības, tad par to domāšu.

Tāpat izteikti mazāk par to domājuši vīrieši, kuri, visticamāk, jūtas drošāk par saviem ienākumiem, nekā sievietes. Taču, lai saglabātu finanšu drošību arī nākotnē, ieteicams savu budžetu pārskatīt un plānot jau šobrīd.

Priekšroka tālajiem ceļojumiem

Atteikties no ārvalstu ceļojumiem būtu grūti aptuveni katram septītajam Latvijas iedzīvotājam(14%), īpaši vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem. Saskaņā ar aptauju aktīvākie ceļotāji ir Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji, savukārt mazāk – vidzemnieki.

Šie dati līdzīgi kā vairākas citas aptaujas liecina, ka, ja pamatvajadzības ir nodrošinātas, Latvijas iedzīvotāji ir aktīvi ceļotāji. Interesanti, ka ārvalstu apmeklēšana ir svarīga ne tikai jauniešiem, bet arī vecākā gadagājuma iedzīvotājiem. Pēc mūsu bankas informācijas vasaras mēnešos klienti par dažādiem pakalpojumiem ar maksājumu kartēm visbiežāk norēķinājušies Vācijā, Zviedrijā, Polijā, Itālijā un Spānijā.

Salīdzinoši vieglāk iedzīvotāji būtu gatavi atteikties no brīvdienu ceļojumiem Baltijas ietvaros, to atcelšana sagādātu raizes vien 5% aptaujāto.

Jauniešiem svarīgāka iepirkšanās, senioriem dāvanu iegāde

Tikpat grūti, kā no ceļošanas, iedzīvotājiem būtu grūti atsacīties no regulāras iepirkšanās. Šādu atbildi snieguši 14% aptaujāto, visizteiktāk, gados jaunāki cilvēki vecuma grupā līdz 39 gadiem. Nedaudz vairāk par sarežģījumiem veikt pirkumus raizētos Vidzemes (18%) un Pierīgas (17%) iedzīvotāji.

Savukārt senioriem virs 60 gadiem ļoti būtiska ir dāvanu sagādāšana saviem tuviniekiem un draugiem, no tās būtu grūti atteikties 17% šis vecuma grupas iedzīvotājiem, kamēr vidēji valstī – 13%.

Sievietēm būtiska skaistumkopšana

Aptaujātajām sievietēm ļoti svarīga arī skaistumkopšanas pakalpojumu, piemēram, friziera, kosmetologa, manikīra, apmeklējumi. Ja no tā būtu jāatsakās finanšu trūkuma dēļ, par to ļoti raizētos 12% sieviešu.

Salīdzinoši vieglāk iedzīvotājiem būtu atteikties no kultūras pasākumiem (6%), restorānu un kafejnīcu apmeklējuma (5%) un sporta nodarbībām (4%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.